Güney Kore Heyeti ile Gıda ve Tarım Alanındaki İşbirliği Görüşmeleri

14 Mayıs 2014

Çanakkale Valiliği’nin davetiyle ziyarete gelen Güney Kore Büyükelçisi Lee Sangkyu başkanlığındaki Kore Gıda Araştırmaları Enstitüsü Başkanı ve Uzmanları ve Kore İthalatçılar Birliği’nin Türkiye Temsilcisinden oluşan heyet Çanakkale’yi, tarihi ve turistik tesislerini, gıda fabrikalarını ziyaret ettiler. Ziyaretin ana gündemi ise Kore Gıda Enstitüsü ile ortak çalışmaların yapılması, projelerin geliştirilmesi, kalite ve sertifikasyon alanında birlikte çalışmalar yapılmasıydı. Bu amaçla ticari görüşmelerin ve ortak çalışma alanlarının görüşüldüğü çalışma toplantısı Çanakkale Ticaret Borsasında yapıldı. Toplantıya Vali Ahmet Çınar, Borsa Başkanı Kaya Üzen, Kore Gıda Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Dae Young Kwon, Kore Gıda Araştırmaları Enstitüsü’nün Deniz Aşırı Teknoloji Transferinden sorumlu uzmanı Dr. Jun Seok Kum, Kore İthalatçılar Birliği Türkiye Temsilcisi Sang Jin Kim, işadamları, gıda üreticileri, ilimizde dış ticaret yapan üreticiler katıldı.

Konuyla ilgili olarak bir basın açıklaması yapan Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen “Kore heyeti ile yapmış olduğumuz müzakerelere Sayın Valimiz başkanlık etti. Sayın Valimizin Sayın Büyükelçi ile birlikte toplantımıza iştirak etmesi, yönlendirme yapması, fikir verip öncülük etmesi bizleri ziyadesiyle memnun etti. Kore Heyetine ilimizi her yönüyle anlatmaya çalıştık. Tüm değerlerimizi, tüm potansiyellerimizi tanıtmaya çalıştık. İlimizin ürünlerini, markalarını, firmalarını, üretimini hem tattırdık, hem tanıttık, hem de geniş bilgi sunduk.
Toplantımızın başlangıcında Sayın Valimiz ilimiz ekonomisi, ürünleri ve Kore Gıda Enstitüsü ile yapılabilecek çalışmaları konusunda bir takdim konuşması yaptılar. Enstitünün hangi alanlarda yoğunlaştığı ve bizlerle hangi alanlarda ortak çalışmaların yapılabileceği konusunda geniş bir bilgi sundular.
Ardından Sayın Büyükelçi Türkiye ve Kore halkları arasındaki tarihi ve kültürel dostluk hakkında bilgi vererek, Kore ve Türkiye arasındaki kültürel benzerlikler, yakınlıklar hakkında detaylı bir konuşma yaptılar. Sayın Büyükelçi Kore ile Türk halkı arasındaki yakın ve sıcak dostluğun 1950-52 arasındaki savaş ile başladığını ve bugün Türk halkı olmasaydı Kore Devletinin olmayacağını ifade ettiler. Kore’ye çıkan ilk Tugay’ın 15.000 kişilik bir ordu olduğunu ifade eden Sayın Büyükelçi, Kore ile dostluğumuz hakkında detaylı ve duygusal bir konuşma yaparak Türk halkına minnettar olduklarını ifade ettiler. Bu bizler için çok onur verici oldu.”
dedi.

Heyetle yapılan görüşmelerin ikinci aşamasında ise Borsa adına Kaya Üzen bir takdim ve hoş geldiniz konuşması yaptı. Kaya Üzen burada “Sayın Büyükelçiye, Sayın Gıda Enstitüsünün değerli mensuplarına çok teşekkür diyorum. Kore ile ticaretin geliştirilmesi, işbirliği alanlarının geliştirilmesi her iki tarafa da çok büyük katma değer sağlayacaktır. Bizler çok verimli ve çok değerli bir toplantı oldu. Kore heyetinin tüm mensuplarına çok teşekkür ediyorum” dedi.

Ardından Kore Gıda Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Dae Young Kwon da ziyarete ilişkin bir kısa bir teşekkür konuşması yaptı. Kaya Üzen “Dr. Kwon konuşmasında araştırma kapasiteleri, farklı ülkelerdeki yardım programları, topladıkları istatistik bilgiler, elektronik sanayii ile gıda sanayinin birleşimi konularında hem teşekkür hem de bilgi içeren bir konuşma yaptı. Başkan Dr. Kwon sempozyumlar, araştırma çalışmaları, ortak çalışmalar hakkında genel bilgi verdi.” dedi.

Kore Gıda Araştırmaları Enstitüsü Başkanının ardından enstitü yetkilileri çalışmaları, uzmanlık alanlarını, ana konularını ve yoğunlaştıkları konuları içeren iki video ile kurumlarının tanıtımını yaptılar. Özellikle RFID denilen radyo frekansı ile QR kodunu kullanarak ürünün tüm bilgilerinin görüntülenmesinin, ürün hakkında tam bilgi verilmesi teknolojisi hakkında bilgi verildi. Kore heyeti özellikle elektronik sanayinde dünyada çok iyi durumda olduklarını, bu alanda çok ileri teknoloji geliştirdiklerini ifade etti.

Video sunumunun ardından Borsa Başkanı Kaya Üzen de Çanakkale ekonomisini, borsaların Türkiye ekonomisindeki yerini, rolünü, görevlerini ve fonksiyonlarını, Çanakkale’nin önemli tarımsal sanayi ürünlerini, önemli tarımsal ürün üretim miktarlarını, önemli markaları anlatan bir sunum yaptı. Kaya Üzen burada özellikle Çanakkale’nin sebze meyve üretiminde, zeytinyağı üretiminde, süt ürünleri üretimindeki kalitesine vurgu yaptı.

Kaya Üzen’in sunumunun ardından Çanakkale’de üretim yapan işadamları, ürün kalitesi, fiyatlandırma, hijyen şartları, raf ömrü, Kore Piyasası talepleri, taşıma, depolama, etiketleme gibi bir çok konuda karşılıklı görüş alışverişinde bulundular. Sunumun ardından Ticaret Borsası yetkilileri Borsa toplantı salonu önündeki standda hazırladıkları yerel ürünler hakkında sunum yaptırdılar. Özellikle deniz ürünlerinin, hububat ürünlerinin, süt ürünlerinin tanıtıldığı tadım sunumunun ardından Kore Heyeti ve Borsa yetkilileri öğle yemeğine geçtiler.

Ziyarete ilişkin bir genel değerlendirme yapan Borsa Başkanı Kaya Üzen “Ziyaret hem ilimiz hem de Kore heyeti açısından çok verimli ve ufuk açıcı oldu. Şimdi bu ziyarette aldığımı sonuçları, görüşmelerimizi somut hale getirmek üzere adımlar atacağız. İlimizin tanıtımını, dış ticaretini ve üretimini geliştirmek için elimizden geleni yapacağız. Ben başta Sayın valimiz olmak üzere Kore heyetine Borsamıza teşrifleri, katkıları ve verimli toplantılar için çok teşekkür ediyorum. Toplantılarımızda alınan kararların en kısa sürede uygulamaya koyacağımızı düşünüyorum” dedi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir