Ergüven Özbek, Kent Müzesi’nin Konuğu Oldu

07 Şubat 2013

06 Şubat 2013 Çarşamba günü Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Gençlik Tiyatrosu’nun ikinci kuşak oyuncularından Ergüven Özbek tiyatro anılarını paylaştı.

Gençlik Tiyatrosu’nun kapanan perdelerinin yeniden açıldığı sohbette 1960’lı yıllarda başlayan Gençlik Tiyatrosu hareketindeki büyüklerinin üniversitelere gitmesi ile kendilerinin bu serüveni devam ettirdiğini söyleyen Ergüven Özbek, ortaokul ve lise yıllarındaki tiyatro sevdasını fotoğraflar eşliğinde paylaştı. Dönemin valisi Celalettin Tüfekçi’nin desteği ile tiyatro çalışmalarına devam ettiklerini ifade ederken afişlerin ve dekorun hazırlanmasına kadar her türlü desteği aldıklarını belirtti. Pandomim oyunları ile başlayan tiyatrolarında Çanakkale Festivalinde de görev aldıklarını şehrin pek çok ilçesinde de sahne aldıklarını söyledi. Oyunlarında yurt dışını da takip ettiklerini uyarlamaları da sahnelediklerini ifade ettiği sohbet, konuklar arasında yer alan Ergüven Bey’in sahne arkadaşlarının da katılımı ile zenginleşti. 1970’li yıllarda dönemin siyasilerinin de değişmesi ile tiyatronun dağıldığını söylerken dağılan tiyatronun ardından performans yeteneklerini koruyabilmeleri için sahne arkadaşları ile yaptıkları oyunları da anlattı. “Paramız yoktu, tiyatromuz yoktu ve canımız sıkılıyordu. Kendimizi eğlendirmek ve yeteneğimizi kaybetmemek için yollar aramaya başladık. İlk olarak “saya” söyledik. Kapı kapı dolaşıp para topladık. Sonrasında baktık olmuyor insanları korkutmalıyız dedik. Çok çalıştık, herkese başka görevler verdik. Ruh çağırma seansı canlandırdık. Elimizde misinalar bağlıydı. Organizasyonumuz tam ve inandırıcıydı. Onu da yaptıktan sonra yurt dışından gelmiş olan maskeler ve üzerimize sardığımız sofra bezleri ile İntepe yakınlarındaki izci kamplarını bastık. Dedikodu bile çıktı yolu gulyabaniler basmış diye.”

Eğlenceli anılarının paylaşılmasının yanı sıra Ergüven Özbek tiyatro oyunları ve sonrasındaki eğlencelerde söyledikleri şarkıları da oyuncu arkadaşı Galip Barbaros Yeğin ile birlikte seslendirdi. Bu performanslara “www.facebook.com/canakkalekentmuzesi.arsivi” adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.Canlı performansın ardından konuklar arasında yer alan dönemin tiyatro yönetim kurulu başkanı Mehmet Kemal Atilla’nın getirdiği “Darılmaca Yok” oyununun mendile basılmış prospektüsü de Kent Müzesi’nin envanterlerinin arasında yerini aldı.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin 13 Şubat 2013 Çarşamba saat 18.00’da konuğu “Gençlik Tiyatrosu Üzerine Anılar” sohbet konusu ile Tunç Berkin olacak.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir