Gezi Olunca Ece Ayhan ve İsyan Oldu

Gezi Direnişi bütün gündemleri altüst ettiği için, ayrıca da EASG’nin gündemiyle pek güzel çakıştığı için, 2013’de Çanakkale’de Ece Ayhan’ı İsyan ile güncelledik. Halk Bahçesindeki Forum’da Gezi yani İsyan ile Ece Ayhan ve Çanakkale bir araya geldi.

Çanakkale’de bir grup Ece Ayhan okuru, neredeyse şairin ölümünden (13 Temmuz 2002) bu yana her yıl bir etkinlikle Ece Ayhan’ı günümüze taşımaya çalışıyor. Son iki yıl içinde, ‘Ece Ayhan ve Tarih’ ile ‘Ece Ayhan ve Sinema’ Buluşmalarıyla, sıkı, sivil şair ve etikçinin eserlerinde değindiği tarih ve sinema perspektiflerini ele aldık. 2013’de, Gezi Direnişi patlak vermeden önce, Ece Ayhan Sivil Girişimi (EASG) olarak iki buluşma teması üzerinde hazırlanıyorduk: ‘Ece Ayhan ve Müzik’ ya da ‘Ece Ayhan’ın Çanakkaleli Dostları’. Mayıs sonunda Gezi Direnişi, memleketin gündemini altüst edince, EASG de kaçınılmaz olarak güncel temayı saptadı: ‘Ece Ayhan ve İsyan’. Çünkü belki de Spartaküs’den beri, Şeyh Bedrettin ve Patrona Halil’den sonra ve 1968’de, Ece Ayhan, şiirlerinde itirazı, başkaldırıyı, karşı koymayı, anarşiyi sözcüklere dökmüştü. Onun hem poetikasında hem de şiir, deneme ve söyleşilerinin muhtevasında, ayaklanma neredeyse başat bir konumda.

EASG, kısa süre içinde bir ‘Forum’ düzenleme kararı aldı ve hemen uygulamaya geçti. Çanakkale’de İskele Meydanında, Istanbul’da Abbasağa Parkında ya da Türkiye’nin diğer parklarında yeşermeye başlayan Park Forumları gibi bir Forum olacaktı. Ece Ayhan Buluşmaları şimdiye kadar Yalı Han’ın üst katındaki mütevazı salonda gerçekleştiriliyordu. Hem Gezi ruhu hem de İsyan teması, bu kez bizi Halk Bahçesine yöneltti. Bu tercihin başarılı olduğunun bir kriteri de, İskele Forumlarını düzenleyen arkadaşların, bundan böyle Forumları Halk Bahçesindeki küçük anfi tiyatroya taşıma isteği oldu.

EASG olarak, her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinliğin başarılı olması için olmazsa olmaz koşullardan biri de, en iyi/en doğru konuk konuşmacıları belirlemekti. Aslında önümüzde üç tema vardı: Ece Ayhan, İsyan (Yani Gezi) ve Çanakkale. Bu üç temayı harmanlayabilecek, arasındaki bağlantıları kurabilecek ve sonuç olarak katılımcılara bütünlüklü bir Forum sunabilecek konuşmacıları seçmek çok da kolay olmadı. Sonuç olarak, hem Gezi Direnişçisi hem de Ece Ayhan okuru (Hatta yayıncısı) hem de Çanakkaleli Aşkın Yücel Seçkin, Ece Ayhan perspektifinden Gezi’yi anlattı. Foti Benlisoy, zaten uzun süredir siyasal-toplumsal hareketler üzerinde çalışan bir arkadaşımızdı. O da Gezi’nin içinden gelen bir aydın sıfatıyla, Gezi’nin hem ulusal hem de pek azımızın bildiği uluslararası boyutunu somut örneklerle sergiledi. Üçüncü konuşmacı, önemli bir Ece Ayhan uzmanı olan Necmiye Alpay’dı. Alpay, 68 kuşağının penceresinden Gezi’yi anlatırken, Gezi-Ece Ayhan bağlantısını da çok sağlam kurdu. Nihayet son konuşmacı şair Sabahattin Umutlu, dizeler ve şiirlerle Ece Ayhan’ın edebi ve siyasi olarak isyanla olan bağlantılarını anlattı.

20 Temmuz Cumartesi akşamüstü bu dört konuşmacının sunumları sayesinde, Gezi Direnişi ve isyancı Ece Ayhan konularında hem yeni, zengin ve birinci elden bilgi ile tahliller sunulmuş oldu hem de katılımcılara yeni düşünce ufukları açıldı. Çanakkaleli bazı katılımcıların Forum sayesinde Ece Ayhan’ı daha iyi tanıma/öğrenme fırsatını bulduklarını söylemeleri EASG açısından önemli. EASG’den Semra Canbulat’ın hazırladığı broşürde Ece Ayhan’ın İsyan’a ilişkin yazı ve dizeleri katılımcıların uzun süre saklayacakları bir kitapçık.

EASG’den Ali Furkan Oğuz ve Onur Özer’in, Forum boyunca ellerindeki cep telefonu ile Twitter üzerinden konuşmacıların en önemli cümlelerini binlerce kişiye ulaştırması da Forum’un Çanakkale ötesine ulaşmasını sağladı.

Forumun ikinci yarısı olarak adlandırabileceğimiz bölümde, katılımcılar özel olarak Gezi-Çanakkale bağlantıları üzerinde durdu. Çanakkale’de Gezi ile dayanışma hareketinin, bir başka şekilde söylemek gerekirse Gezi Direnişini yerelleştirme çabalarındaki eksiklik ve olumsuzluklar gündeme geldi. Katılımcılar, İstanbul ve Çanakkale deneyimlerini aktarıp, Gezi Ruhunun yaygınlaştırılması için yapılması gerekenler üzerinde görüş ve öneri belirttiler.

Sakin, olgun, siyasi ve kültürel olarak üst düzeyde cereyan eden tartışmalar sürecek.

Bu yılın özelliklerinden biri de, katılımcıların Forum başlamadan önce, Halk Bahçesinde ziyaret ettikleri enstalasyon oldu. ÇOMÜ’den Umut Germeç Hoca’nın öğrenci ve arkadaşlarıyla birlikte, ‘Ece Ayhan ve İsyan’ Forumu için özel olarak gerçekleştirdiği ‘Kömür ve Karanfil’ başlıklı çalışma katılımcıların yoğun ilgisini çekti.

Bu arada iki küçük nokta: ÇOMÜ’den bir hocanın, gerekçeleriyle birlikte Gezi-Mustafa Kemal bağlantısı üzerinde durması kısa ama esaslı bir tartışma ortamı sağladı. Klasik liberal-kemalist polemiğinin düzeysizliğine düşmeden, katılımcılar ve Gezi Direnişçileri bu bağlantıyı deşti, daha doğru bir deyimle ayıkladı.

İkincisi, kapanış bölümünde bir katılımcının, ‘Hep mücadele etmemiz lazım. Artık sokaklara çıkalım, evlerimizde oturmayalım’ şeklindeki çağrısına, aslında bir Ece Ayhan figürü olan lumpen-ayyaş ve sevimli bir yurttaşın, ‘Yahu zaten benim evim yok ki!’ repliği ile karşılık vermesi alkış aldı.

Sonuç olarak, Çanakkale Belediye’sinin katkıları ve esas olarak EASG’nin gönüllü çalışmaları sayesinde gerçekleşen ‘Ece Ayhan ve İsyan’ Forumu başarılı oldu.

(*) Forum hakkında ayrıntılı bir haber: https://www.canakkaleicinde.com/ece-ayhan-ve-isyan-temali-forum-canakkale-halk-bahcesinde-gerceklesti

Ragıp Duran Son Yazıları...

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir