“Hayalet Avcılığa Son” Projesi Sona Erdi

08 Nisan 2013

Çanakkale Koza Gençlik Derneği’nin UNDP GEF Küçük Destek Programı desteğiyle yürüttüğü “Hayalet Avcılığa Son” Projesinde sona erdi.

Çanakkale Koza Gençlik Derneği Proje Koordinatörü Mustafa Emir Cilasın, “Hayalet Avcılığa Son” Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Çanakkale Koza Gençlik Derneği olarak yürüttüğümüz ve UNDP GEF Küçük Destek Programı tarafından desteklenen “Hayalet Avcılığa Son” isimli projemiz; denizde kaybolan balıkçı ağlarının; dipte avcılığını devam ettirerek ekosisteme yaptığı etki ve zarar konusunda kamuoyu ve balıkçı farkındalığını arttırmak, hali hazırda kaybolmuş ağların toplanarak canlı türleri üzerindeki etkisinin azaltılması amacıyla hazırlanmıştır.

Projemizde görev alan 20 genç (10 erkek ? 10 kadın) projenin başlangıcında CMAS Tüplü dalış eğitimi almış; balıkçı anketlerinin, saha çalışmalarının ve eğitimlerin hazırlanmasında, yürütülmesinde ve raporlanmasında katkı sağlamıştır.

Projemizde yürütülen faaliyetlerde elde edilen önemli çıktılar;
– Balıkçılara yönelik gerçekleştirilen 5 Eğitim 5 farklı bölgede hazırlanmış ve toplam 116 kişi katılımcısı olmuştur.
– Hedef Bölgelerde gerçekleştirilen Farkındalık Anketi Çalışmalarında 987 kişiye ulaşılmış; proje ve sorun hakkında bilgi verilmiştir.
– İlde ve bölgede bulunan kamu kurumlarına yönelik toplam 37 protokol ziyareti gerçekleştirilmiş; projenin farklı dönemlerinde gelişmelerle ilgili bilgi verilmiştir.
– Gerçekleştirilen dalışlarda toplanan/temizlenen ortalama ağ uzunluğu 3 km.
– Temizlenen ağ türleri: Marya Ağı, Barbun, Gırgır Ağları, Voli Ağı ve türü tespit edilemeyen ağlar
– Toplanan balıkçı ağlarında bulunan kurşun miktarı: 500 kg.
– Ağların kurtarıldığı bölgelerde bulunan canlı miktarı ve türü: 20 balık türü (Sargoz, Iskatari, Müren, Papaz Balığı, Karagöz, Sivriburun Karagöz, Orfoz, Sinarit, Mercan Akya, Eşkina, Melanur, Vatoz, Orkinos, İzmarit, Lapin, Çırçır, İskorpit, Lipsoz ve Kayabalığı çeşitleri) 2 cephalapod türü (Ahtapot, Kalamar Yumartaları), Crustecea türleri (Teke, Yengeç vb.)
– Projemizin ve proje konusuna yönelik bilgilendirmelerin gerçekleştirildiği “Bilgilendirme toplantılarına” 219 kişi katılmıştır.

Projemizin sonuçlarının ve etkisinin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bu önemli konuyla ilgili yeni politikaların oluşmasına destek vermek amacıyla hazırlanan Proje Kapanış toplantımız 17 Nisan 2013 tarihinde (Saat:13.00) ÇOMÜ Troya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Toplantımıza tüm ilgili Kamu Kurumları, Özel Sektör Kuruluşları, STK’lar, Balıkçılarımız ve halkımız davetlidir.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir