ÇTSO Yönetimi Eceabatlı Üyelerin Sorunlarını Dinledi

05 Şubat 2015

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan ve Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder’i makamında ziyaret etti ve Odanın Eceabatlı üyeleri ile sorunlarını yerinde dinlemek üzere yemekli bir toplantıda bir araya geldi.

Ziyaretler ve Eceabatlı üyelerle toplantı programına ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Başkan Yardımcısı Mert Mildon ile Yönetim Kurulu Üyeleri Güven Barış Yüksel, Hikmet Sezen, Mustafa Kansu, Komite Başkanları Kemal Pazarbaşı, Sevil Ersöz, Ahmet Uslu ile Genel Sekreter Sema Sandal katıldılar.

ÇTSO yönetiminin ziyaretleri Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan ile başladı. Nurettin Dayan’ı makamında ziyaret eden ÇTSO yöneticileri, Kaymakam Dayan ile ağırlıklı olarak Eceabat ilçesindeki 100. Yıl hazırlıklarını ele aldılar. Burada bir konuşma yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Güven, “100. Yıl Çanakkalemiz için çok önemli bir, dönüm noktası niteliğinde bir tarih. Tüm çalışmalarımızda ısrarla 100. Yılı vurgulamalıyız. ÇTSO olarak üzerimize ne düşüyorsa yapmaya, elimizi taşın altına koymaya hazırız. Bu nedenle 100. Yılı milat kabul ediyoruz ve çalışmalarımızı buna göre sürdürüyoruz” dedi.

Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan da, 100. Yıl’da ne yapılacaksa hep birlikte yapılacağını belirterek, “Eceabat’a çok sayıda insan geliyor ve 100. Yıl dolayısıyla gelmeye devam edecek. Ancak, buraya çok sayıda insanın gelmesi mi önemli, yoksa gelenleri bilgilendirerek, nitelik kazandırarak göndermek mi önemli? Yarımadayı bir günde gezerek, anlamak ve bilgilenmek imkansız, o nedenle Eceabat’ta bir gece kalarak tam anlamıyla Çanakkale Ruhu hakkında bilgilenmek, nitelik kazanmak çok daha önemli” dedi.

ÇTSO Yönetim Kurulu, daha sonra Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder’i ziyaret etti. Başkanlık görevine seçilmesinden dolayı Ejder’i tebrik eden ve başarılar dileyen ÇTSO Yönetimi, Belediye Başkanı’ndan Eceabat’ın sorunları ve 100. Yıl hazırlıkları konusunda bilgilendi. Adem Ejder, 100. Yıl ile ilgili hazırlıkların yetersiz olduğunu ve programın henüz belli olmadığını, esnafın da yeteri kadar hazırlık yapmadığını söyledi.

Ziyaretlerin ardından Eceabatlı üyelerle yemekli toplantıya geçildi. Buradaki toplantıya Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ da katıldı. Toplantıya ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Başkan Yardımcısı Mert Mildon ve Yönetim Kurulu Üyeleri Güven Barış Yüksel, Hikmet Sezen, Mustafa Kansu ev sahipliği yaparken, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan da yaklaşık 30 Eceabatlı ÇTSO üyesinin yer aldığı toplantıya misafir oldular.

BÜLEND ENGİN: ÜYELERİMİZİ DİNLEMEYE GELDİK
ÇTSO Başkanı Bülend Engin, yaptığı açılış konuşmasında, ÇTSO’nun üyelerinin sıkıntılarını yerinde öğrenip, yapabileceklerini yapmaya çalışan bir kurum olma hedefinde olduğunu belirterek, “Bizi seçtiniz, görev verdiniz. Buraya üyelerimizin sorunlarını, sıkıntılarını, yerinde konuşmaya geldik. Bizler sizlerin görevlendirdiği icraatçıyız. Buraya görevlerimizi, ödevlerimizi almaya geldik” dedi.

Daha sonra Eceabatlı üyeler tek tek kendilerini tanıtarak, sorunlarını ve görüşlerini ifade ettiler. Anzac House şirketinden Hanifi Araz, Eceabat’ın 100. Yılla birlikte ivme kazanacağını, doğal güzelliklerinin ve Kilye Koyu’nun gelişimini hızlandıracağını belirterek, Eceabat’a gelenlerin gecelemeden gittiğini, bu konuda turizm yatırımlarının artırılması gerektiğini ifade etti. Araz, ÇTSO’nun Çanakkale’ye Yat Limanı kazandırma çabalarını takdirle izlediklerini ancak projeye çeşitli engeller çıkarıldığını belirterek, “Eceabat da yat limanı için uygun konumdadır. Rüzgar ve deniz trafiği bakımından uygun koylarımız vardır. Yat limanı buraya yapılabilir” dedi.

Ça-Ka Su Ürünleri’nden Muharrem Coşğun ise, Eceabat Limanı’ndaki batıklardan dolayı teknelerin giremediğini, Eceabatlı balıkçıların balığını karaya çıkaramadığını, Eceabat veya başka limanlara giderek, ilçenin ekonomik değerlerini başka yerlere aktarmak zorunda kaldıklarını söyledi. Eceabat Sanayi Sitesi Başkanı Özkan Yantuç da, sanayisi olmayan bir bölgenin kalkınamayacağını ifade ederek, “Sanayi sitesini dört yıldır kuruyoruz, son aşamadayız. Hep sıkıntı, hep engeller koyuluyor. Tarih önemli elbet ama sanayimiz de önemli. 100. Yıl yatırımlarından biz de faydalanmak istiyoruz” diye konuştu.

ÇTSO Meclis üyesi ve 16. Komite Başkanı Kemal Pazarbaşı ise, Eceabat’a yatırım için çok sayıda kuruluşun geldiğini ancak neyin, ne zaman ve nasıl yapılacağının bilinmemesinden dolayı sıkıntı yaşandığını vurgulayarak, “Turizm yatırımı yapmak isteyenler için Milli Park sınırları içinde her şey yasaklanmış durumda. Planlamayı bir an önce yaparsak, kimin neyi, nereye ve nasıl yapacağını planlarsak, bölgenin çok hızlı ayağa kalkacağını düşünüyorum” dedi.

MEHMET GÜRKAN: ÖNCELİĞİMİZ TARİHİ KORUMAKTIR
Konuşmaların ardından Eceabatlı ÇTSO üyelerinin sorunlarıyla ilgili olarak bir konuşma yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Eceabat’a ve Çanakkale’ye ciddi katkıları olacak bir kurumun oluşturulduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kurum Çanakkale’nin en güçlü kurumu oldu. Bu gücünü devletin en üst kademesinden, tüm bakanlıkların desteği ve gücünden alıyor. Kanun yeni yayımlandı ve tabii ki bir takım meseleleri yaşıyoruz. Emniyet, sağlık, nüfus gibi konuların dışında kalan imar, tarım, ormancılık, koruma gibi tüm görevler Alan Başkanlığı’nın görev alanına giriyor. Şu anda emekleme dönemindeyiz, çok yakında ayağa kalkıp, koşacağız. Sizlerin sıkıntılarını anlıyorum ama kanunun verdiği yetkiler ve sınırların ötesinde bir şey söylemenin imkanı yok. Tarihi korumak, olmazsa olmaz. Öncelik budur. Örneğin, ‘buraya bir fabrika kuralım’ demek olmaz. Buranın kimliği 1915 savaşlarından gelen bir kimlik. Dünyanın tarihi değiştiren bir kimlik. Bu kimliği mi yoksa başka bir faaliyeti mi destekleyeceğiz. Bence her ikisini birlikte desteklemeliyiz. Değerleri göz ardı ederek, başka faaliyetleri desteklersek doğru olmaz. Yılda iki milyon kişi buraya deniz ve orman için gelmiyor. Tarihi Alan Başkanlığı, bölgeyi açık hava müzesine dönüştürecek bir planlama içinde olacaktır. Bunu hem imar planlaması hem de kültürel kimlik planlaması olarak düşünüyoruz.”

Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan da Eceabatlı üyelere hitaben yaptığı konuşmada, sorunlar olduğunu ve devlet olarak çok iyi planlama yapmak gerektiğini belirterek, “Tarihi Alan Başkanlığı’nın çok başarılı olacağına, Eceabat’a çok şeyler katacağına inanıyorum. Ne yapmak istiyoruz, Eceabat için neyi istiyoruz, bunu kararlaştırmalıyız. Esnafımız 100. Yıla hazır değil. Bizim de eksiklerimiz var. Ayakları yere basan projeler üretmemiz gerekiyor. Dünya nereye gidiyor? Bunlara göre düşünerek farklı projeler üretelim. Elimizle birlikte yüreğimizi de taşın altına koyarsak, çok farklı şeyler yaparız” diye konuştu.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Eceabatlı üyelere toplantıya katıldıkları için teşekkür ederek, Çanakkale’nin en önemli sorunlarından birinin havaalanı mania planı olduğunu vurguladı. Engin, “Kilitbahir’in olduğu alanda da mania engelleri var. Bölgeye 2 metre yükseklikte anıt bile dikilemiyor. Akılla, mantıkla izah edilemeyen bir mania engeli var. Zamanında Çanakkale nasıl gelişmesin diye yapılmış planlar söz konusu” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir