Çanakkale’ye Kurulması Planlanan Vakıf Üniversitesiyle İlgili Toplantı Yapıldı

06 Kasım 2012

Çanakkale’ye kurulacak Vakıf Üniversitesiyle ilgili yapılan istişare toplantısı ve arama konferansına Çanakkale’nin tüm aktörleri katılıp desteklerini belirtirken ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in salondaki yokluğu ise dikkat çekti.

Vali Güngör Azim Tuna, mütevelli heyeti başkanlığını yaptığı Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfına ait 2. Üniversite konusunda kararlılığını ifade ederken TOBB’un desteklediği Çanakkale’ye ÇTSO tarafından kurulacak üniversitenin lideri Bülend Engin “Şehrimizde üç, dört hatta daha fazla üniversite kurulmasının zararı yok bilakis faydası var” dedi. Kolin Hotel Troya 1 toplantı salonunda gerçekleştirilen beyin fırtınası öncesi konuşan Vali Güngör Azim Tuna ikinci üniversitenin şart olduğunu belirterek; “Konumuz şuanda gittikçe güçlenen büyüyen ÇOMÜ’ye sahip kentin bundan sonraki dönemde ikinci hatta üçüncü üniversitenin konuşulduğu bu günlerde yine kent ile bütünleşmiş özdeşleşmiş olan Hüseyin Akif Terzioğlu Vakfı eliyle bir vakıf üniversitesi kurulması ile ilgili etüdünün yapılmasıdır. Bu amaçla sizleri buraya adavet ettik. Bir binayı yapmadan önce nasıl ki bir zemin etüdü yapılır. Ondan sonra inşaat başlar. Biz de bugün zemin etüdü çalışmasını yapıyoruz. Burada gördüğünüz gibi Çanakkale’yi temsil eden insanlar var. Basit sorular soracağız. Zevkli bir zaman geçireceğiz. Herkes farklı bir şey söyleyecek. Dileğim olumlu bir sonuç alacağız. Biz şunu sormuyoruz. Çanakkale’de ikinci bir üniversite olmalı mı olmamalı mı? Bu tartışmayı birileri yapmaya çalışıyor. Yapsınlar. Bu düşüncelere de saygı duyarız ama biz bu konuları geçtiğimizi düşünüyoruz. Biz buraya ikinci bir üniversite olabileceğini düşünüyoruz. Olması gerektiğini düşünüyoruz. Çanakkale’nin vizyonu turizm, tarım ve üniversite şehri diyoruz. Böyle bir kanaat varsa bunu ön plana çıkarmalıyız. Bu şehir üniversiteler ile büyüsün istiyoruz. Biz o soruyu geçtik. Biz yapılacağını düşünüyoruz. Yinede bunu bugün masaya yatıracağız. Üniversite demek insanların hizmetine sunulan kurumlardır. Kurulan üniversiteyi birbirine rakip olarak görmemek lazım. Öyle olsa bile rekabetten zarar gelmez” dedi.

“Belediye heyette yer almalı”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da yeni kurulacak üniversitenin mütevelli heyetinde Çanakkale Belediye Başkanlığının yer alması gerektiğine dikkat çekerek; “Bu kentin vizyonu gerek il gerek merkez anlamda temel unsur bir üniversite kenti olması noktasında mutabakat var. Bir üniversitemiz kuruldu. Yeni bir üniversitemiz. Artan bir ivme ile kendisini uluslararası platformda kendini gösteren bir üniversite. Başarılı bölümleri var. Bu bize şunu gösteriyor. ÇOMÜ çok kısa bir süre içinde çok daha ileri geçebilir diye düşünüyoruz. Şunu izliyoruz. Kentin üniversite ile özellikle iş aleminin üniversite ile çok fazla ilgisi yok. Başka illerde o illerin sanayicileri çok önemli destekler vermekteler. Bunu Çanakkale’de görememekteyiz. Bir de vakfımız var. Vakfımız da bu kentte bir hayırsever tarafından tamamen öğrenime destek vermek için kurulmuş çok ciddi bir mal varlığını bağışlayarak bir vakıf oluşturulmuş. Bu noktada vakfın bu güne kadar yeteri kadar eğitim noktasında gereği kadar bir atılım yapmadığını görüyoruz. Daha ziyade olaylara ticari bakılmış. Kamu yatırımlarına verilmiş. Mevcut mal varlıkları yeteri kadar değerlendirilememiş. Şuanda da bazı hukuki mücadele içine girmiş durumdalar. Vakıf yönetimleri bu güne kadar kuruluşunun amacı doğrultusunda hizmet etmeye çalışmışlar ama cesaretle gerekli yatırımları yapamamıştır. Vakfın kurucuları içinde yer alan Çanakkale Belediye Başkanlığı 12 Eylül sürecinde vakıf heyetinden çıkarılmıştır. Acaba nedendir. Niye ihtilal geçtikten sonra en azından yönetime Çanakkale Belediyesi alınmamaktadır. Teklif etmemize rağmen ilgi görmedi. Vakıf alanları Çanakkale Belediyesi alanlarındadır. Bir tarafta üniversite var. Bir tarafta vakıf. Bir tarafta vizyon var. Bu anlamda vakıf üniversitesine karşı çıkmamız diye söz konusu olamaz. Bu hamle doğru bir hamledir. Ancak mevcut üniversitenin gelişmesi noktasında bir takım projelere imza atma zamanı gelmiştir. Bu üniversiteyi bu kent halkı istenmiştir. Üniversiteyi sahiplenme noktasındayız. Bu vesile ile bunu söylüyorum. Üniversite yapalım derken bu üniversiteye destekleri de göz ardı edilmemelidir. Vakıf üniversitesinde müteşebbis heyetinde kimler olacaktır. Burada da Çanakkale Belediyesini olması gerektiğini düşünüyorum. Bu vakıf kentin vakfıdır. Vakfı her türlü zafiyete düşürecek eylemlere duyarlılık göstermeliyiz. Değerinin çok çok altında verilen yerler için gereken yapılmalıdır. Vakıf malları daha değerli hale getirilmelidir” diye konuştu.

“Biz göreve hazırız”
Toplantıda konuşan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin de ÇTSO olarak ekonomik ve soysal anlamın gelişmesine yönelik vazifelerini yerine getirmek için çalıştıklarını altını çizerek; “Biz TOBB’un kuracağı üniversiteye parmağımızı değil bileğimizi de koyacağız. Bunu TOBB ÇTSO üniversitesi yapmak için çaba harcayacağız. Biz Çanakkale’nin üniversitelere ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Biz her zaman göreve hazırız” şeklinde konuştu.

“Bizler rakamları severiz”
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen de işadamları olarak rakamları sevdiklerine dikkat çekerek; “Biz işadamları olarak rakamları severiz. Yeni oluşumu da destekliyoruz. Rakamlar kadar nitelik de çok önemli. ÇOMÜ gönül arzu eder ki daha nitelikli konuma gelsin. Vakıf üniversitesi gelmesi demek iş dünyasının önünün açılması demektir. 2001’de Çanakkale krizi yaşamadı. Bunun da nedeni ÇOMÜ’deki öğrenci sayısının artmasına denk gelmesidir” dedi.

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir