Çanakkale İçinde

ÇOMÜ’de ‘Yerbilimleri ve Doğa Tarih Müzesi’ Heyecanı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulan Yer Bilimleri Müzesi, “Yerbilimleri ve Doğa Tarih Müzesi”ne dönüştürülecek.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan ÇOMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayten Çalık, müzede sergilenecek koleksiyonun oluşturulmasına Eylül 2009 tarihinden itibaren başlandığını belirterek, “Müze için toplanan ilk örneklerimiz, 26 Aralık 2010 tarihinden itibaren fakülte binası giriş katında ayrılan bir odada sergileniyor. Örneklerle ilgili bilgiler ve katkı veren kişi ve kurumların adları sergi dolaplarının içinde yeralıyor. Örnek sayılarının artması ve yeni sergi dolaplarının katılımıyla büyüyen müzemiz, yakın zamanda eksiklerinin tamamlanması ile Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanlığı tarafından B Blok üst katta tahsis edilen yeni yerine taşınacak. Dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden toplanmış ve toplanmaya devam eden 500’den fazla özgün örnek yeni yerinde 34 sergi dolabı içinde sergilenecek. Hazırlamayı planladığımız projelerle BAP, TÜBİTAK, DPT gibi sağlanacak bütçeler eşliğinde satın alımlar yapılacak. Jeoloji bölümünde mineral, kristal, fosil ve kayaç örnekleri yer alırken, jeofizik bölümünde Jeofizik ve Jeodezi Mühendisliğinde kullanılan eski aygıtlardan örnekler yer alıyor. Böylece müze aynı zamanda bir Bilim Müzesi niteliğine de kavuşacak” dedi.

Yerbilimleri Müzesinin sergi dolaplarının, ÇOMÜ İdari ve Mali İşler Başkanlığı ve Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlıklarının destekleri ile alındığını da belirten Yrd. Doç. Dr. Çalık, “http://ybm.comu.edu.tr” adresli web sitesinin ise ÇOMÜ Enformatik bölümü tarafından hazırlandığını ifade etti.

İHA