Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü ‘Kardeş Türküler’e Verilecek

03 Ağustos 2012

49. Uluslararası Troia Festivali kapsamında Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü’nün uzun yıllardır halkların kardeşliğine müzik yoluyla katkı yapan ve çok kültürlü coğrafyada kardeşlik içerisinde yaşamayı aşılamaya çalışan “Kardeş Türküler” grubuna verilecek.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın düzenlediği basın toplantısında, 9-13 Ağustos 2012 tarihleri arasında bu yıl 49.’su düzenlenecek olan Uluslararası Troia Festivali kapsamında “Kardeş Türküler” grubuna Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü verileceğini açıkladı.

Başkan Gökhan, “Kardeş Türküler” grubuna Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü verilmesinin gerekçesini değerlendirirken; “Bu grup, Anadolu’daki çeşitli medeniyetlerin, halkların kendi dilleriyle, o yörelerin müzikleriyle ön planda olan bir topluluk. Genelde hep barış üzerine vurgu yapan bir grup. Troia’daki savaşlarda, Anadolu medeniyetlerinden insanlar buraya gelip, Troia’nın savunmasında yer almıştır. Barışa da bu bağlamda vurgu yapmamız gerektiğini düşündüğümüzde, ‘Kardeş Türküler’ müzikleriyle bunu başarmaya çalışan insanlar. Barışa yaptıkları çağrı ve anlayış nedeniyle ödülün bu yıl onlara verilmesini uygun bulduk.” ifadelerini kullandı.

9 Ağustos Perşembe günü saat 19.30’daki kortej yürüyüşüyle başlayacak olan 49. Uluslararası Troia Festivali’nin resmi açılış töreni ise 10 Ağustos Cuma akşamı saat 21.00’de Troia Antik Kenti’ndeki Odeon’da yapılacak. Kokteyl ve açılış konuşmaları sonrasında Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü Kardeş Türküler grubuna verilecek. Kardeş Türküler Troia’da mini bir konser verdikten sonra 11 Ağustos Cumartesi akşamı saat 21.30’da, Çanakkale Cumhuriyet Meydanı’nda vereceği konserle dinleyicileriyle buluşacak.

Kardeş Türküler Hakkında
Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu bünyesinde yer alan Kardeş Türküler projesi, “halkların kardeşliği”ne müzikal bir çerçeveden vurgu yapıyor. Anadolu, Trakya ve Mezopotamya halk şarkılarını, kendi kültürel bağlamlarını dikkate alarak, orijinal dilleriyle yorumlamaya çalışırken, çokkültürlü bir coğrafyada kardeşlik içinde bir arada yaşama umudunu dile getiriyor.

Kardeş Türküler Projesi çerçevesinde, Anadolu ve çevresinde yaşayan farklı dil ve inançlara sahip halkların şarkıları üzerine araştırmalar yapılıyor, geleneksel şarkılar ve geleneksel formlara dayanarak üretilen besteler, projenin düzenleme anlayışı çerçevesinde yorumlanıyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir