ÇOMÜ Kütüphanesi’ne 10 bin 400 Yeni Kitap Alındı

05 Aralık 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kütüphanesi’ne 10 bin 400 yeni kitap alımı daha yapıldı.

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamit Palabıyık, ÇOMÜ Kütüphanesi’ne alımların tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, “ÇOMÜ Kütüphanesi’nin büyümesi üniversitemiz için öncelikli konuların başında geliyor. Çünkü 90.000 kitap ile master veya doktora yapmayı bırakın, basit bir ödevi dahi hazırlamak kolay değil. Oysa biz Türkiye’nin önde gelen araştırma üniversitelerinden biri haline gelmek istiyoruz. Bu da güncellenmiş ve büyük bir koleksiyonla mümkündür. Şu anda 2.000’den fazla öğrenci ÇOMÜ’de master ve doktora yapıyor. Amacımız araştırmacı öğrenci sayısını toplam öğrenci sayısının en az üçte birine çıkarmak. Bu da en az 10.000 master ve doktora öğrencisi demek. Böyle bir hedef ise mevcut kütüphane ile gerçekleştirilemez. Kısa sürede büyüme gayretimizin altında bu niyetler var” dedi.

19 YILLIK BİRİKİM 6 AYDA GEÇİLDİ
Palabıyık, kütüphaneye son 6 ayda giren kitap sayısının 60.000’i aştığını, bağış sayısında da olağanüstü bir artış olduğunu ifade ederek, “Kütüphanemiz belki de Türkiye’nin en hızlı büyüyen kütüphanesi. Her gün yüzlerce yeni kitap kataloglara giriyor ve mevcut personelimiz kitap kaydetmede yeterli olmuyor. Son 6 ayda Üniversite’nin ilk 19 yılında alınan yayınlardan daha fazlası alındı ve önümüzdeki yıl bu rakamın katlanarak büyümesini bekliyoruz. Ayrıca elektronik veri tabanlarına üyelikte de önemli iyileşmeler sağlanıyor. 2012 bu konuda da büyük ilerlemeler yılı olacak” şeklinde konuştu.

“ASIL HEDEF ANKARA VE İSTANBUL’U DA GEÇMEK”
Palabıyık, Kütüphane’nin sadece üniversite için değil, Çanakkale için de çok önemli olduğunu ifade ederek, “ÇOMÜ Kütüphanesi sadece öğretim üyelerimiz, diğer personelimiz ve öğrencilerimiz için değil, tüm Çanakkale ve çevre iller için de büyük bir hizmet veriyor. Çanakkaleliler aradıkları kitaplar için artık İstanbul’a veya Ankara’ya gitmek zorunda değiller. Yanı başlarında Türkiye’nin en büyük kütüphanelerinden biri yükseliyor. Bu kütüphane şimdiden İstanbul ve İzmir hariç, Ege ve Marmara’nın en büyük kütüphanesi durumunda. Eğer kütüphaneye yatırımlar bu hızda devam edebilirse önümüzdeki 5-6 yıl içinde ÇOMÜ Kütüphanesi’nin Boğaziçi ve ODTÜ gibi büyükşehir üniversitelerinin kütüphanelerini dahi geçmesi olasıdır” dedi.

“KÜTÜPHANE GECE DE ÇALIŞACAK”
Palabıyık ÇOMÜ Kütüphanesi’nin geceleri de çalışacağını belirterek, “Kütüphanemizdeki bir diğer yenilik de çalışma saatinin gece 00.15’e kadar uzaması. Önümüzdeki dönem için 24 saat çalışma süresi planlanıyor. Böylece Çanakkale’de herkes bilecek ki bu ilde de 24 saat çalışan bir kütüphane var. Kimin canı sıkılsa 24 saat kütüphanede okuma yapabilecek. Bu açıdan kütüphanemiz tüm Çanakkalelilere de açık. İleride abonelik usulüyle Çanakkale halkına ödünç kitap vermeyi de planlıyoruz. Şimdilik vatandaşlarımız kimlikleri ile gelmeleri halinde Kütüphanemiz okuma salonlarından ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar.”

KÜTÜPHANE YENİ BAĞIŞLARI BEKLİYOR
Prof. Dr. Hamit Palabıyık, ÇOMÜ Kütüphanesi’nin büyümesi için üniversite yönetiminin elinden gelen gayreti gösterdiğini belirterek, “Değerli Çanakkalelilerden gelen bağışlar her zaman için ÇOMÜ Kütüphanesi’nin en güzel, en değerli koleksiyonlarını oluşturdu. Çünkü bağışta sevgi vardır, şehrimizin güzel insanlarının bizlere duyduğu güven vardır. Bu nedenle 1 veya 1.000, hiç fark etmez kitap bağışları Üniversitemize ayrı bir güç vermektedir. Evlerinizde kullanmadığınız, gençlere ve diğer insanlara ulaşmasında yarar gördüğünüz kitaplarınızı, bizleri aramanız halinde evlerinizden alıyoruz ve titiz bir çalışmayla kayıtlarımıza geçiyoruz. Bu kitapların üzerinde de kimin bağışı olduğunu belirtiyoruz. Özellikle iş dünyamızı ÇOMÜ Kütüphanesi’ne daha fazla bağış için katkıya davet ediyoruz. Çünkü Üniversite iş dünyamıza yetişmiş iş gücü sağlayarak büyük katkı sağlıyor. Kütüphane’nin güçlenmesi yetişmiş elemanların daha nitelikli olmasını da sağlayacaktır. Bugüne kadar yapılmış olan bağışlar için Çanakkale halkına minnettarız ve artan bağışlardan dolayı da çok teşekkür ediyoruz. Halkımıza sesleniyoruz ve gelin Türkiye’nin en büyük kütüphanesini Çanakkale’de hep birlikte yükseltelim diyoruz” şeklinde konuştu.

“İLÇELERDE DE 100.000 KİTAP BULUNUYOR”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Palabıyık ilçelerde de 30.000 ciltlik kütüphanelerinin bulunduğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Her ilçede yüksek okullarımız var. Bu okulların da müstakil kütüphaneleri bulunuyor. Buralara son derece mütevazi kütüphaneler, daha doğrusu kitaplıklar oluşturulmuş. Bunların kitap sayıları ortalama olarak 2.000. Toplamda 30.000 civarında kitap bulunuyor. Fakat bu sayılar son derece yetersiz. ÇOMÜ olarak kitap alımlarında ilçeleri de düşünüyoruz. Ancak bu okullarımızda altyapı yetersizliklerini çözmeden kitap göndermemeyi tercih ediyoruz. Şu sıralar özellikle güvenlik altyapısı tamamlanıyor. 2012 içinde her bir okulumuzda 5-10.000 kitaplık birer kütüphane kurmayı hedefliyoruz. Bu da ilçelerde bulunan kitap sayısının toplamda 100.000’i aşması demektir. Böylece merkezde 250.000, ilçelerde ise 100.000 olmak üzere, toplamda 350.000 kitaplık bir kütüphaneler zinciri oluşturmaya kararlıyız. Bu rakamları ben kolayca telaffuz ediyorum, ama unutmayınız bahsi geçen sayılar Türkiye için olağanüstü rakamlardır.”

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir