ÇOMÜ Kütüphanesi’nde 225 Bin Kitaba Ulaşıldı

09 Nisan 2012

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kütüphanesi kataloglarına her hafta ortalama 2.500 yeni kitap giriyor.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, kütüphanedeki kitap sayısının her geçen gün arttığını belirterek, “Şu anki yeni eser giriş performansımız belki Milli Kütüphanemizin bile üzerinde. Gece gündüz kataloglama işlemleri devam ediyor. Kütüphanenin sadece okuma salonu değil, kayıt işlemleri de 7 gün 24 saat çalışıyor. Böylece ÇOMÜ’de bilim ve eğitim yapma zeminini güçlendirmiş oluyoruz. ÇOMÜ Kütüphanesi tartışmasız bir şekilde hızla bir araştırma ve uzmanlık kütüphanesi olma yolunda ilerliyor. Bu da bizleri çok sevindiriyor. Çünkü 2.000’den fazla yüksek lisans ve doktora öğrencimiz var. Bunların tezlerini tamamlayabilmeleri ve başarılı bir araştırma-eğitim alabilmeleri bilgi kaynaklarına kolay ulaşımlarına bağlı. ÇOMÜ Kütüphanesi her geçen gün araştırmacılarımızın diğer kütüphanelere olan bağımlılığını azaltıyor. Hedef 2011 için 87.000 olan kitap sayısını önce 100.000’e çıkarmaktı. Ancak bu hedef birkaç ayda aşıldı ve 2011 biterken bizler 150.000’den fazla kitaba sahiptik. Bugün ise 225.000 kitabımız var. Her hafta ortalama 2.500 yeni kitap raflarda yerini alıyor. Üstelik kitap depoları hiç boşalmıyor, kitap giriş hızımızdan çok daha fazla kitap depolara giriyor. Bunda bağışların da çok kıymetli bir yerinin olduğunu söylemeliyim. ÇOMÜ’nün kitaba en çok kıymet veren kurum olduğunu anlayan kitapseverler sadece kütüphaneyi kullanmakla kalmıyor, kitaplarını da ÇOMÜ’ye bağışlıyor” dedi.

Rektör Prof. Dr. Laçiner konuşmasında dijital veri kaynaklarının önemine de değinerek, “Matbu eserler hala çok önemli ve önümüzdeki orta vadede hala önemli olmaya devam edecek. Ancak gelecek dijital kitaplarda ve veri tabanlarında. Bu nedenle bütçemizin önemli bir kısmı veri tabanlarına gidiyor ve daha çok gitmeye devam edecek. İnternet, bilgisayar altyapısı ve veri tabanlarına yatırım yapmayan üniversiteler bilimsel yayınlarda da, eğitim kalitesinde de çok gerilerde kalacaktır. Bunun bilincinde olarak önlemlerimizi de alıyoruz. Gördüğümüz o ki hangi bölüm kütüphanenin elektronik veri tabanlarından çok yararlanıyorsa, o bölümün uluslararası bilimsel yayın sayısında da büyük artışlar oluyor” şeklinde konuştu.

Kütüphane yetkililerinden edinilen bilgilere göre ÇOMÜ Kütüphanesi’nde gece saatleri de belirlenen hedefler doğrultusunda geçiyor. Buna göre her gece ortalama 20-30 kişi kütüphanede sabahlıyor. Uzmanlar bunun çok iyi bir rakam olduğunu, gerekirse birkaç kişi için bile kütüphanenin açık kalması gerektiğini ifade ettiler. Gündüz saatlerinde ise kütüphaneden 2.000’den fazla kişi yararlanıyor.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir