Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden Hipertansiyon Uyarısı

11 Nisan 2013

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü 07 ? 13 Nisan Dünya Sağlık Haftası nedeniyle 2013 yılının teması olarak belirlenen Hipertansiyon hakkında bilgilendirme ve korunmak için önerilerde bulundu.

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada 1948 yılında kurulan Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) kuruluş yıldönümü olan 7 Nisan günü nedeniyle 7-13 Nisan haftasının tüm Dünyada ve Türkiye’de Sağlık Haftası olarak kutlandığı ve bu doğrultuda her yıl Halk Sağlığının önceliklerine uygun olarak bir tema belirlendiği belirtildi.

2013 Yılı Teması “Yüksek Kan Basıncı-Hipertansiyon”
2013 yılı için seçilen temanın “Yüksek Kan Basıncı-Hipertansiyon” olarak belirlendiği ifade edilen açıklamada Hipertansiyon hakkında bilgilendirilmede ve korunmak için önerilerde bulunuldu:

Dünyada ve Ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında ilk sırada yer alan Kalp Damar Hastalıklarının tetikleyicisi olan yüksek kan basıncı konusunda toplumun farkındalığının arttırılması ve alınması gereken tedbirlerin bilinçli bir şekilde uygulanması son derece önemlidir.

Hipertansiyon yani yüksek kan basıncı nedir?
Normal kan basıncı ölçülerinin üzerindeki değerlere hipertansiyon denir. Kan basıncında iki değer ölçülmektedir. Bunlardan Sistolik Kan Basıncı kardiyak atış hacmini, Diastolik Kan Basıncı ise periferik direnci belirler. Halk arasında, sistolik kan basıncı büyük tansiyon, diastolik kan basıncı ise küçük tansiyon olarak isimlendirilmektedir. Kan basıncındaki 10 mmHg’lik artış koroner kalp hastalığını %30 artırdığından, kan basıncının normal değerler altında tutulması çok önemlidir.

Normal kabul edilen değerlere göre küçük tansiyon 70 mmHg büyük tansiyon 110 mmHg civadır. Ancak bazı hastalık gruplarında bu değerler değişebilir.

Hipertansiyon Hastalık mıdır?
Hipertansiyon tek başına bir hastalık değildir, fakat kontrol altına alınmadığında hayatı tehdit edecek hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür. Hipertansiyon tedavi edilmediğinde;

Kalp Yetmezliği,
Kalp Krizi,
Böbrek Yetmezliği,
Damarların Daralması,
Beyin Kanaması,
Felç,
Görme Kaybına Neden Olur.

Hipertansiyondan Korunmak İçin Öneriler
1- İdeal ağırlığınızı koruyun.
Obezite, hipertansiyon için önemli bir risk faktörüdür. Beden Kitle İndeksinizi hesaplayarak boyunuza göre uygun ağırlıkta olup olmadığınızı kontrol edin. Eğer şişmansanız uygun ağırlığa gelene kadar zayıflayın. Boyunuza göre uygun ağırlıkta iseniz ise bu ağırlığınızı koruyun.

2- Düzenli fiziksel aktivite yapın.
Hareketli bir yaşam tarzı seçin. Haftada 5 gün 30 dakikalık orta yoğunlukta bir fiziksel aktivite düzenli fiziksel aktivite yaptığınızın bir göstergesidir. Düzenli fiziksel aktivite yaşlanmanın ve kronik hastalıkların olumsuz etkisini azaltır, kan basıncını düzenler, kalp ritim bozukluğu ve ani ölüm riskini azaltır.

3- Sigara içmeyin.
Sigara ve sigara dumanı, katran, karbonmonoksit ve nikotine ek olarak içerdiği 4000den fazla kimyasal madde nedeniyle başta kanser olmak üzere, kronik bronşit, yüksek tansiyon, felç ve koroner kalp hastalıklarına neden olan önemli bir risk faktörüdür. Sağlığınız için sigara içmeyin, içiyorsanız bırakmaya gayret edin ve içmeyenlerin sağlığını riske atmayın.

4? Yeterli ve Dengeli Beslenmeyi Yaşam Tarzınız Haline Getirin
Vücut ağırlığınızı dengede tutmak, kilo almamak için az şekerli besinleri tercih edin, çay şekeri gibi rafine şekerleri mümkün olduğunca az tüketin, tatlılar ve şekerli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.

Tuz ve sodyum alımını kısıtlayın. Bir kişinin günlük tuz tüketimi ihtiyacını karşılaması için 5 gr. tuz yeterlidir. Ayrıca tuz oranı düşük ve az yağlı süt ve süt ürünlerini (yoğurt,peynir vb.) tüketin.

Kullandığınız yağlarda doymamış yağ asidinden zengin bitkisel sıvı yağları (zeytinyağı, ayçiçeği yağı, mısırözü yağı vb) tercih edin.
Posa tüketimini arttırın. Haftada her gün 4-6 porsiyon (orta boy 1 elma =1 porsiyon, 4 yemek kaşığı sebze= 1 porsiyon) çeşitli taze sebze ve meyve yiyin. Haftada ortalama 2-4 öğün kurufasulye, nohut,mercimek vb. kurubaklagillerin tüketimine özen gösterin.
Alkol tüketimini azaltın. Alkol alımı kan basıncının yükselmesine neden olur.

5- Stresden mümkün olduğunca uzak durun.

6- Düzenli olarak sağlık kontrollerinizi yaptırın.Doktorunuzun önerdiği tedaviyi uygulayın.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir