ÇOMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Binası Törenle Açıldı

05 Mart 2014

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Binası Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da katıldığı törenle açıldı.

Açılış törenine Vali Ahmet Çınar, Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversite yöneticileri, kurum, kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törenin açılış konuşmalarını sırasıyla Çanakkale İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tekkoyun, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale AK Parti Milletvekilleri İsmail Kaşdemir, Mehmet Daniş ve Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu gerçekleştirdi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesin amacının, sosyal sorumluluk sahibi olan, üretken, araştıran, Türkiye ve dünyanın değişen ve gelişen ekonomik, sosyal, siyasi ve politik olaylarını takip eden, yerel ve küresel değişimleri iyi analiz eden, farklı sektörlerdeki firma ve kurumları yönetebilen entelektüel bireyler yetiştirmek olduğunu söyleyen Dekan Prof. Dr. Tekkoyun; fakültenin kuruluşu ve bölümleri hakkında katılımcılara bilgi verdi:

“Fakültemiz, 2012-yılında kurulmuş ve 2013-2014 eğitim- öğretim yılında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümüne 50 öğrenci alarak eğitim-öğretime başlamıştır. Fakültemizin diğer bölümleri; Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmet, Yönetim Bilişim Sistemleri, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İktisat, İşletme, Maliye, Uluslararası Ticaret ve Finansman’dır. Fakülte binamız 2 Bloktan oluşmaktadır. A Blokta 79 adet akademik ve idari personel için ofisler, B Blokta ise 23 adet derslik bulunmaktadır. Ayrıca Fakültemizin Zemin Katında 67 kişilik Bilgisayar Laboratuvarı, 2. Katında Toplantı Salonu ve 4. Katında 100 kişilik Konferans Salonu mevcuttur.”

Prof. Dr. Mehmet Tekkoyun konuşmasının sonunda; “Bize modern bir eğitim-öğretim kurumu hediye eden ve her aşamasında emeği ve katkıları olan, Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarına, Devlet Erkânına, Rektörümüz Prof. Dr. Sedat Laçiner’e, Üniversite yönetimine, binayı yapan inşaat Firma Yetkilileri ile gece gündüz çalışan işçi kardeşlerimize çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“ÇANAKKALE RUHUNU YAŞATMAKLA YÜKÜMLÜ OLAN EN ÖNEMLİ KURUMLARDAN BİR TANESİ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİDİR”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise ÇOMÜ’ye yapılan yatırımlardan bahsederek, Çanakkale ruhunu yaşatmakla yükümlü olan en önemli kurumlardan bir tanesinin Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Bakanım, Sayın Valim, Sayın Milletvekillerimiz çok kıymetli protokol üyeleri, değerli meslektaşlarım, değerli konuklar ve değerli öğrenci kardeşlerim. Hepinizi saygı ile selamlıyorum. Bugün bizim için çok güzel günlerden bir tanesi. Daha öncede ifade etmiştim. Her ay bir açılış, bir temel atma töreni yapabiliriz diye. Bu açılışları devlet büyüklerimizin programı denk geldikçe gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Üniversitemize şu anda 50 milyon liralık bir yatırım açılmış vaziyette ve kullanılıyor. 50 milyon liralık yatırım ise açılmayı bekliyor. Bu o yatırımların ilki. İçi ile dışı ile 6.5 milyon liraya mal oldu. 150 milyon liralık bir yatırım da şu anda devam ediyor ki bunların içinde en önemli olan yatırımlardan bir tanesi 80 bin metre karelik üçüncü basamak hastanesidir. Çanakkale büyüklüğünde bir ile nasip olmaz bu kolay kolay. O anlamda bu şehirde yaşayan bütün insanlar adına ben Sağlık Bakanlığımıza, Kalkınma Bakanlığımıza, hükümetimizin cömertliğine çok teşekkür ediyor ve minnetlerimi sunuyorum. Çünkü Çanakkale’nin en büyük derdi belki de başka illere tedavi olmak için gitmektir. Çanakkale’nin bu sorunu da hallolduktan sonra çok az bir meselesi kalmış olacaktır diye düşünüyorum. Binanın üst katlarına çıktığınızda göreceksiniz şehitlik manzaralı bir okuldur burası. Üniversitemizin tamamı aslında şehitlik manzaralı ve deniz harbinin yaşandığı boğaza bakıyor. Biz her sabaha Çanakkale şehitlerimizi görerek başlıyoruz ve akşam eve giderken de Çanakkale şehitlerimizi âdeta görerek, yaşayarak, duyarak evimize dönüyoruz. Bu da üniversitemize özel bir misyon yüklüyor. Çanakkale savaşlarının kumanda merkezi de bu kampüstedir. Şu anda yıkılmış olmakla birlikte savaş o kumanda merkezinde, buradan idare edilmiştir.

Biz şöyle bir misyon biçtik kendimize. Çanakkale ruhunu yaşatmakla yükümlü olan en önemli kurumlardan bir tanesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesidir. 40 bin öğrencimiz, 3 bine yakın personelimizle biz bu ruhu öncelikle kendi içimizde yaşatmak ve Türkiye’ye taşımak, dünyaya taşımak zorundayız. O nedenle de kıyıda bir üniversiteyiz, çevrede bir üniversiteyiz demememiz gerekiyor. Ankara’da, İstanbul’da ne varsa Çanakkale’de de aynısı hatta daha iyisi olmak zorundadır. Üniversitemiz personeli de bunu büyük oranda başarmaya başladılar. TÜBİTAK’tan en fazla proje alan 7 üniversite olmak gerçekten bizlere kıvanç veriyor. Bunun gibi pek çok başarımız var. Üniversitemiz bir çevre üniversitesinden ziyade büyük şehirlerdeki büyük üniversite vasfına kavuşmaya başladı. Bu bina da bu misyona çok ciddi bir katkı sağlıyor. Üniversitemizde 600’e yakın uluslararası öğrenci okuyor. Bu binanın içerisinde İktisadi ve İdari Bilimler dışında bir de TÖMER yani yabancılara Türkçe öğreten öğretim merkezi bulunuyor. Buraya gelen öğrencilerimiz bir kelime dahi Türkçe bilmeden buraya geliyorlar. Yılın sonunda Türkçe konuşarak ve eğitim öğretimi Türkçe alacak şekilde buradan mezun oluyorlar. Birazdan bu öğrenci kardeşlerimizle de konuşma fırsatını bulabileceğinizi düşünüyorum. Bu anlamda Türkiye’ye omuz vermek, Türkiye’nin 2023 hedeflerine katkı vermek için elimizden geleni yapıyoruz. Bunu tabii ki Ankara’daki kurumlarımızın desteği ile cömertliği ile yapıyoruz.

TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFİNE KATKI VERMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Ankara’dan gelen desteğin bir kuruşunu bile boşa harcamadan 2023 hedeflerine uygun bir şekilde harcamaya çalışıyoruz. Son olarak şunu da ifade etmek isterim, Çanakkale’de daha önce KİT yatırımları vardı ve bunlar ömürlerini tamamladığı için kapanmışlardı. Şu anda üniversitemiz devletimizin Çanakkale’deki en önemli yatırımı olarak ve Çanakkale ekonomisinin en önemli lokomotifi olarak bu yeri doldurmaya başladı. 40 bin öğrenci, 3 bin personel ve yan katkılarıyla birlikte Çanakkale ekonomisi ciddi anlamda üniversiteyle birlikte hareket ediyor. Çanakkale, bir üniversite kenti olmaya aday bir şehir olarak kendini göstermeye başlıyor. Bugün 110 bin civarında nüfusumuz var ve şehir merkezinin yaklaşık 40 bin kadarı öğrenci, personel ve onların yakınlarından oluşuyor. Dolayısıyla kentin 3/1’den fazlasını üniversite ve üniversiteliler oluşturuyor, bu da Türkiye için yeni bir ekonomik modelin geliştiği anlamına geliyor.

ÇANAKKALE MANEVİ BAŞKENT
Bu bağlamda hepinizin huzurunda Sayın Bakanımıza ve hükümetimize teşekkür ediyorum. Cömert katkılarının Çanakkale’ye devam edeceğini biliyorum. Çünkü her Türk’ün kalbinde Çanakkale’nin ayrı bir yeri var. Ankara siyasi başkent, İstanbul ticari başkent, Çanakkale ise bu ülkenin manevi başkentidir. Bu anlamda herkes Çanakkalelidir. Tekrar devletimize ve bakanımıza üniversitemize gösterdikleri özel ilgiden dolayı teşekkür ederim”.

ÇOMÜ TÜRKİYE’DE BİR MARKA
AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir ise konuşmasında ÇOMÜ’nün Türkiye’de bir marka olduğunu vurguladı ve şunları söyledi:

“Geriye dönüp baktığımız zaman Milletimizin hizmetine sunmuş olduğumuz bu eserlerle, milletimizle beraber gelecek nesillere aktarabileceğimiz, anlatabileceğimiz, onlara bırakabileceğimiz iyi işler yaptığımızı düşünüyoruz. Bugünse artık Türkiye’de marka olmuş bir üniversiteye bir fakülte daha açıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. ÇOMÜ yapmış olduğu bilimsel çalışmalarla, kütüphanesiyle, öğrenci sayısıyla adından sıkça söz ettiren tüm Türkiye’nin dikkatini çeken bir üniversitedir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi bir markadır, Çanakkale bir üniversite kenti haline gelmiştir.

Dün Ezine Devlet Hastanesi’nin temelini, bugün ise Çanakkale Devlet Hastanesinin temelini attık. Ayvacık’taki hastanemizin yapımına başlandı, yakında Biga’da da hastane yapmaya başlayacağız. Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi Çanakkale’de de kamu yatırımları çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Bizimde görevimiz budur. Hükümetin, siyasetçilerin görevi de budur. İnşallah yaptığımız işlerle Çanakkale’yi bir adım daha ileri taşımanın gayreti içindeyiz.

Sayın Sağlık Bakanımıza aramıza teşrif ettiği için, bizlerin bu mutlu gününü bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ediyorum. Özellikle Çanakkale Devlet Hastanesi arsa tahsisi konusunda nasıl çırpındığını, nasıl koşturduğunu çok yakından bildiğim gerek Müjdat Kuşku bey gerek Mehmet Daniş beye çok teşekkür ediyorum. Çanakkale’ye tüm bunların kazandırılmasında çok yakın ilgi ve alakasına bizzat benim şahit olup gördüğüm ve bu yatırımların Çanakkale’ye gelmesi konusunda bütün emeğini, mesaisini asla esirgemeyen ve büyük bir fedakarlıkla çalışan Mehmet Daniş beye bir kez daha çok teşekkür ediyorum. Ben de ÇOMÜ’nün bir öğrencisiydim. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde Çalışma Ekonomisi Endüstri İlişkileri bölümünde yüksek lisans öğrencisiydim ve yüksek lisansımı bitirdim. Ben de kendimi her zaman ÇOMÜ’lü bir öğrenci olarak addettim. Kendi yuvamda, kendi evimde, kendi köyümde öğrencisi olduğum okulda bir bölüm açılışında olmaktan ve burada sizlere hitap etmekten gerçekten onur duyuyorum. İnşallah Çanakkale’deki bu yolculuğumuz her anlamda kendini devam ettirecektir. Gerek hastanelerimizle, gerek yollarımızla, gerek hava alanımızla, gerek üniversitedeki açılışlarımızla Çanakkale’nin iyi yolda olduğunu düşünüyoruz ve öyle olduğunu da biliyoruz. Burada önemli olan birlik ve beraberliktir. Çanakkale’deki bu barış ve huzur ortamında inanıyorum ki Çanakkale’nin başarıları her geçen gün çok daha artacaktır. Ben birlikten kuvvet doğacağını görüyorum ve biliyorum. İnşallah bu birliğimiz ve beraberliğimiz her zaman daim olur. Bu millet Çanakkale’de gönlünü, kalbini ve bütün gücünü birleştirmiştir. Tarih buna şahitlik etmiştir. Yine aynı anlayışla İstiklal ruhuyla bu milletin İstikbal mücadelesini birlikte vereceğini düşünüyorum. Bu tesislerin açılışında ve yapımında emeği geçen herkese, Rektör hocamıza, akademisyen kadromuza ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum.

Özellikle girişte bir tabloyla karşılaştım bu tablo bizi çok mest etti. Çok gurur duydum. Afrika’dan gelen öğrenci kardeşlerimiz bizi karşılayıp hoş geldiniz dediler. Çanakkale’de Türkiye’nin dört bir yanından gelen öğrencileri görmek, farklı kültürleri, farklı öğrencilerimizi görmek bizi mutlu ediyor. Zaten Çanakkale’nin birleştirici özelliği vardır. Her zaman için Çanakkale birleştirici bir coğrafyadır. O yüzden bu tablo ile ilgili bir kez daha sizin huzurunuzda mutluluğumu ifade etmek isterim. İnşallah bu tablolar çok daha artacaktır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum”.

“ÇANAKKALE RUHUNA DA ÇOK UYGUN BİR GİDİŞAT”
AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Sayın Bakanım, değerli valim, sayın milletvekili arkadaşlarım, rektörüm, il müdürüm, ilimizin çok değerli yöneticileri, değerli akademisyenler, sevgili öğrenciler ve basınımızın değerli mensupları ve üniversitemizin çok kıymetli çalışanları ben de hepinizi selamlıyorum. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin binasının açılışının öğrencilerimize ve Çanakkale’mize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Sayın Bakanım Çanakkale 2002 yılında 12 bin öğrencisi olan bir kentti, bugün 2014 yılında 40 bin öğrencimiz olduğunu Sayın Rektörümüz ifade etti. O günün rakamları ile bütçesi 20 trilyon olan ama bugüne gelindiğinde 200 trilyon gibi bir bütçeyi kullanabilen bir üniversitemiz var. Çanakkale’nin sokaklarında gezen her 3 kişiden 1 tanesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencisi. Ve mezunlarımız artık sadece Türkiyeli değil, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin açılışında bizi karşılayan Afrikalı kardeşlerimiz gibi Dünyanın dört bir tarafında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin mezunları olacak. Bu durum Sayın Rektörümüzün ve Sayın Milletvekilimizin de ifade ettikleri gibi Çanakkale ruhuna da çok uygun bir gidişat aslında.

1915’te nasıl Balkanlardan, Ortadoğu’dan, Dünyanın dört bir tarafından burada koyun koyuna istiklal mücadelesi verip şehit olanlar varsa bugün de aynı mücadeleyi istikbal mücadelesi olarak sürdüren bir topluluğuz, bir milletiz. Bu hepimizin geleceği adına çok sevindirici ve bizlerin geleceğe aydınlık bakmasının en temel nedenidir diye düşünüyorum.

2015’TE BOĞAZ KÖPRÜSÜNÜN TEMELİ ATILACAK
Çanakkale’yi eğitim kenti, turizm kenti, sağlık kenti ve tarım kenti olarak tanımlıyoruz. Hem dün hem de bugün attığımız temellerle, yaptığımız açılışlarla aslında bu kimliğin içini dolduruyoruz. Çanakkale gerçekten bir eğitim kentidir ve devam eden sağlık yatırımları ile de çok kısa sürede sağlığın merkezlerinden biri olacaktır. Hava alanımızın büyümesi bu çalışmalara altyapı anlamında destek olacaktır. Karayollarımızın büyük oranda tamamlanmış olması ve 2015’te boğaz köprüsünün temelinin atılacak olması bizi hem turizm anlamında, hem sağlık anlamında, hem de bölgemizde ki ekonomik gelişmeler anlamında heyecanlandırmaktadır.

Dolayısıyla ben üniversitemizdeki bütün yatırımlarda emeği geçen başta Hükümetimize, Başbakanımıza, saygıdeğer Bakanlarımıza ve bu inşaatlarda emek veren işçilerimize, herkese teşekkür ediyorum. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin açılışının Çanakkale’mize ve eğitim hayatımıza hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

“ÇOMÜ ÇOK KISA SÜREDE BÖLGESİNDE MARKA DEĞERİ OLAN BİR KONUMA GELDİ”
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin açılışında olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Medeniyet ilimden geçer. Medeniyet zenginlikten, makam sahibi olmaktan, güç sahibi olmaktan geçmez. Medeniyetin en güçlü dinamiği, lokomotifi ilimdir. Bu anlamda buraya da güzel bir söz yazılmış; ‘Bilgiye Hükmeden, Dünyaya Hükmeder’.

Milletçe esasında bilgiden uzun süredir uzak kaldık. Belki 200 yıldır bilgiden, ilimden, araştırmadan uzak kaldık ve bunun da ağır bedellerini ödedik. 200 yıldır bilgiye sahip olanlar, ilme sahip olanlar dünyaya hükmettikleri gibi bize de hükmettiler, bizi de zaman zaman o hükümranlıkların altına almayı zaman zaman birçok alanda başardılar. Ama artık Türk milleti yine kendi değerleriyle, kendi özüne ve evrensel değerlere sahip çıkarak ilim dedi, bilgi dedi, araştırma dedi ve bu anlamda da son 10 yılda çok farklı hedefleri ve çok farklı dinamikleri yeniden yakaladı. Bütün illerimizde üniversite olmasını bu anlamda bilime verilen bir değerin altyapısı olarak görüyorum. Geçtiğimiz haftalarda bütün okullarımıza, öğrencilerimize milyonla ifade edilen tablet bilgisayarlar, ki bu yıl 675 bin ama 10 milyon tablet bilgisayarın çocuklarımızın eline verilecek olması bilgiye kolay ulaşımın, bilgiyle haşır neşir olmanın altyapısı anlamında önemli. 2004 yılından itibaren milli bütçemizdeki payı en çok Milli Eğitim Bakanlığı’na ayırıyor olmamız, bu anlamda nesillerimizin bilgiyle buluşmasına verdiğimiz değerin bir anlamı. Tabii ki Onsekiz Mart Üniversitemizin bu dinamikleri 5 yıl sonra çok daha farklı noktaya gelecek. ÇOMÜ geçtiğimiz çok kısa sürede bölgesinde marka değeri olan bir konuma geldi ve inşallah Tıp Fakültesi bu anlamda çok farklı bir dinamizmi Çanakkale’ye, bölgeye kazandıracak. 3. basamak sağlık hizmetleri bizim için çok anlamlı. Bölge insanının kendi bölgesinde, kendi şehrinde 3. basamak sağlık hizmetlerini alabilmesi Sağlık Bakanı olarak bizim önemsediğimiz bir konudur. O nedenle de rektörümüze, dekanlarımıza, hocalarımıza teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki Türkiye ilimle, bilgiyle, ar-geyle çok farklı noktalara gelecek. 2023’teki hedefimize, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün muasır medeniyet seviyesinde bir Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk Milleti hedefine ancak temelinde bilgi varsa, ilim varsa, ar-ge varsa ulaşabiliriz. Katma değer üreten alanlar oluşturabilirsek ulaşabiliriz. Bu anlamda gerek üniversitemiz, gerekse bugün açılışını yaptığımız İİBF’nin yalnız Çanakkale için değil ülkemizin gelecek dinamikleri adına da önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Özellikle gençlerimizin, üniversite öğrencilerimizin, bu ülkenin yarınlarına ait hedeflerini, hayallerini büyük tutmaları, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize vasiyet olarak bıraktığı o cümleye sımsıkı sahip çıkmalarını arzu ediyor, talep ediyor, hayırlı uğurlu olması dileklerimle hepinize saygılar sunuyorum”.

Açılış konuşmalarının ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve beraberindekiler ÇOMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Binasını gezerek incelemelerde bulundular. İncelemelerin ardından Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu fakültenin toplantı salonunda anı defterini imzaladı.

[Kaynak: comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir