Gülpınar’da Apollon’un Kehanetleri Bulundu

21 Aralık 2009

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Gülpınar beldesindeki antik Apollon Simintheus tapınağındaki kazılarda bulunan bir yazıttaki şekillerin, Apollon’un kehanetleri olduğu belirtildi.

Geniş çaplı ilk kazıların, 1980 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel tarafından başlatıldığı, tapınağın yanı sıra yeni yerleşim yerleri bulunarak günyüzüne çıkarılmaya başlandığı belirtildi. Bu seneki kazılarda ortaya çıkan tapınakla kent arasında, sporcuların anıtlarının olduğu yerdeki bir yazıtın, bölgenin geçmişine ışık tuttuğu bildirildi.

Kazı sezonunun son gününde ortaya çıkarılan yazıtın, çalışmalarının en büyük ödülü olduğunu belirten Kazı Başkan Yardımcısı Davut Kaplan, bu eserdeki sembol ve yazıların, bölgede fare kültüründen başka Apollon’un da kehanetleri olduğunu kanıtladığını söyledi. Bölgede sadece Apollon Simintheus fare kültürünün olmadığıyla ilgili yıllar önce başlattığı araştırmayı bu yazıtın doğruladığını vurgulayan Kaplan, “Yazıt. özellikle üzerindeki figürler itibarıyla çok önemli. Burada sadece Simintheus fare kültürünün olmadığını biliyoruz artık. Özellikle Apollon’un üç ayaklı kazanı ve kutsal kuşu kuzgunun burada bulunması bizim için çok önemli. Aynı zamanda Apollon’un sembolü defne ağacıdır, o da burada, hepsi bir anıtın üzerinde.” dedi.

[Kaynak: Haber50]

[Görsel Kaynak: Babakale.com]

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir