ÇOMÜ Rektörü Laçiner: “Çanakkale Türkiye’nin Entelektüel Parkı Olmalıdır”

11 Mayıs 2011

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale’nin özellikli bir il olduğunu ve bu sebeple hiçbir ilin kalkınmasına kurban edilmemesi gerektiğini belirterek, “Çanakkale Türkiye’nin entelektüel parkı olmalıdır” dedi.

“Çanakkale’nin Geleceğinde ÇOMÜ’nün Olası Rolü” konulu değerlendirme toplantısı ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Cengiz Ataşoğlu ve ÇOMÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. İbrahim Kaya’nın katılımıyla Rektörlük binasında gerçekleştirildi. Toplantı sonunda açıklamalarda bulunan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale’nin Türkiye’nin bir entelektüel parkı olması gerektiğini belirterek, “Çanakkale kendisini diğer illerden ayıran pek çok toplumsal, tarihi, doğal ve iklimsel özellikleri ile bilimsel ve eğitsel faaliyetler için en uygun illerimizin başında gelmektedir. Ancak stratejik konumu ve Türkiye’nin en hızlı kalkınan bölgelerine, özellikle de İstanbul’a olan yakınlığı kontrolsüz büyüme konusunda Çanakkale’yi savunmasız bırakmaktadır. İstanbul için yakın zamanda geliştirilen çeşitli projeler bu kentin Batı’ya doğru hızlı bir büyüme içinde olacağını göstermektedir. Artan ve gelişen yol ağları bu büyüme dalgasının Çanakkale ilini daha yoğun bir şekilde etkileyeceğine işaret etmektedir. Bu bağlamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) kentin ileri gelen kurumları ve kişileri ile iletişim halinde Çanakkale’nin geleceği konusunda projeler üretmeyi ve vizyon geliştirmeyi görevi bilmektedir ve gerekli çalışmalar üniversitemizde yapılmaktadır. Şu aşamada ilk yapılması gereken iş İstanbul’un ve Marmara’nın gelişme istikametlerini ve Çanakkale’ye etkilerini doğru bir şekilde analiz etmek ve ili çevresel ve kültürel erozyonlardan korumanın yollarını araştırmaktır. Bu hususta zamanın sınırlı olduğu ise göz ardı edilmemelidir” dedi.

“ÇANAKKALE ÖZELLİKLİ BİR İL. BU SEBEPLE HİÇBİR İLİN KALKINMASINA KURBAN EDİLMEMESİ GEREKİR”

Rektör Laçiner, Çanakkale’nin özellikli bir il olduğunu ve bu sebeple hiçbir ilin kalkınmasına kurban edilmemesi gerektiğini de belirterek, “Çanakkale, İstanbul ile birlikte içinden boğaz geçen iki kentimizden biridir. Bir anlamda İstanbul’un yüzyıllar önceki bozulmamış hali de diyebileceğimiz Çanakkale, İstanbul’da yapılan hatalardan ders alınarak, o hatalara yeniden düşülmeden çevre, tarih ve kültür duyarlılıkları en üst düzeyde tutularak geleceğe hazırlanmalıdır. Tüm bu değer ve kıstaslar göz önünde tutulunca en ideal kontrollü kalkınma yolu ise eğitim merkezli büyüme olarak karşımıza çıkmaktadır. Kentin gelecek planlamasında ön plana çıkması gereken temiz ve çevreci sektörlerin oluşturulabilmesi ve yaşatılabilmesi için gerekli bilincin ve insan gücünün temininde üniversite hayati bir rol oynayacaktır. ÇOMÜ bu açıdan bakıldığında Çanakkale’yi Çanakkale olarak muhafaza etmede, ama aynı zamanda onu çağının gerektirdiği kalkınma ve gelişme düzeyine en düşük maliyetle ulaştırmada görevinin ve sorumluluklarının bilincindedir. Eğer kentimiz bu hedeflere ulaşabilir ise Çanakkale ülkemizin “entelektüel parkı” olmaya adaydır. Yüksek öğretimde nitel ve nicel özellikleriyle ön plana çıkacak bir Çanakkale eğitim turizmi, sağlık ve kültür turizmi başta olmak üzere diğer yan sektörlerde de altın fırsatlar yakalayabilir” dedi.

Çanakkale ve bölgesinin kendi kontrolü dışında ortaya çıkan gelişmelerden olumsuz etkilenmemesi için ÇOMÜ ve kentin ileri gelen kurumları ve kişileri arasında sağlıklı ve planlı ilişkiler geliştirilmesi bir zaruret olduğunu da belirten Laçiner, “Üniversitemiz bu konuda da elinden gelen gayreti göstermekte ve çok sevindirici bir şekilde Çanakkale’den çok sıcak karşılık bulmaktadır. Bu bağlamda şunu hatırlatmak isteriz ki, üniversitemiz kurum olarak ve bizler yöneticileri olarak Çanakkale’nin herhangi bir ilimizin yan unsurlarından biri olmasına gönlümüz razı değildir, bu yönde bir düşüncemiz yoktur ve olamaz da. Çanakkale’nin geleceğine dönük tüm çalışmalar onun biricikliğini (sui generis) sürdürmek ve geliştirmek üzerine olmalıdır” şeklinde konuştu.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir