Güney Kore Heyeti ÇTSO’yu Ziyaret Etti

14 Mayıs 2014

Bir dizi inceleme ve ziyaretler yapmak üzere Çanakkale’ye gelen Ankara Büyükelçisi Lee Sang Kyu başkanlığındaki Güney Kore heyeti Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret etti. Güney Kore heyetini, ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Yönetim Kurulu üyeleri Güven Barış Yüksel, Mustafa Kansu ve Genel Sekreter Sema Sandal ağırladılar.

Güney Kore heyetinde Büyükelçi Lee Sang Kyu’nun yanı sıra Güney Kore Gıda Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Dae Young Kwon, Güney Kore’nin tüm dünyadan mal ithalatını düzenleyen KOIMA (Kore İhracatçılar Birliği) Türkiye Temsilcisi Sang Jin Kim yer aldılar. Ziyarette Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı Çanakkale Temsilcisi Recai Başaran da bulundu.

Güney Kore heyetine Çanakkale ve ÇTSO hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Üyesi Güven Barış Yüksel, iki ülke arasında ticaret hacminin artmasına karşılık, özellikle tarım ürünleri konusundaki potansiyeline rağmen, Çanakkale’nin bu artıştan payını alamadığına dikkat çekti. Yüksel, 2015 yılından itibaren Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yapımına başlanacağını ve Çanakkale’nin yıldızının parlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Çanakkale, Truva ve diğer önemli antik kentleriyle turizm konusunda renkli bir merkez, tarım sektöründe ülkenin en önemli üretim merkezlerinden biri. Ayrıca, Odamız bir gıda ihtisas OSB’si kurmak üzere çalışmalar yapıyor. Bu nedenle Çanakkale uzun vade için çok önemli bir yatırım fırsatı. Şimdi uzak gözüküyor ama Köprü ve otobanlarla birlikte İstanbul’a çok yakın bir merkez olacak. Köprüyle birlikte iş fırsatlarında artış olacak. Bu nedenle Güney Koreli yatırımcılara önceden pozisyon almalarını öneriyoruz.”

ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Güven Barış Yüksel, Oda’nın çalışmalarını sürdürdüğü Gıda İhtisas OSB’sinde tarımsal sanayi alanında Koreli firmaların ortam yatırımlar yapabileceklerini de vurguladı.

Türkiye ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin hem devlet hem de halklar olarak çok olumlu geliştiğini ve ticarette de bunu kullanmak gerektiğini söyleyen Güney Büyükelçisi Lee SangKyu ise, ikili ticarette dengenin Kore lehine olduğunu, bunun daha çok ülkesinin elektronik ürünler satmasından kaynaklandığını ifade etti. Güven Barış Yüksel de bu sorunun çözümünün Güney Koreli firmaların yapacağı doğrudan yatırımlar olduğunu belirtti.

Güney Kore İhracatçılar BirliğiTürkiye Temsilcisi SangJin Kim de, Güney Kore’nin Türkiye’den doğal ve daha yeşil ürünler alabileceğini ifade ederek, “Kore zeytinyağını bilmiyor, o kültürü tanımıyor. O nedenle zeytinyağına çok para vermek istemiyor. Ancak, Türk malı Çanakkale zeytinyağı yüksek fiyat ve en iyi kalite stratejisiyle Kore pazarına girebilir. Çünkü belli kesimlerden bu yönde talep de var. Türk Malı, Kore pazarında önemli bir avantaj, kaliteli ürün politikası başarılı olacaktır” dedi.

Güney Koreliler, Marmara bölgesinde çeşitli sanayi ve ticaret merkezlerinin Çanakkale’ye olan uzaklığı ve başta havayolu olmak üzere Çanakkale’nin ulaşım imkanları konusunda da bilgi aldılar.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir