Engelleri Aşan Afet Eğitimleri Ayvacık’ta Başladı

07 Aralık 2017

AFAD Çanakkale İl Müdürlüğü tarafından EDES (Engelliler Destek Programı) kapsamında hazırlan “Engelli Afet Eğitimi Projesi”, Ayvacık Belediyesi Kültür Merkezinde geniş katılımla gerçekleştirilen açılış programıyla başladı.
Açılış programı saygı duruşu ve istiklal marşının ardından AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz ve Ayvacık Kaymakamı Hakan Hakyemez tarafından yapılan konuşmalarla başladı. Konuşmasında engelli bireylerin afet anını en az zararla ve kimseye ihtiyaç duymadan atlatabilmelerinin önemini vurgulayan İl Müdürü Yılmaz; “6 Şubat 2017 tarihinde yaşadığımız depremden sonra Ayvacık ve Ezine bölgesinde AFAD olarak bir eğitim projesi yapmaya karar verdik. Buralarda yaşayan engelli kardeşlerimize olası afetlerde yapması gerekenleri anlatmak ve onların bu konudaki bilgi birikimlerini bir üst kademeye çıkarmak için farkındalık çalışması gerçekleştirmek istedik. Projemiz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca finanse edilen Engelli Destek Sistemi kapsamında, Valiliğimiz koordinasyonunda gerçekleştirilmiştir. Projemizin eğitimleri bir hafta sürecek. Eğitimlere katılan ve isteyen engelli kardeşlerimizin evlerinde eşya sabitleme çalışmaları da yapacağız. 5,3’lük depremden sonra bölgemizdeki yapı stoklarının kötü olmasından dolayı, can kaybı yaşanmamasına rağmen, afetlerin hayatı olumsuz yönde etkilediğini hepimiz gördük ve yaşadık. Ayvacık’ın nüfusu yaklaşık 31 bin, depremden etkilenen nüfus ise 20 bin civarında. Oldukça yüksek bir nüfusun yaşanan afetten etkilendiğini görüyoruz. Doğal afetlerin oluşmasını engelleyemeyiz ama en azından alacağımız bir takım önlemlerle etkilerini en aza indirebiliriz. Afetler ile ilgili eğitimlerin ne kadar önemli olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum. Afet bilincini ve farkındalığını yaratmak adına yürüttüğümüz eğitim çalışmalarımız ve programlarımız devam ediyor, 2017 yılı içinde yaklaşık 4700 öğrencimize ve 3600 vatandaşımıza eğitimler verdik. Aynı zamanda, ilimizdeki kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör kuruluşlarına da eğitimler veriyoruz. Bugün 4 Aralık dünya madenciler günü. Bu özel günde, birçok riski göze alarak madenlerde çalışan işçi kardeşlerimizi selamlıyor, maden kazalarında şehit olan madencilerimizi ise saygı ve rahmetle anıyorum. Açılış programımıza katılan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

“En fazla zarar gören ya da zarar görme riski bulunanlar engellilerimiz, yaşlılarımız ve hastalarımız”
Yılmaz’ın ardından konuşma yapan ve proje kapsamında verilecek olan eğitimlerin dezavantajlı kesim olarak nitelendirilen engellilerin afetler hakkındaki bilinç seviyesinin arttıracağına dikkat çeken Ayvacık Kaymakamı Hakan Hakyemez ise konuşmasında; “Dün 3 Aralık dünya engelliler günüydü. Bu anlamda tüm engelli kardeşlerimin dünya engelliler gününü kutluyorum. Malumunuz insanoğlu büyük topluluklar şeklinde yaşıyor. Toplumun her bir bireyini zincirin bir halkasına benzetebiliriz ve bir zincir en zayıf halkası kadar kuvvetlidir diyebiliriz. Bu bakımdan toplumda dezavantaja sahip kesim olarak nitelendirilen kadınların, çocukların ve yaşlıların özellikle doğal afetler konularında eğitilmeleri çok önemli. Malumunuz 6 Şubat 2017’de bu bölgede bir deprem yaşandı ve 1000’e yakın yapı hasar gördü. Çok şükür can kaybımız olmadı ama 8 adet yaralımız vardı. Bu depremde gördük ki en fazla zarar gören ya da zarar görme riski bulunanlar engellilerimiz, yaşlılarımız ve hastalarımız. Bu hususta bir şeyler düşünmek ve yapmak gerekiyordu. AFAD Müdürümüz bu önemli konuyu bir projeye dönüştürdü. Dezavantajlı kesim olarak nitelendirilen engellilerimizin afetler hakkındaki bilinç seviyesini arttıracak olan bu projeyi çok önemsiyorum ve destekliyorum” dedi. Açılış konuşmalarının ardından Müdürlüğümüz eğitmenlerince engelli bireylere ve katılımcılara “Temel Afet Bilinci, Yangın Bilgisi, İlk Yardım Bilgisi ve Acil Durumlarda Bina Tahliyesi” konularında eğitimler verildi. Engelli afet eğitimi projesi çerçevesinde verilecek olan eğitimler 9 Aralık 2017 Cuma gününe kadar devam edecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir