ÇOMÜ Sosyoloji Bölümü Öğrencileri “Yeni Anayasa” Araştırması İçin Kolları Sıvadı

13 Ocak 2012

Yeni anayasa yapımı sürecine katkı sağlamak, bugüne değin yeni anayasaya ilişkin beklenti ve görüşlerini dile getirme fırsatı bulamayan vatandaşların düşüncelerini belirlemek için harekete geçen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri, konuya ilişkin Türkiye genelinde bir araştırma yapmak için kolları sıvadı.

ÇOMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir yönetiminde, 11 Ocak-13 Şubat 2012 tarihleri arasında Türkiye genelinde yapılacak olan kamuoyu araştırmasının ekibi ÇOMÜ Sosyoloji Bölümü’nde okuyan bir grup gönüllü öğrenciden oluşurken; araştırmayı gerçekleştirecek öğrenciler final sınavları biter bitmez anket çalışmalarına hemen başladılar. Anketin daha önce de siyasal ve sosyal gündeme ilişkin araştırmalar yapan “Çanakkale Survey” kapsamında gerçekleştirildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir, araştırmanın amacının “son on yılda yapılan demokratik reformlara ve yeni yapılan anayasaya ilişkin olarak halkın düşüncesini belirlemek” olduğunu söyledi. “Genç insanların; 21. yüzyılda hepimizin yaşamına yön verecek, demokratik bir anayasanın yapım sürecinde halkın düşüncesini ortaya çıkarmak amacıyla böylesi bir çalışmayı yapması oldukça önemsediğimiz bir husus” diyen Bilir, “2011 yılı sonuna kadar farklı siyasi parti, kurum, kuruluş ile bazı vatandaşlarımız yeni anayasaya ilişkin öneri ve görüşlerini ortaya koydu. Ancak bu öneriler bağlamında halkın ne düşündüğü de önem arz ediyor. Biz, bireysel olarak yeni yapılacak anayasaya ilişkin talep ve beklentilerini farklı nedenlerle bu güne değin dile getiremeyen vatandaşlarımızın var olabileceğini ya da mevcut öneriler kapsamında bakış açılarının yeniden şekillenmiş olabileceğini düşünerek; onların beklentilerini tespit etmek, düşüncelerine tercüman olmak istedik” dedi. “Araştırmaya gönüllü olarak katılan öğrencilerin anketleri memleketlerindeki kent merkezi, belde, köy gibi yerleşim yerlerinde uygulayacakları” bilgisini veren Yrd. Doç. Dr. Ünal Bilir “Amacımız, mümkün mertebe farklı kültürel çevrelerden, toplumsal kesimlerden, yaş ve meslek gruplarından vatandaşlarımıza ulaşıp; konuya ilişkin düşüncelerini öğrenebilmek ve bunları Nisan 2012 tarihine kadar kamuoyu ile paylaşabilmek” dedi.

Söz konusu araştırmaya katılan ve araştırma ekibindeki arkadaşları adına düşüncelerini açıklayan son sınıf öğrencisi ve Sosyoloji Bölümü Öğrenci Temsilcisi Gürkan Çil ise “Böyle bir anket çalışmasına katılmakla hem Bölümümüz adına hem de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak sorumluluklarımızı yerine getirdiğimizi düşünüyorum” dedi. ?Anayasa değişikliği hakkında böyle bir anket çalışması yapılmasının hem üniversite öğrenci olarak kendileri açısından hem de toplum açısından önemli olduğunu’ belirten Gürkan Çil, “Toplumun genelini kapsayan böyle bir anket çalışması içerisinde bulunmak çok güzel bir duygu” şeklinde konuştu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir