Çanakkale’nin Çöpü Avrupa Birliği (AB) Finansmanı ile Toplanacak

13 Ocak 2009

Çanakkale’de Avrupa Birliği (AB) finansmanında gerçekleştirilen “Bölgesel Katı Atık Yönetim Sistemi Projesi” kapsamında 3 milyon Avro’ya satın alınan çöp toplama araç ve ekipmanları törenle birliğe üye olan belediye yetkililerine teslim edildi.

Cuma pazarı otoparkında gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Katı Atık Yönetim Birlik Başkanı, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale, Lapseki, Umurbey, Kepez, Çardak, Kumkale ve İntepe olmak üzere 7 Belediye ve İl Özel İdaresi ile birlikte kurularak “Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği” tarafından yürütülen Bölgesel Katı Atık Yönetim Projesi kapsamında, 2004 yılı Şubat ayında başlayan çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, “Musaköy yakınlarındaki çöp deponi alanındaki çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Buradaki deponi alanımız Nisan ayı içerisinde hizmete girecek. Bugün ise burada proje kapsamında alınan çöp toplama araç ve ekipmanlarını Çanakkale, Lapseki, Kumkale ve Umurbey’de inşa edilecek Geri Dönüşüm Merkezlerinde kullanılacak 20 metreküplük geri dönüşüm konteynerleri, düzenli çöp depolama sahasında ve kompost tesisinde kullanılacak ekipmanları ilgililere teslim edeceğiz. 3 milyon Avro’ya malolan bu çöp ekipmanlarını yüzde 71,5’u yani 2 milyon145 bin Avro’su Avrupa Birliğinden hibe olarak, kalan yüzde 28,5’luk 855 bin Euro’su da İller Bankası kredisi ile alındı” dedi.
Başkan Gökhan alınan ekipmanlardan birliğe üye belediye yetkililerine teslim edilmeye başlandığını da belirterek, “Bu ekipmanlar arasında 3 adet 7 metreküplük, 11 adet 13 metreküplük ve 10 adet 20 metreküplük olmak üzere toplam 24 adet hidrolik sıkıştırmalı çöp toplama kamyonu, 1 adet hidrolik vinçli konteyner taşıma aracı, bin 349 adet 400 litre ve 800 litrelik çöp toplama konteyneri, 152 adet olmak üzere kağıt, cam, plastik ve metal atıklar için geri dönüşüm kumbaraları, Geri Dönüşüm Merkezlerinde kullanılmak üzere toplam 40 adet geri dönüştürülebilir atıklar için 20 metreküplük kapaklı ve kapaksız çelik konteynerler, depolama sahasında kullanılmak üzere; 1’er adet kompaktör, buldozer, damperli kamyon, 4×4 pick-up, römorklu traktör, 2 adet yükleyici dozer, 1 takım yardımcı ekipmanlar,
Kompost ekipmanı olarak da parçalayıcı, harman makinesi ve eleme tamburundan oluşan 3 adet ekipman bulunuyor. Projemizin hayata geçirilmesi ile birlikte alışkanlıklarımız değişecek, geri dönüşebilir atıklar ekonomiye kazandırılacak, evsel atıklar yeni ve düzenli çöp depolama sahasında biriktirilecek, yeşil atıklar kompost tesisisinde işlenerek gübreye dönüştürülecek. Geri Kazanımın Çanakkale ve çevre belediyelerden oluşan birlik havzamız bazında hedeflendiği bu projemizde, önemli bir adım atıyoruz. Halkımızın projemize destek vereceği konusunda hiçbir şüphemiz yoktur. Bu yeni sistem ile Türkiye’deki bütün belediye ve birliklere örnek olacağız” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Çanakkale, Lapseki, Umurbey, Kepez, Çardak, Kumkale ve İntepe belde belediyelerine yapılan protokolle araçları teslim edildi.
İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir