ÇOMÜ İnşaat Teknolojileri ve Kimya Bölümleri İÇDAŞ’ı İnceledi

09 Nisan 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi Bölümü öğrencileri; öğretim görevlileri Ferruh Altınsoy, Rahman Çankaya, Şebnem Karahan nezaretinde İÇDAŞ tesislerini incelediler.

8 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilen inceleme gezisine katılan ÇOMÜ’lü öğrencileri, İÇDAŞ İş Güvenliği Müdürü Agah Ayhan karşıladı. Öğrencilere tesisler hakkında verilen brifingten sonra Haddane, Reverse Osmoz, Çelikhane birimleri tanıtıldı.Reverse osmoz tesisinde arıtılan deniz suyunu içen öğrenciler, arıtma teknolojisine büyük ilgi gösterdiler.

İnşaat sektörünün temel ürünlerinin üretildiği üretim hatlarını inceleyen öğrenciler; “İÇDAŞ’ı ve üretim teknolojilerini görünce hayran kalmamak mümkün değil. Eğitimini aldığımız İnşaat ürünleri hakkında üretimin kaynağından bilgilenmek bizi çok mutlu etti. Burada teknoloji harikası dev bir tesis inşa edilmiş. İÇDAŞ’ın neden sektörün öncü kuruluşu olduğunu bu tesisleri görünce daha iyi anladık” dediler.

Öğretim Üyesi Ferruh Altınsoy’da “Öğrencilerimize teorinin yanı sıra, sektör ürünlerinin imalat noktasındaki teknolojileri tanıtmak istedik. İÇDAŞ bize ve öğrencilerimize büyük misafirperverlik gösterdi. Çanakkale İÇDAŞ tesisleriyle büyük imkan ve teknolojiler kazanmış durumda.Burada bilimin hemen her dalının son teknolojik uygulamalarını görmek ve göstermek mümkün. Öğrencilerimize istediğimiz teknik geziden fazlasını gösterme şansı verdikleri için İÇDAŞ yetkililerine Üniversitem adına teşekkür ederim” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kimya Bölümünden 46 öğrenci Prof. Dr. Mehmet Ay nezaretinde İÇDAŞ Biga entegre Demir-Çelik tesislerine teknik inceleme gezisinde bulundular. 11 Nisan 2011 Pazartesi günü gerçekleşen gezide Bölüm öğrencileri İÇDAŞ basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Suat Karataş tarafından karşılandı.Öğrencilere İÇDAŞ hakkında görsel tanıtım brifingi sunumu ardından öğrenciler Termik Santral Tesislerini incelediler.

Termik Santral Kumanda merkezinde İşletme Mühendisi Afşin Engin tarafından çevre dostu akışkan yataklı santral sistemleri hakkında bilgi verildi. Afşin Engin konuşmasında İÇDAŞ santralinin Ulusal ve AB çevre standart limitlerinin çok altında emisyonla üretim yaptığını ve çevresel emisyon değerlerinin gerek İÇDAŞ web sayfasında gerekse Çevre Bakanlığı sitesinde canlı olarak sürekli paylaşıldığını belirtti. Santral Kimya Laboratuarında ise Kimya Mühendisi Ulaş Muslu tarafından öğrencilerin laboratuar çalışmaları hakkındaki soruları yanıtlandı.

Kimya Bölümü öğrencileri günde 12.000 ton deniz suyunun tatlı suya dönüştürüldüğü Reverse Osmoz tesislerine de büyük ilgi gösterdiler.Arıtılmış deniz suyunu içen öğrenciler bu teknolojiyle dünyada su sorunu olmayacağını gördük dediler.

Öğle yemeğinden sonra Haddanede çelik üretim hattını inceleyen öğrencilere Kalite Kontrol Laboratuarında sn Mustafa Bal tarafından İÇDAŞ ürün kalite kontrolleri ve Kalite kontrol sistemleri hakkında geniş bilgi verildi. Demir-çelik üretimi ve entegre tesisleri bizzat inceleyerek gören öğrenciler gezi hakkındaki düşüncelerini “Buraya gelmeden önce Çanakkale’de böylesi devasa bir tesis olduğunu bilmiyorduk. Gördüğümüz entegrasyon, çevre hassasiyeti ve geri dönüşüm anlayışı bizi çok etkiledi. İÇDAŞ?ta atık yok üretim var.Burda her şey yeniden, yeniden değerlendiriliyor. İÇDAŞ gezisi bize yeni ufuklar kazandırdı” şeklinde açıkladılar.

Profesör Dr. Mehmet Ay ise “Her yıl öğrencilerimizin ufkunu genişletmek için sanayi işletmelerine inceleme gezisi düzenliyoruzz. Geçen yıl Bandırma Bor tesislerini incelemiştik. Ben de bu tesisleri ilk defa şimdi gördüm. İÇDAŞ gezisi öğrencilerimize vizyon kazandırma noktasında çok yararlı oldu. Ayrıca okulumuzdan mezun olup burada çalışan öğrencilerimizi görmek bize ayrı mutluluk verdi. İÇDAŞ yatırımını gerçekleştiren Aslan ailesine ve gezi imkanlarını sunan İÇDAŞ yetkililerine öğrencilerim adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Gezinin tamamlanmasının ardından öğrenci grubu Çanakkale’ye hareket ettiler.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir