ÇOMÜ’den Türkiye’de Bir İlk: Gece Kütüphanede Kalanı Üniversite Evine Kadar Götürüyor

20 Aralık 2011

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kütüphanesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak gece 24.00’e kadar kütüphanede çalışan akademik ve idari personeli servisle evine kadar götürüyor.

Bu uygulama ile personelin kütüphaneyi kullanma alışkanlığı ve gece çalışılmasının teşvik edilmeye çalışıldığını belirten ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner, “Kitap okumamak, araştırma yapmamak önündeki tüm engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. İlk olarak kütüphanenin kitap sayısını 7 ayda 90 binden 200 bine çıkardık. Böylece Türkiye’nin sayılı kütüphanelerinden biri olma yoluna girdik. Biz kitaba önem verdikçe bağışlarda da patlama yaşandı. Tahminimiz 2012’de çeyrek milyon kitaba ulaşacağız. Hedefimiz Türkiye’nin en büyük ilk üç üniversite kütüphanesinden biri olmak. İkinci olarak çalışma sürelerini uzattık. Şu anda kütüphane gece yarısı 00:15’te kapanıyor. Gece yarısına kadar çalışan personelimiz ve okurların en büyük derdi ise o saatte evlerine ulaşmak. Bunun için tüm okurlarımızı kentin en işlek noktasına kadar servisle ücretsiz taşıyoruz. Kütüphanede geceleyen personel ve bilim insanlarını ise evlerine kadar bırakıyoruz. İkinci dönem çalışma süremiz 7/24 olacak. Yani 7 gün 24 saat kütüphanemiz açık olacak. Daha da önemlisi kütüphanemizde geceleyen tüm okurlarımızı evlerine bırakacağız. Evlerinin kapısından girdiklerine emin olduktan sonra servis şoförlerimiz devam edecek. Yeter ki öğrencilerimiz ve bilim insanlarımız okusun” dedi.

Edinilen bilgiye göre Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kütüphanesi veri tabanlarında da geçmiş yıllara oranla yüzde 400’leri bulan bir iyileşme yaşandı. Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner bu uygulamalara başlarken kendisinin, “Kimse kitap okumaz, bu yatırımlara gerek yok” diye uyarıldığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Türk öğrencilerin ve akademisyenlerin batıdakilere göre daha az okudukları iddiası doğru değil. Aradaki fark, talepten çok arzdan kaynaklanıyor. Kütüphanede yaşanan iyileşmeler sonucunda şu anda kütüphane idaresi talebe yetişemiyor. Çalışma masaları hep tıklım tıklım dolu. Ayrıca ödünç alınan kitap sayısında yüzde 250’yi aşan iyileşmeler yaşandı ve ilgi her gün daha da artıyor. Kütüphane talebe yetişemediği için yeni yatırım planlarına kütüphane ek binasını da almak zorunda kaldık. Bu da gösteriyor ki, siz hizmeti arz etmezseniz kimse bundan yararlanmıyor diye şikayet edemezsiniz. Bizim deneyimlerimiz bunun kanıtıdır.”

Öte yandan eylül ayında deneme maksatlı olarak başlatılan uygulamanın şubat ayından sonra genişletilerek sürdürüleceği ve servis sayısının artırılacağı bildirildi.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir