“EKONOMİMİZİN ÇARKLARI YAVAŞTA OLSA DÖNÜYOR!”

27 Ekim 2016

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekim ayı olağan toplantısında, Çanakkale ve Türkiye ekonomisi masaya yatırıldı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekim ayı olağan Meclis toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç;

“Ülkemizde son zamanlarda çok sıkıntılı ve üzücü olaylar yaşanmakta. 15 Temmuz darbe girişimi ile ülkemizin ne kadar büyük bir tehlike içine düşmek üzere olduğunu gördük ve bu kalkışma sonrası ülke olarak, toplum olarak, ne kadar olağanüstü bir dönem içinde bulunduğumuzu her gün daha net görüyoruz. Hükümetimizin Fetö terör örgütüyle mücadelesi aralıksız devam ediyor. Maalesef diğer taraftan terör olayları durmuyor, terör Güneydoğu’dan çıktı ve maalesef bugün Türkiye’nin her yerinde. Türkiye’nin uzun yıllardır en büyük sorunu terördü. Bugün de aynı, terör deyince hepimizin aklına PKK ile mücadele geliyordu. Bugün ise işimiz çok daha zor. PKK’nın yanı sıra yeni düşmanlar da türedi. IŞİD ve FETÖ belası da ortaya çıktı. Bu terör olaylarının 15 Temmuz kalkışması ile beslendiği de alenen ortaya çıkıyor. Hükümetimizin çok ciddi bir mücadele içerisinde olduğunu görüyoruz.

Ülkemiz için önemli bir gelişme de, Fırat-Kalkanı harekâtı ile Türk askerinin Cerablus’a girmesi ve Irak’taki Musul operasyonu oldu. Suriye ve Irak’ta ülkemizin geleceği ve güvenliği ile ilgili mücadele devam ediyor” diyerek ülke gündemindeki gelişmeleri değerlendirdi.

OHAL ve TERÖR Ekonomiyi Doğrudan Etkiliyor

 

Ardından OHAL sürecisini ele alan Kılıç;”Güvenliğin, huzurun, demokrasinin olmadığı yerde, ekonominin, millet olma bilincinin olmayacağını biliyoruz. Bir kez daha terörün her türlüsünü lanetliyor, vatan uğruna mücadele ederken şehit düşen güvenlik güçlerimizi, yaşamlarını yitiren masum vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, ailelerine sabır ve başsağlığı dileklerimizi yineliyoruz. Siyasi, toplumsal ve ekonomi alanlarında adeta kuşatılmış bir görüntü söz konusu olsa da, inancımızı ve umudumuzu her daim korumak zorundayız. Elbette bu zor günlerde moral ve motivasyonumuzun düşmesine, kaygı düzeyimizin artmasına engel olmak kolay değil. Ancak artık önümüze bakma zamanı geldi, ekonomi ve iş dünyasının daha çok üretme ve yatırımlara hız verme zamanıdır. Şehrimizin bu yarışta geri kalmaya tahammülü yoktur. OHAL ve terör olaylarının elbette ekonomimize doğrudan etkisi söz konusudur. 15 Temmuz sonrası kredi notumuzu değiştirmeyen Moody’s, Eylül ayında notumuzu kırdı. İç kalkışma, Fırat Kalkanı, Güneydoğuda canlı bomba, Bombalı saldırılar ekonomiyi sarstı. Ancak, yapısal dönüşüm için duraksamadan çaba göstermek zorundayız. Ekonomimizin çarkları yavaşta olsa dönüyor” dedi.

Büyümenin Değişmez İsimleri Gayrimenkul ve İnşaat

 

Türkiye’deki kriz ortamına rağmen 2. Çeyrek bölünme rakamlarını aktaran Kılıç, ekonominin büyüme hızına en fazla katkı yapan sektörleri ise şöyle sıraladı:

“Türkiye’nin 2. Çeyrek büyüme rakamları açıklandı. 2016 yılı 2. Çeyrekte % 3,1 büyüdük. 27 çeyrektir aralıksız büyüyoruz. 2014’te büyüme oranımız % 3, 2015’te % 4 olmuştu. 2016 yılı ilk yarısında büyüme hızı ise % 3,9. Büyümeye en fazla katkı yapan sektörler ise sırasıyla; eğitim, bilgi ve iletişim, finans ve sigorta, gayrimenkul ve inşaat.” 

 

Ayrıca toplantıda tüketici kredileri ve banka fazileri hakkında konuşan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç konuşmasını şu ara başlıklarla sürdürdü:

Atılan Adımlar Ticareti Hareketlendirdi

 

“Yine, Dünyanın en çok büyüyen ülkelerinin ilk sırasında yer alıyoruz. Hükümetimizin izleyeceği politikalar hayati önemdedir. Hükümetimiz büyümeyi daha da yukarıya taşımak ve iç talebi canlandırmak için yeni önlemler alındığını açıkladı. Genel taksit sayısı 9’dan 12’ye çıkarıldı. Tüketici kredilerindeki vade azami 36 aydan 48 aya çıkarıldı. Bu sayede ticareti, alışverişi hareketlendirecek bir adım atılmış olacak. Bununla birlikte Eylül ayında okulların açılması, eğitim öğretimin heyecanı, sosyal ve ekonomik açıdan bir dinamizme yol açtı. Diğer taraftan çocuklarımızın yarınları için sorumluluklarımızı daha derinden hissetmeliyiz. Gençlerimize yönelik daha fazla yerli malı kullanımı ve sağlıklı beslenme konusunda da ülkemizde bir seferberlik başlatıldı. Ülkemiz için bu yaklaşımın önemi önümüzdeki yıllarda daha da artacak ve milli sermayenin büyümesine destek verecektir. Bankaların baskılar doğrultusunda kredi faizlerini düşürmeleri inşaat sektöründe de bir hareketlenme yarattı.

Bütün bu olaylar dünyada en kaygan zeminde var olan turizm sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Terör konusu ile birlikte, seyahat etmekten kaçınmaya devam etmenin ve korkmanın bir çözüm olmadığını da her ortamda anlatmalıyız.”

 
1
Kalifiye Eleman En Önemli Sorun

“İş dünyası olarak en önemli sorunlarımızdan birisi de kalifiye eleman. Pek çok işte kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bu soruna ciddi bir çözüm getirecek mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu geçen yıl başladı. 48 meslekte myk / mesleki yeterlilik belgesi almak zorunlu. Bu sistem ile artık ne iş olsa yaparız dönemi sona erecek.”

 

AVM’deki Kiraların Yüksekliğinden Yakınılıyor

 

Yönetim Kurulu adına toplantıda konuşma yapan bir diğer isim ise ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gün oldu. Gün, konuşmaya başlamasından kısa bir süre sonra rahatsızlanması sebebiyle konuşmasını tamamlayamadı. AVM’deki kira yüksekliklerine değinen Gün, yaptığı açıklamalarda şunları kaydetti:

 

“Avm’deki kiraların yüksekliğinden yakınan üyelerimizden gelen talep üzerine bugün avm yönetimi ile görüştük. 15 no’lu meslek grubu üyelerimiz otogar ile ilgili sıkıntılarını ilettiler. Önümüzdeki hafta da otogar yönetimi ile görüşmeyi planlıyoruz ve bu konunun da takipçisi olacağız. Ayrıca iş dünyası olarak her zaman en önemli sorunlarımızdan birisinin kalifiye eleman olduğunu dile getiriyoruz. Pek çok işte kalifiye eleman bulmakta zorlanıyoruz. Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu ile 48 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorunlu hale getirildi. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak, 22-23 Ekim 2016 tarihleri arasında ahşap kalıpçı, duvarcı, seramik karo kaplamacı ve inşaat işçisi mesleklerine yönelik olarak sınavlar düzenledik. Düzenlediğimiz üçüncü sınavlar olan ve 20 adayın katıldığı Meslek Yeterlilik Sınavlarını Çanakkale İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirdik. GMKA bünyesinde yürütülen ve iştirakçisi olduğumuz Gıda Kümelenme Projesi kapsamında Portekiz’den gelen proje ortaklarımızı ÇTSO Çanakkale Evi’nde ağırladık. Çanakkale firma ziyaretlerini gerçekleştiren misafirlerimizi Meclis Başkan Yardımcımız Fahrettin Bey ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Bahar Hanım Odamızı temsilen ağırladılar, bilgi alışverişi yaptılar. Proje ortaklarımız Ocak ayında farklı temsilcilerle tekrar Çanakkale’de olacaklar.”

Ezine OSB Tarım Sanayisini Güçlendirecek

“Ezine gıda ihtisas Osb ile ilgili de Çed çalışması devam ediyor. Başkanımızın bizzat takip ettiği ve yürüttüğü bu çalışmalar ve yönetim kurulu üyemiz mustafa bey’in de gayretleri ile proje çok yol aldı. İnşallah en kısa zamanda çanakkale’ye kazandırılması ile tarıma dayalı sanayimiz gelişecek, markalarımızın değeri artacak. Biliyorsunuz, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun” 19 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Kanun, Odamız alacaklarını da kapsıyor. Buna göre, aidat borçlarının asıllarının ödenmesi halinde gecikme zamları tahsil edilmeyecek. 6 eşit taksitte ödeme imkanı mevcut.Yapılandırma başvuruları 31 ekim 2016’da sona erecek iken dün akşam açıklanan habere göre 25 kasım’a kadar uzatıldı. Ve ilimizin Ülke ekonomisinin büyümesine en fazla katkı yapan İllerden olması, Çanakkale’nin hep kazanması dileklerimle tüm üyelerimize hayırlı işler diliyor, saygılarımı sunuyorum. “

Ekim ayı Meclis toplantısında, Hesap İnceleme Komisyonunun 2016 yılı Eylül ayına ait raporlarının okunup onaylanmasıyla devam edildi. Raporların Meclis tarafından onaylanmasının ardından gündeme gelebilecek diğer konulara geçildi.Gündeme gelebilecek diğer konularda, 15 no’lu Meslek Komitesi tarafından Yönetim Kuruluna iletilen “Eceabat Bigalı Köyünde bulunan Atatürk Evi’nin 01.02.2015 tarihi itibari ile kapalı durumdadır. Buraya gelen günlük yerli ve yabancı turistler haklı olarak tepki gösteriyor ve bu konuda birçok sorularla karşılaşılıyor. Bu sorunun giderilmesi için biran önce tadilatın başlanması gerektiği,  Odamızın Seyahat Acenteleri ve Turizm Sektör Komitesi olarak bu konun çözülme ulaştırılması ve Gelibolu Savaşları Tarihi Alan Başkanlığına yazı yazılması” konusu gündeme alındı.

Gündeme gelebilecek diğer konuların son bölümünde, Ezine bölgesine kurulacak olan “Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” konusunda Ezine Gıda İhtisas OSB Müteşebbis Heyetinde Odamızın temsili ile ilgili konu arz edilmesiyle Meclis oturumu sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir