‘Toplumsal Gelişmede Kadının Eğitimi: Türk ve Japon Modelleri Projesi’ Kapsamında Panel Düzenlendi

14 Ekim 2011

ÇOMÜ Eğitim Fakültesinde 2010 yılında “Toplumsal Gelişmede Kadının Eğitimi: Türk ve Japon modelleri” adı altında başlatılan uluslararası proje kapsamında Japon toplumunda kadınların siyasi rollerini ve Japonya’daki doğurganlık oranındaki azalmaları ele alan bir panel yapıldı. Panel, ABD Purdue Üniversitesinde doçent olarak görev yapan Sally A. Hastings ve ABD Indiana Üniversitesi’nden Doç. Dr. Laurel L. Cornell’in katılımıyla gerçekleşti.

Doçent Doktor Laurel Cornell, sunumuna doğurganlık oranının ikame oranının düşüklüğünün Japonya gibi pek çok gelişmiş ülkede bir endişe kaynağı olduğunu belirterek başladı. Toplam doğurganlık oranının ideal olarak kaç olması gerektiğini belirttikten sonra bu oranı temel bir parametre olarak alarak Japonya’daki doğurganlık durumundaki azalmanın sebeplerini değerlendirendi. Cornell’in argümanı, Japonya’daki doğurganlık oranının ikame oranının düşüklüğünün sebebinin kadınlar olmayışı; aksine buna sebep olan pek çok farklı faktörün varlığı. Cornell, sonuç olarak söz konusu orandaki düşüklüğün anlaşılması için sadece kadınların davranışlarının değil aynı zamanda erkeklerinkilerin de ve toplum içindeki kadın erkek rollerinin oluşumunun da dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Hastings, “Japonya’nın kadın yasama üyeleri: seçilip göreve gelmek ve görevde kalabilmek” başlıklı sunumunda temel konu olarak kadın milletvekillerinin Japon siyasetindeki dezavantajlı konumuna değindi. Sadece sayı olarak değil dönem ve kıdemsizlik olarak da Japon kadınlarının siyasette dezavantajlı olduğunu belirten Hastings, Japonya’daki seçim sisteminin giderek iki temel partinin birbirleriyle olan mücadelesi haline dönüşmesi nedeniyle kadın milletvekillerinin sayılarında bir artış olduğunu ancak halen daha kadın milletvekillerinin tamamen kendilerini Japon kadınlarının toplumdaki pozisyonlarını geliştirecek çalışmalara endekslemediklerini belirtti.

Proje koordinatörü Prof. Dr. A. Mete Tunçoku, “Toplumsal Gelişmede Kadının Eğitimi: Türk ve Japon Modelleri” projesi kapsamında seri panellerin ve konferansların önümüzdeki yıl da devam edeceğini söyledi.

[Haber & Fotoğraf: Sinan Ceylan]

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir