ÇOMÜ Senatosu’ndan Hilmi Yavuz ve Derviş Eroğlu’na Fahri Doktora Ünvanı

10 Ekim 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosu en son toplantısında oy birliği ile şair ve yazar Hilmi Yavuz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na fahri doktora ünvanı vermeyi kararlaştırdı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre Hilmi Yavuz’un Türk Dili ve Edebiyatı alanında, Derviş Eroğlu’nun ise Uluslararası İlişkiler alanında yapmış olduğu sıradışı katkılardan dolayı bu ünvana layık görüldüğü açıklandı. Hilmi Yavuz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na fahri doktora ünvanları önümüzdeki günlerde düzenlenecek tören ile kendilerine takdim edilecek.

Hilmi Yavuz Kimdir?
Hilmi Yavuz 14 Nisan 1936’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimini yarıda bıraktı. İngiltere’ye gitti, Londra’da BBC’nin Türkçe bölümünde çalıştı. Londra Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli yayınevleri ve ansiklopedilerde görev aldı. Cumhuriyet, Milliyet, Yeni Ortam gazeteleri ve çeşitli dergilerde “Ali Hikmet” imzasıyla inceleme, eleştiri ve denemeler yazdı. Mimar Sinan Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. İlk şiirleri Kabataş Erkek Lisesi’nde edebiyat öğretmeni Behçet Necatigil yönetiminde çıkan “Dönüm” dergisinde yayınlandı. Bu dönemde daha çok İkinci Yeni akımının etkisinde imgeci şiirler yazdı. Sonraki yıllarda gelenekçilikle çağdaş bir bakışı kaynaştıran, biçim ve özün dengelendiği bir düzey sergiledi. Özellikle tasavvuftan yararlanarak kendine özgü bir sözcük dağarcığı geliştirdi. Halen Zaman gazetesinde kültür yazılarına ve Bilkent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya devam etmektedir.

Derviş Eroğlu Kimdir?
Derviş Eroğlu KKTC Cumhurbaşkanıdır. 1985-1993, 1996-2004 ve 2009-2010 yılları arası KKTC Başbakanlığı yapmıştır.

1938 yılında Kıbrıs’ın Mağusa ilçesinin Ergazi Köyü’nde dünyaya geldi. Orta ve lise tahsilini Mağusa’da tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren Eroğlu, 5 yıl Mağusa’da hekimlik yaptı. Daha sonra Ankara’da üroloji ihtisası yaparak 1972 yılında Mağusa Devlet Hastanesi’inde ürolog olarak görev yaptı. 1976 yılında Cumhuriyet Meclisi’ne milletvekili olarak seçildi. Aynı yıl Milli Eğitim Bakanı olarak kabinede görev aldı. 1983 yılında oluşturulan Kurucu Meclis üyeliğine tayin edildi. Aralık 1983 tarihinde UBP genel başkanı seçildi.

KKTC’nin ilan edilmesinin ardından 1985-1994 yılları arasında 4 kez hükümet kuran Derviş Eroğlu, 1994 yılında Cumhurbaşkanı Denktaş’la ters düşünce parti içinde ayrılıkçı bir grup oluştu. Daha sonra 9’lar hareketi olarak isimlendirilen bu grubun Demokrat Parti adıyla siyasi partiye dönüşmesi süreci yaşandı. Aynı yıl 12 Aralık’ta yapılan seçimleri yüzde 1 oy farkla kazanan UBP, Cumhurbaşkanı Denktaş’tan hükümeti kurma görevini alamayınca DP-CTP koalisyonunun oluşturulmasıyla ilk kez muhalefet görevini üstlendi. 2,5 yıl ana muhalefet liderliğinden sonra Eroğlu, 1996’da yeniden birinci parti olan partisi UBP’nin yanına DP’yi alarak Başbakan oldu. 1998 yılı seçimlerinden de birinci çıkan Eroğlu, 2004 seçimlerine kadar başbakan olarak kaldı. 13 Ocak 2004’te görevini Mehmet Ali Talat’a devreden Eroğlu, 2005 yılında yapılan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci parti konumuna düşünce yıllarca sürdürdüğü genel başkanlıktan ayrıldı. Eroğlu’nun yokluğunda UBP milletvekilleri Hüseyin Özgürgün ve Tahsin Ertuğruloğlu UBP Genel Başkanlığı’na seçildi. 29 Kasım 2008’de yeniden genel başkan seçilen Eroğlu, 18 Nisan 2009 seçimlerini farklı kazanarak tek başına 8. Eroğlu hükümetini kurdu. Eroğlu 2010 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimlerini %50.4 oyla ilk turda kazanarak KKTC’nin 3. Cumhurbaşkanı seçildi. Derviş Eroğlu, Meral Eroğlu ile evli ve dört çocuk, dört torun sahibidir.

Kaynak: İHA & ÇOMÜ

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir