ÇTSO, Çarşı Projesi’nde Kararlı

04 Aralık 2012

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çarşı Caddesi’nin güneş ve diğer iklim koşullarından korunması, caddenin cazibesinin artırılması amaçlı Çarşı Projesi’ne tam anlaşılmadan tepki gösterildiğini ve projenin sürdürüleceğini bildirdi.

Konuyla ilgili yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için bir basın toplantısı düzenleyen ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, projenin Çarşı esnafının yüzde 80’inden gelen onay ile başlatıldığını belirterek, “ÇTSO olarak bizim bu projeden vazgeçme ya da herhangi bir kurumla ters düşme gibi bir durumumuz yok” dedi. Sandal, 28 Kasım’daki Meclis toplantısında Anıtlar Kurulu’ndan onay alındığını duyurmak amacıyla, sadece bir görsel malzeme gösterdiklerini ve tüm eleştirilerin bu görsel malzeme değerlendirilerek yapılmasının doğru olmadığını ifade etti. Sandal, Çarşı Projesi’nin gelişimi ve gelinen süreçle ilgili şu bilgileri verdi: “Çarşı Projesi geçen yıl Temmuz ayında start aldı. Çarşı esnafından gelen talep üzerine bu projeyi geliştirdik. Odamızda Çarşı esnafı ile toplantı yapıldı. Belediye başkanımızın önerisiyle, anket yaptık ve esnaftan yüzde 80 muvafakat aldık. İlk hali ters şemsiye şeklindeydi. Özellikle tescilli binaların siluetlerini, görüntülerini bozduğu için bu proje uygun görülmedi. Biz direkt Anıtlar Kurulu’na yazamıyoruz. Belediye aracılığıyla yazışma yapılıyor. Önce Belediye’deki KUDEB’e yazıyoruz. Onların isteği doğrultusunda projeyi geliştiriyoruz. Daha sonra Anıtlar Kurulu’na havale oluyor. Proje birkaç aşamadan geçti. İkinci bir proje daha yapıldı. Bunda da yükseklik sorunu çıktı, hem ticari anlamda hem de görüntü olarak vitrinlerini kapatacağı için bu da uygun görülmedi. Daha sonra bu yükseklikler kaldırıldı. Bunun için de kaldırımların sökülüp blokların altına girmesi gerekiyordu. Bu da kabul görmedi. Daha sonraki üçüncü projede de Mimar Bahattin Köylü ile çalışmaya başladık. Son hali Kurul’da kabul gördü. Belediye’de de uygun bulundu.Bizim Belediye ile ya da herhangi bir kurum ile sürtüşmemiz söz konusu değildir.” ÇTSO’nun bu projeden vazgeçme gibi bir durumunun söz konusu olmadığını söyleyen Sema Sandal, “Esnaf bunu istiyor. Son hali de kabul gördü. Meclis toplantısında tek bir resim gösterdik, beğenilmemesi bu bakımdan biraz da bizden kaynaklandı. O görseli sunmamızda amaç kabul edildiğini haber vermekti. Gerçi resmi cevabı gelmedi ama şifaen uygun görüldüğünü öğrendik. Görselde aralıklar fazla göründüğü için “çadır gibi” yönünde tepki aldı. Ancak öyle değil. Gölgeleri birbirine düşecek ve aralıklar söz konusu olmayacak. Ayrıca projenin sunumu için bir toplantı daha düzenleyeceğiz” diye konuştu.

ESNEK VE İŞLEVSEL BİR ÇÖZÜM
Projenin mimarı Bahattin Köylü ise, Meclis toplantısında gösterilen fotoğrafın sembolik olarak çizildiğini, asıl sistemin bu olmadığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Bu projede karşılıklı binalara asma germe sistemiyle kanca yerleştirmeyi uygun bulduk. Basına verilen ilk fotoğraflarda biz bunu sembolik olarak çizdik. Asıl sistem bu değildir. Projede membranlar üs üste biniyor, bu yolla yağmur sularının aşağıya akmasını engelledik. Gelen tepkiler bunun basit olduğu, çadıra benzediği yönünde. Basit olması sakıncalı değil bence, hatta doğru olan basit olması. Bu kadar tarihi siluete yapılan müdahalenin öne çıkması değil geride kalması gerekiyordu ve işlevsel olması gerekiyordu. Biz en basit yöntemle en fonksiyonel olanı tercih ettik. Bunun estetik olmadığını da kimse söyleyemez. Dünyada çeşitli yerlerde, çarşılarda denenen bir yöntem. Çanakkale’de ilk kez uygulanan bir uygulama değil, dünyada her yerde uygulanan bir yöntem, estetik bir görüntü kazandırıyor.”

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir