Dalış Turizmi Çalışmaları Sürüyor

Dalış Turizmi Çalışmaları Sürüyor
05 Şubat 2020

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı görevlendirmesi ve GESTAŞ destekleri ile Çanakkale heyetinde yer alarak, Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen Uluslararası Yat Fuarı’na katılan Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Oda Başkanı Ü.Cihan Müşterioğlu,2023 yılında Çanakkale’de düzenlenmesi planlanan ‘Uluslararası Sualtı ve Dalış Fuarı’ araştırma çalışmalarına devam ediyor.

Düsseldorf Fuarı ve diğer fuarlarda uluslararası firmalar ile ilişkiler kurulmasının önemine değinen Başkan Müşterioğlu, “Ziyaretçilerin beklentilerini araştırmaya ve karşılıklı bilgi alışverişine devam edeceğiz. Dalış turizmiyle ön planda olan destinasyonların olmazsa olmazı iyi hazırlanmış görseller ve video çekimlerinin çeşitli platformlarda düzenli yayınlanarak tanıtımın sürdürülebilir kılınmasıdır. Bunun sonucunda özellikle yabancı turistlerin bilinmeyene olan merakları ve deneyimleme istekleri onları Çanakkale Savaşları’nın en yakın tanığı olan Çanakkale Boğazı’na keşif içgüdüleri ile getirecek ve Çanakkale’yi dalış turizminin merkezi haline getirerek, kent ekonomisine çok büyük ivme katacaktır” dedi.

 “TÜRKİYE DALIŞTA DÜNYANIN ÇEKİM MERKEZLERİNDEN BİRİ”

Müşterioğlu konuşmasını ; ”Çanakkale’nin doğal ve kültürel kaynaklar bakımından zenginliği ve bu zenginliklerin turizm amaçlı kullanımından elde edilebilecek kazanımlar dikkate alındığında, su altı dalış turizmi bölgemiz adına önemli bir nitelik taşıyor.  Çanakkale doğal batıkları, tarihi konumu ve özellikle Majestic batığı ile ciddi bir potansiyele sahip. Yılda 10 milyona yakın Avrupalı turist, sadece dalış için Mısır’a gidiyor. Dünyanın en iyi serbest dalış merkezine sahip Türkiye, yüzlerce dalış merkezi ve sualtı zenginlikleri ile dalışta şu anda zaten dünyanın çekim merkezlerinden biri konumunda. Çanakkale Valimiz Orhan Tavlı görevlendirmesi ve GESTAŞ destekleri ile Almanya’nın Düsseldorf kentinde 18-26 Ocak tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Yat Fuarı’nda Çanakkale heyetinde yer alarak sualtında yatan tarihi ve kültürel kalıntıları, batıkları, renkli sualtı habitatının dünyaya açılması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı 2023’de gerçekleştirilmesi planlanan, Uluslararası Sualtı ve Dalış Fuarı projesi çalışmaları kapsamında gözlemler yaptık. Sayın Valimiz Orhan Tavlı öncülüğünde çalışmalar son hızı ile devam ediyor” şeklinde sonlandırdı.

SU ALTI PARKI OLUŞTURULACAK

Öte yandan Çanakkale Destanı’nın yazıldığı Gelibolu’yu açık hava müzesine dönüştürmek için, Çanakkale Valiliği ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı destekleri ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan protokolle başlanan çalışmalar hızla devam ediyor.  TÜBİTAK’a ait Araştırma Gemisi, Çanakkale savaşlarında, Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi açıklarında batan savaş gemilerini ve su altındaki bütün envanteri ortaya çıkartarak, Türkiye’de ilk defa olarak Gelibolu Sualtı Parkı envanteri çıkarılıp bir su altı parkı oluşturulacak.

İLK DALIŞ 105. YILDÖNÜMÜNDE

Majestic isimli batığa, ilk dalışın, batırılışının 105’inci yıl dönümü olan 27 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Çanakkale’nin sualtında yatan tarihi ve kültürel kalıntıları, batıkları, renkli sualtı habitatının dünyaya açılması, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı 2023’de, Çanakkale’de Uluslararası Sualtı ve Dalış Fuarı gerçekleştirilmesi, projenin aşamaları olarak planlanıyor. 4,5 milyon lira proje bütçesine sahip çalışmanın 1,5 milyon lira tutarındaki kısmı Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse ediliyor. Projenin deniz araştırmaları kısmı ise TÜBİTAK tarafından üstlenildi. Projenin tamamlanmasının ardından bölge ekonomisine yıllık 50 milyon lira katkı sunması bekleniyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir