Çanakkale’ye Basınç Odası Kuruluyor

07 Nisan 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Uygulama Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulacak olan 18 tonluk basınç odası, montajının yapılacağı hastane binasındaki yerine 2 vinç yardımıyla indirildi.

ÇOMÜ Uygulama Araştırma Hastanesi’ne özel bir araçla getirilen 18 tonluk basınç odası, vinç yardımıyla yaklaşık 1,5 saat süren çalışma sonunda araçtan indirilerek, montajının yapılacağı hastane binasının yan girişine konuldu. Basınç odasının indirilişini vatandaşlar merakla izledi. ÇOMÜ Tıp Fakültesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Anabilim Dalı Uzman Hekimi Dr. Selin Gamze Sümen, basınç odasının başta deniz kazalarında vurgun yiyenler olmak üzere soba ve şofben zehirlenmeleri ile şeker hastalıkları sebebiyle uzun süre iyileşmeyen yaraların tedavisinde kullanılacağını belirterek, “Basınç odamız Çanakkale ve çevresindeki illerde pek çok sağlık sorunu ile ilgili hastalarımıza şifa olması için planlandı. Bugün de 18 ton ağırlığındaki bu basınç odamız hastanemize getirilerek, montajının yapılacağı yere konuldu. Basınç odamız özellikle sualtı sporu ile uğraşan profesyonel ve amatör dalıcılarımızın vurgun hastalığının tedavisinde kullanılabileceği gibi birçok başka hastalığın tedavisinde de kullanılabilecek. Basınç odamızın içerisine hastalarımız sedye ile getirilebileceği gibi, kendileri de oturarak yüzde yüz oksijen verilerek sanki sualtında dalış yapıyormuş gibi kuru hava şeklinde tedavi edilebilecek. Tedavi edilen hastalarımızın içinde deniz içinde vurgun yiyen kişilerin dışında şeker hastalığı sebebiyle ayaklarında ve vücutlarında iyileşmeyen yaraları olanlar, kronik kemik iltihabı olanlar, soba ve şofben zehirlenmelerine bağlı karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı taşıyanlar, birtakım damar tıkanıklıklarına bağlı bacakta, kollarda iyileşmeyen yaraları olanlar, radyoterapi uygulanmış ve sonrasında iyileşmeyen hastalarımız da olacak. Çanakkale ile bölge için önemi büyük olan basınç odamızın montajını kısa sürede yaptıktan sonra hizmete sokacağız” dedi.

Çanakkale’de basınç odası kurulmasının yöre turizmine de katkı sağlayacağını ifade eden Dr. Sümen, “Çanakkale ve yöresi özellikle dalış turizmi açısından önemli bir yer. Özellikle yurt dışından dalış için Çanakkale ve yöresini seçecek olan turistler bu bölgede güvenlikleri açısından basınç odasının bulunup bulunmadığını araştırıp öyle geliyorlar. Şimdi üniversitemizde böyle bir yerin kurulması yöremizin güvenli hale gelmesi sebebiyle dalış durumu için gelecek turist sayısının da artmasına sebep olabilecek. Bu da Çanakkale için çok önemli” diye konuştu.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir