Çanakkale İçinde

Gazeteci – Yazar Fikri Akyüz ÇOMÜ’lülerle Buluştu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ortak Akıl Topluluğu’nun düzenlediği “28 Şubat ve Medya” konferansıyla Gazeteci – Yazar Fikri Akyüz, ÇOMÜ’lülerle buluştu.

Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Vali Yardımcıları, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hüseyin Özdemir, Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Kamu Kurum ve Kuruluş Amirleri, ÇOMÜ akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci ve Çanakkaleli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Ortak Akıl Topluluğu Başkanı Vural Bulut, 28 Şubat’ı bir demokrasi faciası olarak nitelendirerek; “28 Şubat arkasında çok büyük bir enkaz bıraktı. Fakat 28 Şubat’ı gerçekleştirenler bugün toplumun önüne dahi çıkamıyorlar. Bu millet 28 Şubat ile yüzleşiyor ve yüzleşmeye devam edecek. Bugün de Fikri Akyüz’ün anlatımı ile o günlerle bir kez daha yüzleşeceğiz. Kendisine davetimizi kırmadığı için teşekkür ediyoruz” dedi.

“28 Şubat Bir Zihniyetin Tezahürüdür”
Yıllarca cumhuriyetçiliğin jakobenlik, milliyetçiliğin ırkçılık, devletçiliğin sosyalizm olarak sunulduğunu söylerek sözlerine başlayan Akyüz, “28 Şubat’ta şahıslar, olaylar var fakat bunlardan önce bir zihniyet var. Önce bu zihniyeti tahlil etmeliyiz ki bunun bir vicdani muhasebesini yapabilelim. Milli Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un cenazesine devlet erkanından tek bir kişi katılmıyor fakat aynı dönemde Konya’da İstiklal Marşı okunmadı diye bu devlete karşı hareketmiş gibi algılanıyor. O yüzden 28 Şubat şahıslardan öte bir zihniyetin tezahürü olarak kabul edilmeli, o şekilde değerlendirilmeli” dedi.

“28 Şubat Rant Hesabıyla Yapılmıştır”
“28 Şubat’ı yapanlar için aslında ne merhum Necmettin Erbakan önemliydi ne de başka şahıslar. Tamamen kişisel ikbale dayalı, rant kaygısıyla hareket edilen, paranın üstüne daha nasıl para koyarız, muhafaza ettiğimiz pozisyonumuzu daha nasıl yukarı çekeriz hesabıyla yapılmıştır” diyen Akyüz sözlerini şöyle sürdürdü: “3 Kasım 1996’da Susurluk, Aralık ayı sonuna doğru Fadime Şahin olayı gündeme geliyor, ardından da 28 Şubat geliyor ve 28 Şubat’ı Susurluk’tan ayırt etmek de mümkün değil. Tavşana kaç tazıya tut metodu insanlara uygulandı ve birileri rant elde etti, devleti soydu. O dönemlerde Bayındırlık, Ulaştırma, Enerji Bakanlıkları gibi yatırımcı bakanlıklar bölüştürüldü. O dönemde muhtıra veren generallerin batık bankalarda murahhas aza olması çok vahim bir gerçektir. Atatürk’ün kurduğu Paşabahçe kapatılıyor diye yakınanlar, Atatürk’ün kurduğu bankaları batırdılar ve kendilerine ‘Atatürkçü’ dediler. Bizler, Nutuk’u da Nutuk’un tam tersi olan kitapları da okumalıyız, kendimizi sorgulamalıyız” 28 Şubat’tan bu güne medyadaki dönüşüme de değinen Akyüz; “Ben meseleye hukukçu kimliğimle bakmayı zaruri görürüm fakat 28 Şubat denince akla hep meşhur manşetler gelir. 28 Şubat sürecindeki medya aktörleri toplumu yönlendirmek amacıyla çok manşetler attılar. O dönemde askeri vesayet yanlısı olan ve askeri vesayetin kemikleşmesine katkısı olan kişilerin bir kısmı bugün hala ’28 Şubat doğru bir adımdı’ diyor. Fikirlerine katılmasam da o kişilere daha çok saygı duyuyorum. Benim içimi acıtan, zihniyet değiştiği için iktidara yanaşanlar. Böyle bir samimiyetsizlik var ve bunun sonu riyakârlığa gider, bu insanların etki kabiliyeti de kalmaz” şeklinde konuştu.

“28 Şubat Zihniyeti, PKK Sorununa Yeterince Önem Göstermedi”
28 Şubat döneminde yaratılan atmosferin esas sorunların gözden kaçırılmasına yol açtığını belirten Akyüz; “O dönemde bir numaralı sorun olarak irtica gösterildi ve 28 Şubat zihniyeti PKK sorununa yeterince önem göstermedi. Temel haklar o dönemde iade edilseydi bizler şimdi bunları konuşuyor olmayacaktık. PKK sorununu çözebilmiş bir Türkiye, çok büyük bir güç haline gelecektir. O zaman şimdi “dış güç” olarak tabir ettiğimiz güçler dış olarak kalacaktır, yeter ki biz güçlü olalım” şeklinde konuştu. Konferansı soru-cevap şeklinde devam ettiren Akyüz, ÇOMÜ’lülerin çok sayıda sorusunu yanıtladı. Programın sonunda Akyüz’e Vali Güngör Azim Tuna ve Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner tarafından günün anısına hediye takdim edildi.

[Medya Hedef]