GMKA’ya AB’den 150 Bin Avroluk Destek

25 Aralık 2015

Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Avrupa Birliği’nden sağladığı destekle Balıkesir ve Çanakkale’de Gıda Üreticileri Kümesi kurulması için ilk somut adımları atacak. Proje ile gıda sektörü için kümelenme çalışmasının yol haritası belirlenecek.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Türkiye’yi doyuran bölge Güney Marmara’nın gıda konusunda rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla başlattığı kümelenme çalışmalarına Avrupa Birliği’nden (AB) 150 bin Avroluk destek sağladı. Avrupa Birliği ve Türkiye Arasındaki Sivil Toplum Diyaloğu-IV – Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu Hibe Programı kapsamında GMKA’nın sunduğu “Güney Marmara Gıda Kümesi” projesi hibe almaya hak kazandı.

GMKA’nın Güney Marmara Gıda Kümesi projesi için Merkezi Finans ve İhale Birimi ile sözleşmeyi Ajans adına Genel Sekreter Esra Kocabaş imzaladı.

Konuyla ilgili bir değerlendirmede buluna Kocabaş, “Ajansımız sadece finansman desteği sağlayan değil aynı zamanda uluslararası kaynaklardan bölgemize finansman desteği bulan bir köprü vazifesi görüyor. Böyle bir finansmanın sağlanması bölgemizdeki sektörlerin kümelenmesi çalışmaları için çok önemli bir somut adım oldu. Bu proje ile bölgemizdeki gıda sektöründeki aktörlerinde ciddi bir avantaj sağlayacağız” diye konuştu.

gmkaya_abden_150_bin_avroluk_destek99315

Güney Marmara’nın ilk kümelenme deneyimi

GMKA’nın AB’den sağladığı destekle hayata geçirilecek Güney Marmara Gıda Kümesi, Türkiye’nin en büyük gıda üretim merkezi olan Güney Marmara Bölgesi’nde uygulanacak proje Bölgenin ilk kümelenme deneyimi olacak.

Kurulacak Gıda Kümesinin Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği gibi farklı küme destek mekanizmalarından faydalanarak Türkiye’de gıda sektöründe trendleri belirleyen oluşum haline gelmesi amaçlanıyor.

Proje Ortağı Portekiz Inov Cluster Gıda Kümesi

GMKA’nın sunduğu projede ortak olarak Portekiz’in Castelo Branco şehrinde faaliyet gösteren InovCluster adlı gıda kümesi yer alıyor. Projenin iştirakçileri ise Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Odası.

InovCluster ile kurulan proje ortaklığı ayrıca iki kurum arasında bir işbirliği protokolüne dönüştürülerek, proje süresince ve sonrasında bölgemiz işletme ve kurumlarının Portekiz’le olan ticari ve kurumsal ilişkilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında, gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, odalar, borsalar, birlikler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, kamu kurumları ve diğer paydaşlar sektörün topyekûn gelişimi için Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği kapsamında bir araya getirilecek ve sektördeki işbirliğinin en üst düzede geliştirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda kurulacak Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği’nin Balıkesir’de ve Çanakkale’de birer şubesi bulunacak.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir