ÇOMÜ ve ÇATOD Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı

26 Şubat 2014

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Turizm Fakültesi ve Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) arasında Turizm Fakültesi’nde işbirliği protokolü imzalandı.

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Özdemir, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aziz Kılınç, ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı, ÇATOD Yönetim Kurulu Üyeleri Armağan Aydeğer, Salih Yüksel, Ertuğrul Temizel, ÇATOD Üyeleri Erdinç Urel, Hakan Ayık, Mert İnce ve Turizm Fakültesi öğretim elemanlarıyla öğrencilerin katıldığı işbirliği protokolünün imza töreni fakültenin konferans salonunda gerçekleştirildi.

ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aziz Kılınç, imza töreni öncesi yaptığı konuşmada Turizm Fakültesi’nin toplumun neredeyse her kesimine hitap ettiğini belirterek Çanakkale için Turizm Fakültesi’nin önemli olduğunu vurguladı. Çanakkale’nin turizmle özdeşlemesi gerektiğinin altını çizen Kılınç, yerli turistlere, Akbaş Şehitliği, Kumkale Şehitliği gibi çoğu insanın bilmediği yerlerin de tanıtılması gerektiğini ifade etti. Dışarıdan yapılan turlar nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin Çanakkale’yi görülüp geçilecek yer olarak algıladığını belirten Kılınç, Çanakkale Savaşları’nı tam anlamıyla idrak edebilmeleri için turistlerin Çanakkale’de en az bir gün konaklaması gerektiğini söyledi. Kılınç, bu sayede turistlerin Bigalı Köyü, Kumkale Şehitliği ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Assos, Lampsakos gibi yerleri de ziyaret edebileceklerini ifade etti. Çanakkale’nin turizmdeki payını henüz alamadığını vurgulayan Kılınç, buna rağmen Çanakkale’de turizmin konuşuluyor olmasının ümit verici olduğunu ve Çanakkale’de özel sektörle ve kamu kurumlarıyla birlikte gerçekleştirilen ikili işbirlikleriyle turizmin geliştirilebileceğini söyledi. Kılınç, öğrencilere yeni staj imkanları yaratacak bu protokolün hayırlı olması temennisiyle konuşmasını sonlandırdı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyüp Özdemir, Çanakkale’nin sadece şehitlik ve Truva’dan ibaret olmadığını söyleyerek başladığı konuşmasında, ziyaretçileri Çanakkale’nin diğer değerleriyle de tanıştırmak gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Özdemir, düzenlenen geniş çaplı organizasyonların öğrencilere çeşitli fırsatlar sunduğunu dile getirerek öğrencileri turizm konusunda girişimci olmaya teşvik etti.

ÇATOD Başkanı Kemal Pazarbaşı ise derneklerinin konaklama kısmıyla ilgili olduğunu, turizmin, ulaşım, yiyecek, eğlence ve sağlık gibi birçok dalı içerdiğini ve turizm öğrencilerini yetişmiş insan gücü açısından önemsediklerini ifade etti. Pazarbaşı, “Turizmde de her şeyde olduğu gibi en önemli faktör insan. Çok iyi tesisler yapabiliriz. Ama orasını işletemedikten sonra, hoş geldin demesini bilemedikten sonra o tesisin hiçbir amacı yoktur. Onun için üniversitede yetişen sizler bizler için çok önemlisiniz” diyerek bu protokolün öğrencilerin turizmi ve turistik tesisleri ve Çanakkale’yi tanımaları açısından önemli olduğunu söyledi. Bu zamana kadar Çanakkale’nin sadece geçiş noktası olarak kullanıldığını dile getiren Pazarbaşı, bundan sonraki amaçlarının Çanakkale’yi sadece savaşların kenti olarak değil, barışın, denizin, eğlencenin, tarihin, kültürün bir kenti olarak da tanıtmak olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Aziz Kılınç ve Kemal Pazarbaşı tarafından imzalanan protokolün amaçları ve hedefleri ise şöyle:

“Özel sektör ile üniversite arasındaki bağların kuvvetlendirilmesi, üniversite öğrencilerinin gerçek alan uygulamaları ile pratik deneyimlerinin artırılması, Çanakkale bölgesinde bulunan nitelikli personel oranının artırılması ve nihai Çanakkale turizminin gelişimi. Bu amaçlar doğrultusunda ÇATOD üyesi olan oteller ile ÇOMÜ Turizm Fakültesi idari ve akademik personelleri ile öğrencileri arasında yakın işbirliği hedefleniyor.”

[Suphi Tüfekçi / comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir