İÇDAŞ, Çevreci Kimliğini Uluslararası Arenaya Taşıyor

20 Nisan 2012

İÇDAŞ, en iyi çevre uygulamaları projeleri çerçevesinde Türkiye’yi haziran ayında Brezilya’da gerçekleşecek ‘Rio+20 BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda temsil edecek.

‘Değirmencik Entegre Tesisi Sürdürülebilir Su Yönetimi’ projesiyle denizden elde ettiği tatlı suyla hem çeliğin soğutulması, hem enerji elde edilmesi ve hem de havuzlarda levrek ve çupra balık üretilmesi süreçlerinde gösterdiği başarıyla ödül alan İÇDAŞ, çevreci kimliğiyle ödüllerine bir yenisini daha ekledi.

Çevre sorunları hızla büyüyen dünyada, buna çözüm arayan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Brezilya’da haziran ayında ‘Rio+20 BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’ düzenleyecek. Sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi uygulamalarının ele alınacağı konferansa birçok ülkeden çevreci projeler katılacak. Konferansta Türkiye’yi ise aralarında İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi AŞ’nin de bulunduğu 25 firma ve kurum temsil edecek.

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin Kalkınma Bakanlığı’nın koordinasyonuyla seçtiği firmalar, kamu, özel sektör, sivil toplum örgütü ve üniversiteler kategorilerinde katılımcı 181 kurum arasından belirlendi. Özel sektörden 10 firmanın katılacağı Rio+20 BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda İÇDAŞ, daha önce İSO tarafından da büyük işletmeler dalında ‘Sürdürülebilir Çevre Dostu Ürün ve Uygulama Ödülü alan ‘Değirmencik Entegre Tesisi Sürdürülebilir Su Yönetimi’ projesiyle Türkiye’yi temsil edecek.

Çeliği soğuttuğu su ile balık yetiştiriyor
İÇDAŞ, Çanakkale Biga’daki Değirmencik entegre tesislerinde denizden günde 24 bin ton tatlı su elde ederek, bu suyla çeliğin soğutulmasından enerji elde edilmesine, kullanımından levrek ve çupra balık üretimine kadar birçok alanda ‘sürdürülebilir su yönetimi uygulaması’ ile ödül almaya hak kazandı. Çevreci kimliğini uluslararası platforma taşıyacak olan İÇDAŞ, ağır sanayinin de doğaya zarar vermeden üretim yapılabileceğini Rio’da gösterecek.

Çevre vazgeçilmez
Sanayi üretimini ekmek, su gibi kutsal bildiklerinin altını çizen İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin elde ettikleri başarıyla ilgili olarak, “2007 yılından bu yana aşamalı olarak hayata geçirilen sürdürülebilirlik uygulamaları, çevresel ve ekonomik faydaları nedeni ile şirketimiz için vazgeçilemez hale gelmiştir. Çelik ve enerji üretiminde denizden tatlı su elde edilmesi mevsimsel, ekolojik sınırlandırmalar olmadan güvenle kullanılabilmektedir. Soğutma suyu deşarjlarındaki HES’ler ise her yıl milyonlarca kWh elektrik tasarrufu sağlayan, karlılığı arttırıcı bir uygulama olmuştur. Balıkçılık faaliyeti ise gerek kendini finanse edebilmesi gerekse prestiji açısından vazgeçilmez uygulamalar halini almıştır” diyerek projelerini özetledi.

İÇDAŞ, ödül koleksiyoneri
İSO’nun her yıl açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı en fazla ihracat yapan şirketleri arasında sürekli ilk 10 içerisinde bulunan İÇDAŞ, daha önce de ‘Rekabet Gücü’ ödülünü alarak Türkiye’nin en rekabetçi firması olduğunu göstermişti. İÇDAŞ, geçtiğimiz yıllarda başta Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı büyük ödülü olmak üzere, İSO, Kocaeli Sanayi Odası Şahabettin Bilgisu ve Akdeniz Üniversitesi çevre ödüllerinin sahibi oldu. Bunların dışında Milli Prodüktivite Merkezi’nden verimlilik ödülleri de alan İÇDAŞ, yakaladığı kalite ile Biga’da üretim yapmasından dolayı dünya literatüründe ‘Big-A-Steel’ adı ile anılmaya başladı.

10 bine yakın çalışanıyla yüksek verimlilik ve yatırımlar sonucu demir-çelik sektöründe evrensel kalite ve standartlarda sunulan ürün ve hizmetlerde lider olmayı hedefleyen İÇDAŞ, bu sektörün yanı sıra enerji, denizcilik, tersanecilik, turizm, lojistik gibi birçok alanda faaliyet gösteriyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir