GMKA 2013 yılı 1. Kalkınma Kurulu Toplantısı Yapıldı

06 Temmuz 2013

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2013 yılı 1. Kalkınma Kurulu Toplantısı 3 Temmuz Çarşamba günü Asya Pamukçu Termal Otel’de yapıldı. Kalkınma Kurulu Başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner başkanlığında bir araya gelen Kalkınma Kurulu üyeleri 2013 yılı içinde yapılan proje ve hizmetler hakkında bilgilendirildi.

Toplantıya, GMKA Uzman kadrosunun yanı sıra, Balıkesir ve Çanakkale’deki Kalkınma Kurulu üyeleri katıldı. İki büyük oturum olarak gerçekleşen toplantının öğleden önceki kısmında; açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılış konuşmasını Kalkınma Kurulu Başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner yaptı. Laçiner, Ajansın çalışmalarında hassasiyet gösterdiğini söyleyerek, Kalkınma Ajanslarının özellikle Güney Marmara ölçeğindeki bölgeler için önemli birer aktör olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Laçiner, özellikle öğleden sonraki toplantıların önemine değinerek “Toplantıların bölgemiz için verimli geçmesini diliyorum” dedi.

Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Laçiner’in konuşmasından sonra kürsüye Genel Sekreter Vekili Ekrem Özşen geldi ve yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

Ajansımız en çok “Mali Destekler” yönü ile takip edilmekte ve gündeme gelmektedir. GMKA faaliyete başladığı tarihten bu yana, 3 yıl içinde 3 kez Proje Teklif Çağrısı’na çıkmıştır. 2010 yılı Aralık ayında çıkılan İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı (İKMDP) çağrımızda, toplam 58 projeye 10 milyon 509 bin 626 TL kaynak kullandırılmıştır. 2011 yılında çıkılan Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı ile İhracat ve Yenilikçilik Mali Destek Programı çağrımızda; toplam 72 projeye yaklaşık 14. 7 milyon TL kaynak kullandırılmıştır. Çıkılan Proje Teklif Çağrıları neticesinde; 451 istihdam; toplam 37 adet kalite belgesi, toplam 11 adet marka patent tescili, mevcut ürün gamına ilave edilen 119 adet yeni ürün çeşidi, proje kapsamında toplam 48 ülkeye ihracat ve program kapsamında yararlanıcılara dış ticaret ve pazarlama, kalite yönetim sistemi, iş sağlığı ve güvenliği, ihracat gibi alanlarda eğitim sağlanmıştır.
Bunun yanında Kar Amacı Gütmeyenlere yönelik çıkılan Mali Destek Programları ile bölgedeki kamu kurum kuruluşlarının ve STK’ların fiziki altyapıları ve teknik kapasiteleri geliştirilerek, Bölge halkına verilen hizmetin kalitesi artırılmıştır. Dezavantajlı grupların (engelli, kadın vb.) istihdamını sağlayabilmek için eğitim kursları gerçekleştirilerek sertifika almaları sağlanmıştır. Dezavantajlı grupların sosyal entegrasyonu için (yaşlı, engelli, kadın, çocuk vb.) çeşitli projeler yürütülmüştür.
En son 27 Kasım 2012’de çıkılan 3. Proje Teklif Çağrımız ile; Tarıma Dayalı Sanayiye 6 milyon TL., Turizmde Rekabetçiliğin Artırılmasına 5 milyon TL., Sosyal Kalkınmaya 5 milyon TL olmak üzere toplamda 16 milyon TL bölgemizin kalkınması için harekete geçirilmiştir. Çağrımızda toplamda 304 proje başvurusu aldık. Bu projelerden 89 tanesi asil olmak üzere 111 adedi başarılı olup yaklaşık 15,9 milyon TL tutarında mali destek bölgenin kalkınması için sözleşmeye bağlanmıştır.
Nihayetinde bugüne kadar toplam kullandırılan kaynağa göre, GMKA olarak bölgeye yaklaşık 42 milyon TL’lik katkı sağlamış olacağız. Yararlanıcılarımızın katkıları ile birlikte düşünüldüğünde bu kaynak toplam 73 milyon TL’yi bulmaktadır.”

Konuşmasında “Ajansımız sadece destek mekanizmaları ile değil işbirlikleri, çalıştaylar, raporlar gibi diğer yöntemlerle de “Bölgenin bilgi ve düşünce noktası” olma anlayışında desteklerini sürdürüyor” diyen Ekrem Özşen, bu vizyon doğrultusunda Ajansın Bilgi, Düşünce Merkezi olarak yürüttüğü faaliyetler hakkında da çeşitli bilgiler verdi. Özşen: “Bölgemizde yatırım yapmak isteyen birçok yatırımcının yurt dışı fuar katılımı, proje çalışmaları, yatırım arazisi tahsisi, teşvik mevzuatı, bürokratik işlemlerin takibi ve sonuçlandırılması konularında yardımcı olmuş, rapor hazırlamış ve danışmanlık yapmıştır” dedi. Ekrem Özşen’in konuşmasının ardından Kalkınma Kurulu toplantısı 2012 yılı Faaliyet Raporunun görüşülmesi ve değerlendirilmesiyle devam etti.

Toplantının öğlenden sonraki bölümünde ise katılımcılar dört ayrı masada toplanarak TR22 Güney Marmara Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı hazırlıkları kapsamında Bölge’nin güçlü, zayıf yönleri, Bölgedeki fırsatlar ve tehditler ve bölgesel gelişim stratejileri hakkında görüş ve önerilerini ilettiler. Bu çerçevede “Kaliteli Sosyal Yaşam ve Nitelikli İnsan”, “Yaşanabilir Çevre ve Mekan” ve “Güçlü Ekonomi ve Rekabetçi Sektörler” başlıkları üzerinden katılımcılarla beyin fırtınası gerçekleştirildi.

[gmka.org.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir