Ezine’de Organik Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştirilmeye Başlandı

26 Ekim 2013

Ezine’nin Yaylacık Köyü’nde, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında Organik Tıbbi ve Aromatik Bitkiler yetiştirilmeye başlandı. M. Gökhan Yazıcı’ya ait toplam 130 dekarlık alanda organik biberiye, adaçayı, kekik ve ekinezya demonstrasyonu kuruldu.

Proje kapsamında Yaylacık Köyü’nde kurulan demonstrasyonun tarla gününe Ezine Kaymakamı Ali Fuat Atik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, TKDK İl Koordinatörü Ümit Ortan, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nazlım, Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Ezine Ziraat Odası Başkanı Ahmet Önder, İlçe Müdürü Başak Egesel, Ezine İlçe Protokolü, İlçe ve Şube Müdürleri ile üreticiler katıldı.

Düzenlenen tarla günü etkinliğinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş yaptığı konuşmasında;

“Tabii güzelliklerin, târihî zenginliklerle kucaklaştığı Ezine; yemyeşil tepeler, masmavi bir deniz, tertemiz sahilleri ve bereketli topraklarıyla önemli bir kültür, turizm ve tarım ilçesidir.Ezine sahip olduğu bu avantajları etkili ve verimli bir şekilde tarımın lehinde kullanmaktadır. Özellikle Ezine’ye özgü diyebileceğimiz Ezine peyniri, ve zeytini ülkemizde marka değeri taşımaktadır.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü olaraktarımsal üretimde sürdürülebilirliği, gıda güvenliğini ve kaliteyi yakalamak son yıllarda önemle vurguladığımız konulardır. Bu amaca yönelik olarak ilimizde Bakanlığımız tarafından desteklenen “Organik Tarımın Yaygınlaşması ve Kontrolü Projesini” uyguluyoruz. Dört yıldır uyguladığımız bu proje ile yaklaşık 20bin dekarlık alanda46 farklı bitkisel ürün sertifikalandırıldı. İlimizde Ezine ilçemizin de bu sene yaklaşık 3000 dekarlık alanın katılımıyla organik tarım sertifikalı, kaliteli ve izlenebilirliği olan bir üretim gerçekleştirildi.Özellikle Ezine’de Yaylacık köyümüzde ilimizde bir ilk niteliği taşıyan organik tıbbi ve aromatik bitkiler yani ekinezya, biberiye, kekik, lavanta ve adaçayı üretimi gerçekleştirildi. Tarımsal üretimde yapılan sertifikalandırma çalışmaları özellikle tıbbi ve aromatik bitkilerin de girmesi ile çeşitlendi ve artı bir değer kazandı.
Ezine için alternatif olabilecek ürünlerin tarımsal üretime katılması da önemlidir. Bugün burada tarla gününü yaptığımız ürünler, Ezine şartlarına uyum sağlamış, bol verimli, uçucu yağ ve herba oranları yüksek alternatif ürün olarak değerlendirebileceğimiz bitkilerdir. Tarımsal üretimde çeşitlilik üretim maliyetlerini azaltmada, toprak verimliliğini artırmada önemli rol alır. Ezine’de açılmış olan tıbbi ve aromatik bitkiler kursu ile bu ürünlerin yetiştiriciliğini üreticilerimizin benimsemesi alternatif arayışlarda olan kişiler için güzel bir fırsattır. Değerli üreticiler, Ezine’de kurulmasını düşünülen birlik ile pazarda etkin rol alabilir, sözleşmeli tarım modeli ile artı katma değerler sağlayabilirsiniz. Alacağınız kurs bitirme belgelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Projede emeği geçen tüm ekibe, bu güzel demonstrasyon tarlasını bizlerle kuran üreticimiz Gökhan Yazıcı’ya, Proje ortağımız Ezine Ziraat Odasına, ev sahipliği yapan Yaylacık köyü muhtarı ve sakinlerine ve katılımınızdan dolayı tüm konuklara teşekkür ederim”

dedi.

Tarla gününde İzmir’den gelen ve Tıbbi Bitkiler paketleme ve pazarlama işi ile uğraşan Martin Bauer firması da incelemelerde bulundu. Yürütülen bu proje ile organik üretimin yanısıra Ezine ilçesinde alternatif ürün olarak değerlendirilebilecek tıbbi bitkilerin kurutulması, paketlenmesi ve sözleşmeli olarak pazarlanması hedefleniyor.

Tarla Gününün ardından, Ezine ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün Ezine Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kursu” kapsamında başarılı olan kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir