İÇDAŞ’a Bir Haftada 3 Çevre Ödülü

07 Haziran 2013

Dünya Çevre Haftası’nda Çanakkale ve Türkiye’nin gururu İÇDAŞ, üretiminde çevreye gösterdiği duyarlılık nedeniyle 3 farklı ödüle layık görüldü. Bu ödüllerle birlikte İÇDAŞ’ın, daha önce de ulusal ve uluslar arası alanda aldığı çevre ödül sayısı 13’e ulaştı.

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında, 5 Haziran Çarşamba günü Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Türkiye’nin En Temiz Sanayi Tesisi Ödülü” İÇDAŞ’a verildi. Aynı gün Çanakkale’de düzenlenen etkinliklerde ise “Çanakkale’nin En Temiz Sanayi Tesisi Ödülü” verildi. İÇDAŞ Dünya Çevre Haftasında 3 ödül birden aldı.

Kocaeli Sanayi Odası ŞehabbetinBilgisu Çevre Ödülleri’nde de İÇDAŞ büyük ödüle layık bulundu. 8 Haziran Cumartesi günü yapılacak törenle İÇDAŞ’a ödülü takdim edileceği bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu yıl ikincisini düzenlediği “Çevre en’leri” yarışmasında “Türkiye’nin En Temiz Sanayi Tesisi Ödülü” Çanakkale’de çelik üretimi yapan İÇDAŞ’a verildi.

Çanakkale’nin Biga ilçesinde 2001 yılından beri üretim yapan İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş. çevre alanında 13’üncü ödülünü aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye’nin çevreyi korumak için en fazla yatırım ve denetim yapan sanayi tesislerini, Organize Sanayi Bölgelerini ve Belediyelerini belirledi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen en çevreci kuruluşlar arasında İÇDAŞ, “Türkiye’nin En Temiz Sanayi Tesisi Ödülü”ne layık görüldü. Ödül, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde

Bakan Erdoğan Bayraktar’ın katıldığı Ankara’da törende birincilik ödülü İÇDAŞ adına İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin’e verildi.

İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, İstanbul’da sonlandırılan üretim faaliyetlerinin Biga’da 5,5 milyar dolar yatırımla kurdukları tesislerde sürdürdüklerini kaydederek “Ağır sanayi kuruluşu olarak, çelik üretimi, 3 adet akışkan yataklı ve 1 adet süper kritik termik santrallarımızda enerji üretimi ve yine aynı yerleşkede gemi inşaası yapmaktayız. Ancak tüm bunları yaparken tesislerimizde çevresel etkilere çok önem veriyoruz. Birçok şirketin tek bir tesis için bile sahip olamadığı çevre izin ve lisanslarını; çelik, termik santral, tersane, liman, kireç fabrikası gibi birçok tesisi içeren entegre tesis için aldık. Çevreye karşı öylesine hassasız ki bu hassasiyetimiz İÇDAŞ’a ulusal ve uluslararası alanda ödüller getirdi. Uyguladığımız Çevre Yönetim Sistemi ile İÇDAŞ, en çok çevre ödülü alan sanayi kuruluşu olmuştur” dedi.

Bülend Engin, 1955 yılından beri çelik üretimi yapan İÇDAŞ’ın, 12 yıldır üretimini Biga’da sürdürdüğünü belirtti. Engin, İÇDAŞ’ın sürdürdüğü “Çevre Yönetim Sistemi Uygulamaları” ile 2008 yılında Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye 1’incisi olarak ülkemizi Avrupa’da temsil ettiğini ifade etti. Bülend Engin, İÇDAŞ’ın çevreye verdiği önem nedeniyle hem ülkemizde hem de dünyada öne çıkan bir yapısı olduğunu şöyle açıkladı: “Birleşmiş Milletler tarafından Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesinde ‘İÇDAŞ Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi’, örnek proje olarak tüm dünyaya tanıtılarak ödüllendirildi. Dünyanın en büyük gönüllü kurumsal vatandaşlık girişimi olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (KİS – UN Global Compact)’e katılım için 10 evrensel ilkeye uyma taahhüdü verilmektedir. Bu ilkelerin başlıcaları İnsan Hakları, Çalışma Standartları, Çevre ve Yolsuzlukla mücadeledir. Birleşmiş Milletler, Küresel İlkeler Sözleşmesine imza atan İÇDAŞ, sadece ülkemizde değil, dünyada sözleşmeyi imzalayan ilk ve tek ağır sanayi şirketidir. Küresel İlkeler sözleşmesini imzalayan bu denli geniş bir yelpazede üretim yapan dünyada başka bir şirket bulunmamaktadır”

İÇDAŞ son yıllarda Çevrecilik dışında Verimlilik, Yılın En Rekabetçi Şirketi, İş Güvenliği gibi farklı alanlarda da birçok ödüle imza atmıştı. İÇDAŞ’ın aldığı çevre ödülleri şunlardır:

Çevresel Ödüller
Ödül Adı / Veren Kurum Adı
2013 Türkiye’nin En Temiz Sanayi Tesisi Türkiye BirincisiT.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
2013 Türkiye’nin En Temiz Sanayi Tesisi Çanakkale BirincisiT.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
2012 Şahabettin Bilgisu Çevre ÖdülüKOSAO ? Kocaeli Sanayi Odası
2012 BM Rio+20 Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı – En İyi Uygulama Ödülü T.C. Kalkınma Bakanlığı – UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) ? TBCSD (İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği)
2011 Büyük Ölçekli Kuruluş Çevre Yönetimi ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk 1.lik ÖdülüİSO – İstanbul Sanayi Odası
2011 Kömür Kategorisi ICCI Enerji Oscar ÖdülüICCI ? International Energy&EnvironmentFairand Conference (Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı)
2011 Yılın En Rekabetçi Şirketi SEDEFED (Sektörel Dernekler Federasyonu) & REF (Rekabet Forumu)
2010 ICCI Enerji Ödülleri Jüri Özel ÖdülüICCI ? International Energy&EnvironmentFairand Conference (Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı)
2010 Büyük Ölçekli Kuruluş Sürdürülebilir Çevre Dostu Uygulama 1.lik ÖdülüİSO – İstanbul Sanayi Odası
2009 Çevre Hizmet ÖdülüAkdeniz Üniversitesi
2007-2008 Avrupa Birliği Çevre Ödülü REC Türkiye ? Regional Environmental Center (Bölgesel Çevre Merkezi)
2006 Şahabettin Bilgisu Çevre ÖdülüKOSAO – Kocaeli Sanayi Odası
2005 Sektör Çevre Ödülü ‘Ana metal sektörü’İSO – İstanbul Sanayi Odası

İÇDAŞ, 1955 yılından bu yana çelik sektöründe faaliyet gösteriyor. 2005 yılında ilk akışkan yataklı Termik Santralını devreye alarak enerji sektörüne girdi. 2001 yılındanbuyana Çanakkale’nin Biga ilçesine faaliyetlerine devam eden İÇDAŞ, şu tesislerden oluşmaktadır:

– 3 Adet Akışkan Yataklı Termik Santral, 2 Adet Süper Kritik Termik Santral(1 inci Ünitesi devrede, 2’nci ünitesi inşaa halinde), 4 Adet HES, Enerji Bakanlığının açmış olduğu Yel Hakkı İhalesi ile alınmış ve yatırımına başlanmış olan Rüzgar santraları ile birlikte toplam 1675 MW Kurulu gücündeki enerji santralları,
– 3 Adet Çelikhane,
– 3 Adet Haddehane,
– Tersane,
– 2 Adet Liman,
– Bu ünitelere ait çeşitli yardımcı tesisler, (Kireç, Oksijen, Geri Kazanım vs.)
– Denizden tatlı su elde etme tesisi

İÇDAŞ, İstanbul Sanayi Odası (İSO) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu içinde 9. sırada yer alan, ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarından biridir.Türkiyi İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl yapılan değerlendirmede İÇDAŞ, Türkiye İhracat Şampiyonları sıralamasında sekizinci sırada yer aldı. İÇDAŞ 5.500 kişilik direkt ve bir o kadar da teknik destek ekipleri ile 10.000 kişiden fazla bir istihdam sağlamaktadır. İÇDAŞ grubu yılda 7 Milyar TL ciro ve 1,34 Milyar USD ihracatla ülkemizin kalkınma hareketine katkı vermeye devam etmektedir.

1930 yılından bu yana durmaksızın gelişip, yatırımlarıyla büyüyen İÇDAŞ, çevre dostu ileri teknoloji kullanımı, evrensel kalitede üretim anlayışı, dinamik yenilikçi kadrosu, entegre çelik tesisleri ve yüksek rekabet gücü ile dünya çelik ve enerji sektöründe saygın bir yere sahip olmuştur.

Ayrıca fırsatları yatırıma dönüştüren İÇDAŞ deniz suyundan da elektrik üretmektedir. İÇDAŞ Değirmencik Tesislerinde, üretimde kullanılan proses sularını soğutmak için denizden alınan deniz suyu kullanılmaktadır. Bu deniz suyunun tekrar denize deşarj edilmesi sırasında, suyun potansiyel enerjisinden yararlanılarak deniz suyundan elektrik enerjisi elde edilmektedir.

Dünyada en iyi uygulamalar arasına girmiş sürdürülebilir su tesislerimiz, dünyada ilk olarak uygulanan yaklaşık 10 MW kurulu gücündeki deniz suyundan elektrik enerjisi üretim tesislerimiz örnek uygulamalar olarak yerini almıştır. 10MW’lıkhidroelektrik üretim kapasitesi ile deniz suyundan dünyada ilk kez elektrik üreten kuruluş İÇDAŞ olmuştur. Bu başarımız Uluslararası alandan da dikkate değer bulunmuş ve İÇDAŞ, 2012 Yılında Birleşmiş Milletler Rio+20 Sürdürdürülebilir Kalkınma Zirvesine davet edilerek, proje konusunda uluslararası alanda bilgilendirme yapmıştır.

Çevre hassasiyeti
Çelik ve enerji tesisleri ile İÇDAŞ, ülkemizde Çevre İzin Lisansına sahip olan ilk kuruluştur. Her yatırımında olduğu gibi enerji yatırımlarında da çevreyi ön planda tutan İÇDAŞ kurduğu termik santrallerde emisyonu en aza indirmek için dünya çapında kullanılan teknikleri uygulamaktadır.

Bu kapsamda Değirmencik Termik Santrali’nde açığa çıkan uçucu gazlar elektrostatik toz tutucu filtrelerden geçirilerek temiz olarak bacadan atılmaktadır. Bekirli Termik Santrali’nde açığa çıkan uçucu gazlar Avrupa Birliği’nin onayladığı en iyi tekniklerden biri olan ‘baca gazının deniz suyu kullanılarak arıtılması’ ülkemizde ilk olarak İÇDAŞ tarafından uygulanmaya başlanmıştır.

Merkezinde İÇDAŞ tesisleri olan 10.000 km2lik bir alan içerisinde kalan bölgede 10 yıl süre ile 153 farklı çevresel parametrelerinin izlenmesi amacıyla (Atmosfer, yeraltı ve yerüstü suları, yağmur suları toprak, bitkiler) Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu, Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK – MAM) ile işbirliğine gidildi. Bu proje ülkemizdeki en büyük Çevre İzleme Projeleri’nden biri olarak bölgeye ilişkin büyük bir verinin elde edilmesi hedefleniyor.

İÇDAŞ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığı protokol ile tesislerinin etki alanında Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu kurdu. Bu istasyon vasıtası ile İÇDAŞ tesisleri etki alanındaki hava kalitesi değerleri anlık olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmektedir. İÇDAŞ tesislerinin etki alanındaki hava kalitesi indeksi yıl boyunca “İYİ” ve “ÇOK İYİ” sınıfında yer almıştır.

İÇDAŞ enerji ve çelik tesislerinin bacalarındaki emisyon verileri 365 gün 24 saat ölçülmekte ve kamera görüntüleriyle İÇDAŞ’ın kurumsal web adresinden canlı olarak yayınlanmaktadır.

Sıfır Atık Politikası
İÇDAŞ tesisleri çelik ve enerji üretiminde ülkemizdeki en büyük kapasiteli tesislerden biridir. Buna karşın tesislerden çıkan atığın %90’nından fazlası geri kazanılarak, başka sanayi kolları için hammadde haline getirilmektedir. Kalan %10’luk kısım ise düzenli depolama alanında bertaraf edilmektedir.

Çelik tesislerinden çıkan cüruflar CE Belgeli yapay agrega haline getirilmekte ve doğal agreganın kullanıldığı tüm alanlarda kullanılmaktadır. Bu vesile ile doğal agrega kaynakları korunarak doğal kaynakların tükenmesinin de önüne geçilmektedir. Ülkemizde çelik cüruflarını CE Belgeli yapay agrega haline getiren tek çelik tesisi İÇDAŞ’tır.
Termik Santrallerden çıkan küller ise yine CE Belgeli ürün haline getirilmektedir. Küller çimento ve beton üretiminde kullanılmakta ve bu sayede hem beton için hem de çevre için önemli bir fayda sağlanmaktadır.
Çelik fabrikasından açığa çıkan çinkonun geri kazanılarak ülkemizin çinko üretimine ve ihracatına önemli bir katkı sağlamaktadır. Çelik tesislerinin bir başka atığı olan tufal ise çimento fabrikalarına satılarak geri kazanılmaktadır.

Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi
İÇDAŞ, Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan ülkemizdeki sayılı kuruluşlardandır. Çevrenin Korunması, Çalışma Koşulları, İnsan Hakları ve Yolsuzlukla Mücadele alanında yayınlanan temel ilkelerin geliştirilmesi için çabalayan İÇDAŞ, ülkemizin uluslararası alanda saygın temsilcilerinden biri olmuştur.

Ekosistemi ve Biyoçeşitliliği Desteklemek Amacıyla Yapılan Faaliyetler:
– İÇDAŞ Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi’ni hayata geçirmiştir. Tesislerde tatlı su ihtiyacının deniz suyundan karşılanması için, 3 milyon Euro yatırım maliyeti ile 2 adet 6.000 m3/gün kapasiteli tesis 2007 yılında, 12.000 m3/gün kapasiteli tesis ise 2011 yılında işletmeye alındı. Bugün tesislerin içme ve kullanma suyu ihtiyacı olan ve yaklaşık 150.000 nüfuslu bir kentin su ihtiyacı olan 24.000 m3/gün’lük suyun tamamı sınırsız bir kaynak olan denizden karşılanmaktadır. Proje ile bölgedeki yer altı sularının tamamı koruma altına alınmıştır.
– Çelik ve enerji üretim tesislerinde kullanılan sular, arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra deniz suyu ile soğutularak tekrar çelik ve enerji üretiminde kullanılmaktadır. Bu sayede tesislerden kaynaklı hiç bir proses atıksuyu meydana gelmemektedir.
– Meyve Bahçeleri ve Çevre Düzenleme Çalışmaları: Tesis çevresindeki yaklaşık 200 dönümlük alanda 20.000 adet meyve ağacının (üzüm, elma, kayısı, kiraz, ceviz, erik, armut, incir ve zeytin ağaçları) yanı sıra; domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin de üretimi yapılmaktadır. Elde edilen ürünler kısmen satılmakta olup; satılmayan kısmı ile salça, marmelat, reçel ve salamura zeytin üretilerek satılmaktadır. 5.000 dönüm arazide ceviz dikimi yapılmıştır. Çanakkale ilinde 110 dönüm büyüklüğünde Mutluluk Ormanı ve 1.240 dönüm büyüklüğünde Bekirli Rehabilitasyon sahası projeleri kapsamında ağaçlandırmalar yapılmıştır. 2010 yılından bu yana toplamda 300 hektar büyüklüğünde ağaçlandırma yapılmış, 400.000 adet çam fidanının yanı sıra dikimi yapılan diğer ağaçlarla birlikte (Sarmaşık, Ateş Dikeni, Zakkum, Yatay Ardıç, Fıstık Çamı, Servi, Katır Tırnağı, Akasya, Salkım Söğüt, Erguvan, Mor Salkım, Aküba, Gül Fidanı, Benjamin, Difenbahya, Limon Ağacı, Kaz Ayağı, Mahonya, Pitos, Şakayık, Altuni Mazı, Kartopu, Meyve Ağacı, Defne, Limoni Servi, Çınar, İğde, Köknar, Üzüm bağı) dikilen ağaç sayısı 500.000 adet’e ulaşmıştır.Bekirli ve Değirmencik tesislerinin çevre düzenlenmesi 12.000 dönüm üzerinde gerçekleştirilmiştir.Ayrıca; sosyal sorumluluk kapsamında Parion antik kenti ve Poseidon tapınağı çevre düzenlemeleri de firmamız tarafından yapılmıştır.
– Besi Çiftliği: Tesisin çevresine, 200 Dönümlük arazi üzerine besi çiftliği kurulmuş, yılda 600 büyük baş hayvanın besisi yapılmakta olup besi çiftliğinde üretimi yapılan büyük baş hayvanların beslenmesi için yaklaşık 400 dönümlük bir alanda besi yemi (yonca, arpa, buğday, mısır, fiğ otu) yetiştiriciliği yapılmaktadır. Hayvancılık faaliyetleri kapsamında bölgede arıcılık yapılmakta olup; toplamda 200 adet katlı kovan ile yıllık ortalama 6 tonbal üretimi gerçekleştirilmektedir.
– Balık Üretme Çiftliği: Global GAP (İyi tarım uygulamaları) ilkelerine uygun olarak balık üretimi yapılmakta olan tesis; Soğutma Suyu deşarj hattı üzerine kurulan 8 adet balık üretim havuzu ile yılda ortalama 100 bin adet çipura ve levrek üretim kapasitesiyle çalışmaktadır.
Ayrıca; Karadeniz Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü işbirliği ile bu sene Kalkan Balığı üretimine başlanmıştır. İlk etapta 1000 adet yavru alınmak ve yetiştirilmek suretiyle yaklaşık 1-1,5 yıl sonrasında tüketilebilir hale gelecektir.
– Yapay Resif: Yapay Resifler deniz içinde çeşitli materyallerden inşa edilen yapılar olup;Görsel,su ürünlerine yuva oluşturmak ve toplamak, Su altı erezyonunu önlemek amacıyla oluşturulurlar.Marmara denizinde bio-çeşitliliğinin artırılması amacıyla yapay resiflerin kurulması için Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile işbirliği yapılarak projeye başlanmıştır.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir