ÇOMÜ’de “1915’ten Günümüze Ermeni Sorunu” Konferansı Düzenlendi

14 Nisan 2012

Emekli Büyükelçi ve Avrasya İncelemeleri Merkezi Başkanı Ömer Engin Lütem, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Öğrenci Konseyi’nin organizasyonuyla düzenlenen “1915’ten Günümüze Ermeni Sorunu” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner, 1915’in tehcir nedeniyle Ermeni meselesinde ciddi bir kırılma noktası olduğunu belirterek, “Fakat biz birçok konuda olduğu gibi burada da bu meseleden kaçmayı tercih ettik. Türkiye’nin ilk Ermeni Araştırmaları Enstitüsünü kurmakta bile bir asır geç kaldık. Fakat bu konuya bilimsel yaklaşmamız gerekiyor. Bugün, Ermeni meselesini en iyi bilen bir duayeni dinleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilerin devlet idaresi, kültür, mimari gibi pek çok alandaki katkılarını, günün koşullarında Osmanlı toplumsal hayatı içerisinde Ermenilerin konumunu anlatarak sözlerine başlayan Emekli Büyükelçi ve Avrasya İncelemeleri Merkezi Başkanı Ömer Engin Lütem ise Birinci Dünya Savaşı ve diğer dış etkilerle birlikte 1915’te yaşanan tehciri birçok yönüyle ele aldı. Tarihi olayları yaşandığı günün koşulları içerisinde değerlendirmenin önemine dikkat çeken Lütem, “Ermeniler bunları Osmanlıya ‘katkı sunmak’ olarak da yapmadılar. Bugünden bakınca daha farklı tanımlayabiliyoruz ama o dönemde Ermeni-Osmanlı gibi bir ayrım yoktu. Müziğe çok katkılar sunmuş, bir nota sistemi geliştirmiş Hamparsum Limonciyan’ın melodileri kağıda aktarmasıyla Dede Korkut Efendi bugün de biliniyor” dedi. Ermenilerin Osmanlı’ya en fazla uyum sağlamış halk olduğunu söyleyen Lütem, özellikle dış müdahaleler ile sorunlu hale gelen ilişkilerin seyrini uluslararası hukuka ve belgelere dayanarak açıkladı. SSCB’nin dağılmasıyla birlikte Ermenistan’daki milliyetçilik duygularının canlandığını, Batıda ise diasporanın Ermenistan’dan farklı olarak asimile olma korkusuyla bu konuya sarıldığını söyleyen Lütem, “Diasporada müthiş köklü bir inanç var. Bu yüzden onlara bu konuyu anlatmak çok zor. Biz Türkiye olarak Ermeni sorununun psikolojik boyutunu ihmal ettik” dedi.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Sedat Laçiner, Lütem’e günün anısına hediye takdim etti.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir