“ÇOMÜ, Seramik Alanında Çalışmalar Yapan Nadir Kurumlardan Biri”

04 Şubat 2013

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Çanakkale Seramikleri Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi (ÇASEM) Müdürü Seyfullah Büyükçapar, Çanakkale’nin adını seramikten alan dünyadaki 3 kentten birisi olduğunu söyledi.

Üniversite Radyosu Kampüs FM’de Muteber Yüğnük’ün hazırlayıp sunduğu “Kentte Sanat Kampüste Sanat” programına konuk olan Seyfullah Büyükçapar, Çanakkale’nin 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar Osmanlı Devleti’nin seramik üretim merkezi olduğunu belirterek Çanakkale adının da Çanakkale’nin bu özelliğinden geldiğini ifade etti.

Seramik sanatına dair bilgilerde paylaşan Büyükçapar, seramik hakkında şunları söyledi:
“Su, ateş ve toprağın birleşmesiyle oluşan seramik dünyada yok olmayan yegane ürünlerdir. Özellikle arkeolojik kazılarda seramik ürünlerine çok sık rastlanmaktadır. Pişirilip (bisküvi pişirimi) kalıcılığı sağlanan bu malzemeler; daha sonra çamurun kalitesine göre 1020 ila 980 arasında ikinci kez pişirilme uygulamasından geçmektedir. Buna da “sırlı pişirim” adı verilir ve bu işlemin sonucunda da seramik adını verdiğimiz malzememizi elde ederiz. Camsı bir yüzeye sahiptir, bazen kırılsa da toprakta yok olmama özelliğinden ötürü tarihi kazılarda sık rastlanan ürünlerin çoğu seramikten yapılan malzemelerdir”

Çanakkale’de seramik kültürünün üniversitenin, çeşitli sivil ve resmi kuruluşların ve bu işe gönül veren kişilerin sayesinde yeniden canlanmaya başladığını vurgulayan ÇASEM Müdürü, ÇASEM’in Çanakkale için önemine değindi ve ‘Tezgahın başına geçeceksin ki; seramik yapabilmeyi tam olarak öğrenesin. Seramik elini ayağını toza çamura bulamadan öğrenilen bir kavram değildir. Bu sebepten öğrencilerimiz de birimimizde uygulama yapma imkanını fazlasıyla bulmaktalar” dedi.

“ÇOMÜ, SERAMİK ALANINDA ÇALIŞMALAR YAPAN NADİR KURUMLARDAN BİRİ”
Aynı programa konuk olan Öğr. Gör. Necati Işık da ÇOMÜ’nün Türkiye’de seramik olgusuna önem veren ve ilk bu alanda çalışmalar yapmakta olan nadir eğitim kurumlarından biri olduğunu söyledi ve ‘Üniversitemiz yapması gerekeni kendisine asli vazife sayarak seramik sanatına dair tüm imkanlarını kullanmaktan geri durmamış, hedefini belirlemiş ve devamında da uygulama atölyeleri ve teknik personeliyle, akademik kadrosuyla yoğun bir çalışma sürecine girmiş, 2000 senesi Nisan ayında 1. Ulusal Seramik Sempozyumu düzenlenmiştir. Çeşitli üniversitelerinde katılımıyla; alt başlık olarak Çanakkale seramiğinin dünü, bugünü, geleceği konularına ilişkin faydalı bildirimler yapılmıştır. Daha o yıllarda Çanakkale seramiğin vizyon ve marka olma hedefini Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yapmış olduğu faaliyetlerle gerçekleştirebilmenin gururunu yaşamıştır. 2000 yılından günümüze geldiğimiz vakitte, kentimizin seramik olgusuna ilişkin ne kadar ilerleme kat etmiş olduğunu görebilmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

ÇASEM ATÖLYELERİ, ÇANAKKALELİLERİ BEKLİYOR
Üniversitenin yerel üretim yapan seramikçilere de örnek olmaya çalıştığını belirten Öğr. Gör. Necati Işık kalitesi düşük ziftli-alçı hammaddeli ürünlerin varlığının arttırılmasını önlemeye çabaladıklarını anımsatarak ÇASEM’e ait bütün atölyelerin halka ve bu işe gönül verenlere her daim açık olduğunu söyledi.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir