Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Kanser Uyarısı

04 Şubat 2014

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, 04 Şubat Kanser günü nedeniyle uyarılarda bulundu. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmede kanserin, dünyada ve ülkede sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada şu sözlere yer verildi;

Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemidir. Ülkemizde yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır.Kanserli vakaların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte, bölge veya şehirlerimiz arasında kanser görülme sıklığı açısından önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir.

Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.

Dünya Kanser Teşkilatı (UICC) tarafından 2014 Dünya Kanser Günü’nde “kanser hakkında yanlış bilinenler” teması üzerinde durulmaktadır. Ülkemizde de, dünya genelinde kanser konusunda bazı yanlış bilinen doğruları vurgulamak gerekmektedir. Bunlar;

Yanlış-1) Kanser hakkında konuşmamıza gerek yok!
Doğrusu: Kanser özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde uğraşmak, hem hasta kişinin hem de toplum ve politika seviyesinde sonuçları iyileştirir.

Yanlış-2) Kanserin hiçbir belirti ya da bulgusu yoktur!
Doğrusu: Pek çok kanser için ,uyarıcı belirti (kişinin kendinde hissettiği) ve bulgular (hekimin kişide tespit ettiği) vardır.Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir.

Yanlış-3) Kanser için yapabileceğim hiçbir şey yok!
Doğrusu: Hem kişi hem de toplum ve politika bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. En sık görülen meme kanseri, serviks (rahimağzı) kanseri ve bağırsak kanserinin en az üçte biri önlenebilir.

Yanlış-4) Kanser tedavisi alma hakkım yok!
Doğrusu:Bütün insanlar kanıtlanmış ve etkin kanser tedavisini eşit koşullarda ve herhangi bir bedel ödemek zorunda kalmadan alma hakkına sahiptir.

Dünya Sağlık Örgütü kanserin erken belirtisi kabul edilen yedi uyarı işaretini şöyle belirtmiştir;

1-İdrar yapma ve dışkılama alışkanlıklarında değişmeler,
2-Kapanmayan yaralar
3-Anormal ve beklenmedik kanama, akıntı,
4-Memede ve vücudun başka bir yerinde kitle,
5-Hazımsızlık ve yutma güçlüğü,
6- İnatçı öksürük,
7-Siğil ve benlerde değişme.

Bu belirtilerden birini 15 gün süre ile kendisinde hisseden kişi hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Kanserden korunma:
Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğunu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğunu unutmamalıyız.

Korunmada önce kanserden korkmamak öğrenilmelidir. Korku hekime gitmeyi önler. Bu durum da hastalığın teşhisini ve önlenmesini engeller. Tüm kanserlerin %70-80’inde sebebin çevresel faktörler olduğu tahmin edilmektedir. Kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktördür.

  • Tütün ve tütün ürünleri ve alkol alımından kaçınmak,
  • Güneşte uzun süre kalmamak,
  • Katran, asbest, vinil klorür ve boya sanayide çalışanların periyodik olarak kontrollerinin düzenli olarak yapılması,
  • Şişmanlığın önlenmesi (Şişman kişilerde kanser riski 2 kat fazladır.)
  • Yağ alımının azaltılması,
  • Meyve, sebze gibi posalı ve bol lifli besinlerin yenilmesi,
  • A ve C vitamininden zengin besinlerin yenilmesi,
  • Tuzlu, nitritli ve salamura yiyeceklerin azaltılması kanserden korunmada önemli faktörlerdir.

Bu nedenle hiçbir rahatsızlık duyulmasa bile yılda bir kez genel sağlık kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.

İlimizde Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezimiz (KETEM) İlimiz sınırları içinde meme kanseri, serviks (rahimağzı) kanseri ve bağırsak kanseri olmak üzere erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla halkın kanser konusunda bilgilendirilmesi amacı ile halkımıza hizmet vermektedir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir