Ezine’de Telefon Kontör Dolandırıcılığı

09 Ekim 2008

Çanakkale?nin Ezine ilçesinde, vatandaşları arayıp kullandıkları cep telefonundan para kazandıklarını belirterek kontör dolandırıcılığı yapan kişiler polisi alarma geçirdi.

Edinilen bilgiye göre Ezine ilçesinde M.D (42) isimli şahsı telefonla arayan bir kişi, kullandığı cep telefonundan para kazandığını belirterek, kendisine 570 YTL değerinde 250?lik kontör göndermesini istedi. Yüksek meblağda para kazandığına inanan M.D?de bu kontörleri şahsa gönderdi. Ancak bir süre sonra dolandırıldığının farkına varan şahıs durumu emniyet birimlerine bildirdi.

Çanakkale Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise son zamanlarda ülke genelinde olduğu gibi il genelinde de cep telefonu ile kontör dolandırıcılığı olaylarının meydana geldiğini belirterek, ?Son zamanlarda ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de ?cep telefonu ile kontör dolandırıcılığı? olaylarında artış olduğu gözlenmektedir. Bu olaylarda öncelikle seçilen hedef numaralar dolandırıcı şahıslarca aranmakta ve telefona cevap veren mağdura kendilerini adli tahkikat yürüten görevli polis, istihbarat görevlisi veya rütbeli askeri personel olarak tanıtmaktadırlar. Mağdurlar üzerinde bu şekilde güven sağlayan şahıslar, müştekilere haklarında aslı olmayan bir suç isnadı olduğunu, telefonlarına mağdura ait numaradan küfürlü ve bunun gibi içerikli mesajlar geldiğini, bu nedenle haklarında yasal işlem yapılacağını, yasal işlem yapılmaması için kendilerine yardım edileceğini söyleyerek, biraz hatta kalmaları istenilmekte, uzun süren telefon görüşmeleri sırasında başka hatta bağlanabilmek maksadı ile bazı numaraların tuşlanması gerektiği söylenmektedir. Bu görüşmeler sonucunda, müştekinin cep telefonu hattı üzerinden şüphelilerin kullandığı telefon hatlarına kontör transferi gerçekleştirildiği tespit edilmektedir. Yine aynı amaçlı kişilerce zaman zaman da müştekilerden ayrıntılı kimlik bilgileri istenmekte, bu yolla çeşitli banka hesaplarından para nakilleri dahi yapılabilmektedir. Vatandaşlarımızın bu gibi yollarla kötü niyetli kişiler tarafından mağdur edilmemeleri için adres, banka hesap numarası, anne kızlık soyadı, aile fertleri ve şifrelerini tanımadıkları kimseye vermemeleri; uzun süreli telefon görüşmeleri yapmamaları; görüşme sırasında kendilerinden istenilen numara, şifre veya PIN kodlarını telefona tuşlamamaları; tanımadıkları kişilerin konferans görüşme isteklerini kabul etmemeleri, güven vermeyen veya kuşku uyandıran aramalarda hemen görüşmeyi sonlandırmaları gerekir? dedi.
İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir