Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği Kuruldu

13 Şubat 2014

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesinde sürdürülebilir bir yaşam oluşturmak için, çevrenin korunmasıyla birlikte kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınmayı amaçlayan yeni bir dernek kuruldu: Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği.

Geçtiğimiz yıl, Troya Çevre Derneği’nin organize ettiği Avrupa Birliği projeleri kapsamında Yunanistan ve Polonya’ya giden Gülpınarlı çiftçiler, deneyimlerini yöreye aktarabilmek için örgütlenerek Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği’ni (GÜL-SÜR) oluşturdular. Gülpınar ve çevre köylerinde amacı doğrultusunda çalışmalar yapacak olan dernek kurucu üyeleri şu isimlerden oluşuyor: R. Can Sayıner, Oral Kaya, Ahmet Gerçek, Ali Özgen, Melih Ürkmez, Yasemin Ayşe Önen, Hüseyin Özgen.

Yaşamın Sürdürülebilirliği Bölge Halkının Öncelikli Talebi
Son yıllarda tarihi dokusu, doğal yapısı ile dikkatleri üzerine çeken Gülpınar beldesi, Kuzeybatı Anadolu’da Biga yarımadası’nın güneybatısında, Ayvacık’a 40 Ezine’ye 50 Assos’a 15 km uzaklıkta. Gülpınar’da bulunan Helenistik döneme ait M.Ö. 150 yıllarında yapılan Apollon Smintheus tapınağı konusunu Homeros’un İlyada destanından alan kabartmalarıyla ve değişik mimari yapısıyla bugün için Troas bölgesinde tek örnek ve tapınağın da içinde bulunduğu çevresel alan sit alanı olma özelliği taşıyor.

Yöre halkı ekonomik kaynağını bölgenin doğal bitki örtüsü olan zeytinlikler, turizm, kamu görevi, balıkçılık ve tarımsal faaliyetlerle sağlıyor. On yıldan bu yana sürdürülen “Organik Zeytin Yetiştiriciliği” projesi Gülpınar ekonomisine katkı sağlamaya ve bölgenin organik tanıtımına devam ediyor. Organik zeytinyağı üretimi değişen dünya koşullarına uyum sağlayabilmenin ve var olma çabasının ciddi bir parçası. Proje şu an 40-50 zeytin çiftçisinin katılımıyla yürütülüyor. Proje, ortak çıkarların bir araya gelmesi, toplumsal ortak tavrın gelişmesi, bölgenin ihtiyaçlarını ve çıkarlarını çok iyi öngörmesi ve bu ihtiyaçlara doğru çözümler getirmesi özelliğiyle temsili bir örnek oluşturuyor.
Ekonomik kalkınma ve bölgede var olan yaşamın sürdürülebilirliği bölge halkının öncelikli talebi. Bu nedenle kurulan “Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği” yöre kalkınması için çalışmalarına başladı. Derneğin zeytincilik üzerine Yunanistan ve İtalya, sulama konusunda ise Finlandiya ile Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler projelerinde çalışmalar yapmayı hedefliyor.

Mavi Gül & Yeşil Yaprak
Dernek yetkilileri üç renk üzerine tasarlanan amblemlerinde kullanılan ‘Mavi Gül’ün düşüncelerindeki ideal güzelliği anlattığını vurgularken ‘Gül’ün Dünyayı ve Gülpınar’ı, ‘Mavi’nin temiz suyu ve havayı, ‘Yeşil Yapraklar’ın da topraktan bereketle büyüyen canlı hayatı temsil ettiğini belirtiyorlar.

[Kaynak: Facebook / Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir