Ege’de Şiddetli Deprem!

08 Ocak 2013

Ege Denizi Saros Körfezi açıklarında saat 16:16’da 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Çanakkale, İstanbul ve İzmir’de şiddetli şekilde hissedildi. Deprem nedeniyle Ege Bölgesi’nde yer yer telefon kesintileri yaşandı. 46 dakika içinde en büyüğü 3.7, en küçüğü 3.1 büyüklüklerinde 9 artçı sarsıntı oldu.

Büyüklüğü 6,2 olarak ölçülen şiddetli deprem Kandilli Rasathanesi’nden yapılan açıklama göre deprem Ege Denizi’nde Çanakkale’nin 80-100 km açığında meydana geldi. Meydana gelen deprem özellikle Ege Bölgesi’nde oldukça şiddetli olarak hissedildi. İzmir ve Çanakkale’de paniğe kapılan vatandaşlar ev ve işyerlerinden uzaklaştı. Deprem ayrıca İstanbul, Edirne, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Çanakkale’de de hissedildi.

ARTÇI SARSINTILAR OLDU
Ege Denizi Saros Körfezi açıklarında, meydana gelen 6.2 büyüklüğünde depremin ardından 46 dakika içinde en büyüğü 3.7, en küçüğü 3.1 büyüklüklerinde 9 artçı sarsıntı oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasatanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre 16.28’de meydana gelen 3.3 büyüklüğündeki ilk artçının ardından ardından, 16.32’de 3.7, 16.34’de 3.4, 16.37’de 3.1, 16.56’da 3.7, 16.58’de 3.6, 17.00’de 3.5, 17.02’de 3.0’lık sarsıntılar meydana geldi.

Çanakkale’deki depremde başta Emniyet Müdürlüğü, Adliye, Vakıf İş Merkezi, Çarşı Caddesi’ndeki işyeri sahipleri ve alışveriş yapan vatandaşlar kendilerini dışarıya attı. Çanakkale Emniyet Müdürlüğü Haber Merkezinden şehir içindeki ekiplere geçilen telsiz emrinde olası hasar, deprem yüksek yerlerden kendini atma korkusu yaşayanlar ve şehirlerarası yollarda herhangi bir olumsuzluk olup olmadığını tespit için seri tarama yaptı.

Çanakkale’de etkili hissedilen deprem paniğe yol açtı. Alınan bilgiye göre Gelibolu ilçesinde kaymakamlık binasında çalışan bir bayan korku nedeniyle bayılırken, Biga ilçesinde de bir üniversite öğrencisi deprem sırasında panik nedeniyle baygınlık geçirdi. Yapılan tespitlerde ilçelerde her hangi bir olumsuzluk yaşanmazken merkez ilçede de olumsuz bir durum ile karşılaşılmadı.

VALİ TUNA: DEPREM YARIM DAKİKA SÜRDÜ
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna meydana gelen deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu:
“En az yarım dakika süren yatay şekilde bir sallantı söz konusu oldu. Saros Körfezi’nde yakınlığı dolayısıyla ilimiz birinci derece deprem kuşağında ilimiz. Dikkatli olmalıyız, geleceği planlamamız önem arz ediyor. Ben geçmiş olsun diyorum bütün vatandaşlarımıza. Çalışmalarımız devam ediyor. Depremin süresi 30 saniye ile bir dakika arasında bir süre devam etti.”

ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKANI ÜLGÜR GÖKHAN:
“Şu an bir yıkıntı hasar söz konusu değil. İtfaiye teyakkuz halinde. Arkadaşlarımız durumlara bakıyorlar. Şükür bu şekilde atlattık. Biraz uzun sürdü ama atlattığımızı düşünüyoruz. Vatandaşlarımızda sakinleşti herkes işine devam ediyor. Burası birinci derece deprem bölgesi olduktan sonra yapılar buna göre yapıldı. zaten burada yapılar tekniği öncelerde yapılsa bile çok fazla kötü yapılar değil idi. Ama bundan sonra daha iyi yapılar da oluşacak. Ciddi bir sallantı oldu, yarım dakikaya geçti. Bir şey olmamış olması sevindirici.”

Belediyeden mesajlı ve anonslu uyarı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’da depremin ardından halkın paniğe kapılmaması yönünde hoparlörlerden ve cep telefonlarına attırdığı mesajlarda; “Değerli Çanakkaleliler, yaşadığımız şiddetli depremden dolayı, hepinize geçmiş olsun dileklerimi sunarım. Deprem sonrası il genelinde korku ve endişeye neden olacak bir durum söz konusu olmamıştır. Olası artçı sarsıntılar için soğukkanlı davranarak bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatacağımıza olan inancımla tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunarım.”

BOZCAADA BELEDİYE BAŞKANI: BÖYLE DEPREM GÖRMEDİM
Bozcaada Belediye Başkanı Mustafa Mutay, Ege Denizi’nde Bozcaada açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili, “Ada için şimdiye kadar olan depremlerin en büyüklerinden birini yaşadık” dedi. Mutay yaptığı açıklamada, depremi oldukça kuvvetli hissettiklerini ancak ada genelinde bir sıkıntının yaşanmadığını söyledi.

“Ada için şimdiye kadar olan depremlerin en büyüklerinden birini yaşadık” diyen Mutay, “Deprem sırasında biraz panik yaşadık, ancak şimdi hayat normale döndü. Hasar ve sıkıntı yok” diye konuştu.

Öte yandan Bozcaada’nın Alaybey Mahallesi Muhtarı Deniz Bursalıoğlu ise “Deprem çok kuvvetli oldu. Bu sırada iş yerimdeydim. Büyük bir uğultu duydum. Oturduğum koltuk binayla birlikte adeta hareket etti. İnanın bu yaşımda böyle bir deprem ne duydum, ne hissettim, çok korktuk” şeklinde konuştu.

Marmara ve Ege’de telefonlar kilitlendi
Ege Denizi Saros Körfezi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası Ege ve Marmara’da telefonlar kilitlendi.

Ege Denizi’nde Çanakkale’nin 80-100 km açığında meydana gelen deprem sonrası herkes yakınlarının durumu öğrenmek için telefonlara sarıldı. Ancak aşırı yüklenme nedeniyle telefonların kitlenmesine neden oldu.

UZMAN YORUMLARI
Uzmanlar, Saros Körfezi açıklarında meydana gelen ve Ege ile Marmara ‘da hissedilen 6.2 büyüklüğündeki depremi hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
Prof Dr. Celal Şengör “Bu deprem bölgede bekleniyordu ve oldu. 7 büyüklüğüne kadar çıkması normal. Ama katiyyen bir öncü mü artçı mı olduğu söylenemez. Bundan sonra da depremler devam edebilir ve çevresindeki daha küçük fay hatlarını tetikleyebilir” dedi.

“ÖNÜNÜMDEKİ 1 YILA KADAR ARTÇILAR OLABİLİR”
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr. Şerif Barış “Bu bir ana depremdir. Önümüzdeki 1 yıla kadar artçıları olabilir. Ama bundan daha büyük bir deprem olup olmayacağı konusunda birşey söyleyemeyiz. Bu depremler Türkiye’nin bir depremler ülkesi olduğunun altını çiziyor. Denizde bir deprem olduğu için fazla hasar vermesi beklenmez” diye konuştu.

“İSTANBUL DEPREMİNİ ETKİLEMEZ”
Prof. Dr. Naci Görür ise 6.2 büyüklüğündeki deprem için şöyle konuştu: Ege’de mevcut bildiğimiz fay sistemi üzerinde meydana gelen küçük bir deprem. Şuandaki verilere göre moment büyüklüğü 5.8 gözüküyor. Derinliği ise 10 km. Muhtemelen Kuzey Doğu- Güneybatı doğrultulu bir fayın üzerinde. Bu tür faylar karada da mevcut. Kuzey Anadolu fay kuşağının içerisinde yer alan bir fay değil. Ona paralel ama muhtemelen onun daha kuzeyinde. Bu tür depremler beklenebilir.

Ege Denizi’nin içerisinde olan fay hatları, da Batı Anadolu’da gördüğümüz fay sistemi ile aynı. Dolayısı ile böyle bir deprem olabilecek bir deprem niteliğinde. Bu depremin, Kuzen Anadolu Fayı ile bağlantısı yok Dolayısı ile İstanbul depremini tetikleme durumu söz konusu değil.”

“BÜYÜK DEPREMİN DEVAMI DEĞİL”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın Büyüksaraç, Ege Denizi’ndeki 6.2 şiddetindeki depremle ilgili, “Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil” dedi.

Doç. Dr. Büyüksaraç, yaptığı açıklamada, son yaşanan depremi “rutin” olarak nitelendirdi. “Ege Denizi’nde rutin beklenen bir deprem” diyen Büyüksaraç, şöyle konuştu: “Deprem, karadaki fayların denizdeki uzanımları üzerindeki şekliyle görünüyor. Depremin yaşandığı bölge, özellikle çokça üzerinde durduğumuz, Edremit Körfezi ve Saros Körfezi’nin tam olarak köşegenlerine karşılık geliyor. Çanakkale’nin güneyindeki illerde de hissedildi. Artçıları devam edebilir. Bunun dışında 40-50 dolayında, bundan daha küçük büyüklükte deprem bekliyoruz. Bir kaçını aynı şekilde hissedebiliriz. Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil.”

[Kaynak: Hürriyet & Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir