ÇOMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi “Sorumlu Bilim” Sloganıyla Bir Kampanya Başlattı

10 Ekim 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi hem akademisyenleri toplumsal sorumluluk almaları konusunda teşvik etmek, hem de bilimsel araştırma projelerindeki faydacı yaklaşımın tehlikelerine dikkati çekmek amacıyla “Sorumlu Bilim” sloganıyla bir kampanya başlattı.

2011-2012 eğitim ve öğretim döneminde bilimsel araştırma projelerinin yanı sıra sosyal sorumluk projelerine de ağırlık verileceğini belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Ahmet Erdem, Bilim insanlarının toplumsal sorunlara ilişkin daha fazla sorumluluk almalarını teşvik etmek amacıyla sosyal sorumluğa yönelik proje çağrısı başlattıklarını duyurdu. Bilimsel araştırma projeleri ve indeksli yayınlar bazında ÇOMÜ’nün lider fakültesi konumunda olduklarını belirten Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Erdem, “Kent ve toplum sorunlarına duyarlı sosyal projelerin geliştirilmesi ve uygulanması için de gerekli adımları atacağız” dedi. Fakülte olarak öğretim elemanlarını sadece ders salonlarında ve laboratuarlarda değil, aynı zamanda toplum içinde görmek istediklerini belirten Erdem, “Bilim yapmanın, eğitim ve öğretimin asli işimiz olduğunu unutmuş değiliz. Ancak laboratuar ve ofislere sıkışıp kalan bilim insanı anlayışının da karşısındayız” şeklinde konuştu. Fen-Edebiyat Fakültesi çatısı altındaki akademisyenleri sosyal sorumluk almaları yönünde motive etmek amacıyla proje çağrısı yaptıklarını söyleyen Ahmet Erdem, “Seçtiğimiz projeleri yazık ki finansal olarak doğrudan destekleme imkanımız yok. Ancak kent ve toplum sorunlarına ilişkin önemli gördüğümüz projelerin sahiplerine çalışmaları için her türlü idari kolaylığı sağlayacağız” dedi. Dekan Erdem, seçilen projelerin koordinasyon ve danışmanlığını Sosyoloji Bölümü Başkanı ve Fakülte Basın Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir’in yapacağını ifade etti.

Sosyal sorumluluğu hedefleyen proje programının detayları hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir ise, “Bu kampanya ile akademisyenlerimizi faydacılıktan uzak, sorumlu birer bilim insanı olarak toplumsal proje üretmeleri konusunda teşvik etmek istiyoruz” dedi. “Bilim insanları arasında son yıllarda pazarlanabilir bilgi üretimini hedefleyen, bilimsel bilginin popüler çıktılarına odaklanan bir eğiliminin egemen olmaya başladığını” ifade eden Ünal Bilir, “Hatta bazı bilimsel araştırma projelerinin bireysel faydaya dayanan bir yaklaşımla planladığını ve yürütüldüğünü söylemek bile mümkün. Ancak bu, özünde özgür olması gereken bilime faydacı bir boyunduruk geçirmekten farksız” şeklinde konuştu. Küresel nitelikli çoğu sorunun bilim insanlarından gelen uyarılara rağmen devam ettiğini, siyasal aktörlerin ısrarla aksi yönde kararlar alabildiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, “Fen-Edebiyat Fakültesi’ndeki uygulama sadece bilgiyi üreten değil, toplumsal anlamda da inisiyatif ve sorumluluk alabilen akademisyenlere destek olmak, onları teşvik etmek amacıyla atılmış küçük bir adım” dedi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir