İl Genel Meclisi Üyelerinden İtalya Ziyareti

15 Ocak 2014

Çanakkale İl Genel Meclisi Üyeleri, İtalya’ya araştırma ve inceleme gezisi gerçekleştirdi.

İl Genel Meclis Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 62. maddesi gereği, Çanakkale İl Genel Meclisi’nin 20.11.2013 tarih ve 112 sayılı kararı ve Çanakkale Valiliği’nin 05.12.2013 tarih ve 12019 sayılı olurları ile Piri Reis Haritası’nın 500. yılı kutlamaları ve sergisinin gezilmesi, Çanakkale Savaşlarının 100. yılında şehrimizin tanıtılması amacıyla 16-20 Aralık 2013 tarihleri arasında İtalya gezisi düzenlendiği belirtildi.

6 bürokrat ve 24 İl Genel Meclisi Üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen gezi hakkında açıklamada bulunan Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, AK Parti Grup Başkan Vekili Nurkan Şanda, CHP Grup Başkan Vekili Metin Öztürk ve MHP Grubu adına İl Genel Meclis Üyesi Hasan Babadağlı, İtalya’da UNESCO tarafından da Piri Reis Anma Yılı olarak kabul edilen ve Kale Grubu’nca destek verilen Çanakkale’de doğmuş Piri Reis eserlerinin sergilendiği Yunus Emre Kültür Merkezi başta olmak üzere Türkiye’nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil’i de ziyaret etme fırsatı bulduklarını söylediler.

İl Genel Meclis Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, İtalya’da bulunulan süre zarfında Roma Büyükelçisi Hakkı Akil’in kendilerine her türlü desteği sağladığı belirtilerek, “İtalya’da yaptığımız araştırma ve inceleme gezisinde güneş enerjisinin tarım ve hayvancılıkta çok yaygın olarak kullanıldığını gördük. Biz de İlimiz ve ilçelerinde güneş enerjisinin aynı şekilde kullanılabilmesi için araştırmalarda bulunacağız. Gezide ayrıca ülkemizin gıda, tarım ve hayvancılık illerinden biri olan Çanakkale ilimizde daha iyi tarım yapılabilmesi için Po Ovası’nda incelemelerde bulunduk. Burada pirinç sahalarını, fidancılık faaliyetlerini yerinde gördük ve tüm bu tarımsal çalışmalarda en üst seviyede teknolojiden yararlanılarak üretimin en üst düzeyde, kalitede olduğunu tespit ettik” dediler.

İtalya ziyaretlerinde özellikle Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği binasından çok etkilendiklerini de kaydeden İl Genel Meclis Üyeleri, “Büyükelçilik binasına girdiklerinde gördüğümüz ihtişam, bizi karşılayan yer mozaikleri, duvar ve tavan resimlerinin güzelliği karşısında büyülendik. Ziyarette Çanakkale’den götürdüğümüz hediyeleri takdim ettiğimiz Roma Büyükelçisi Hakkı Akil de bize bu muhteşem büyükelçilik binasındaki ‘Palazzo Gamberi’ni hatırlamamız için bastırdıkları kitaptan hediye ettiler” şeklinde konuştular.

Ziyarette şehirlerin yapısı, toplu taşıma, yolların durumu, özelliği gibi alt yapı çalışmalarını ve dünyanın en teknolojik oto yolunu da incelediklerini, araştırma ve inceleme gezisinin Çanakkale’nin gelişimine katkı sağlaması için ellerinden geleni yapacaklarını da ifade eden İl Genel Melis Üyeleri, “Tarih, sanat, mimari, su ve tabiatı ile insanı etkileyen nadir ülkelerden biri olan İtalya, özgün mimarisi ve yaşam biçimiyle Roma, Venedik, Floransa ve Milano gibi kentleşmenin oldukça iyi olduğu şehirlerde, tarihi dokunun yaşam alanlarıyla fevkalade bir şekilde entegre edildiği tespit edilmiştir. Yaşam alanlarında yapılan panoramik turlarda, yapılarda sık sık tadilat yapıldığı, binaların yapısal dayanıklılık ve görsel açıdan iyileştirildiği ve tarihi eserlerin oldukça iyi korunduğu görülmüştür. Yine bu geziler esnasında trafiğin insanı rahatsız etmediğinden bahisle yol ve altyapıya ilişkin sorunlara kalıcı çözümler getirildiği, hemen hemen her yerde bulunan nehirler üzerinde eski ve yeni olmak üzere oldukça sık şekilde köprülerin varlığı gözlemlenmiştir. Şehirler arası yapılan geçişlerde otoyolların altyapılarının oldukça iyi yapıldığı, yer yer yağan yağmura rağmen asfaltın su tutmadığı ve menfez bağlantılarının derelerle bağlanarak drenajların sağlandığı görülmüştür. Ayrıca şehir içinde ve şehirler arasında toplu taşımanın metro ve hızlı trenlerle sağlandığı, bizim ülkemizde olduğu gibi şehirler arası otobüslerin fazla görülmediği ve tur otobüslerinin şehirlerinin belirli kısımları dışında içeri sokulmadığı tespit edilmiştir” diye konuştular.

Gezi hakkında yapılan açıklamada, “Akdeniz’in berrak sularıyla bütünleşen ve küçük küçük adacıklardan teşekkül edilmiş Venedik şehri, sanat ve tarihin bir arada nefes aldığı, çiçek ve fidan üretiminde dünyada söz sahibi olan ve İstanbul’un peyzaj çalışmalarında kullanılmak üzere ülkemize çiçek ve fidan ihraç eden Floransa, meydanları, fıskiyeleri ve Barok dönemine ait kiliseleri ile Roma ve ülkenin kalbi ve ticaret merkezi olan Milano şehri ülkeye bambaşka bir hava katmaktadır. İtalya 20 bölgeden oluşmuş ve her bölge birbirinden farklı ve her birinin kendi yöresel hükümeti bulunduğu yapılan görüşmeler sonucunda anlaşılmıştır. Dağlık bölgelerin çokluğuna rağmen, ovalarının ıslah edilerek tarlalarının verimlilik ve ürün çeşitliliği bakımından iyileştirilmesi sayesinde tarımın ekonomi üzerinde oldukça büyük bir yer tuttuğu fikrini bizler de oluşturmuştur. Yerleşim yeri olarak dağların eteklerinin seçildiği, eski yerleşim yerlerinin değişmediği için tarımsal alanlara zarar verilmediği ve tarım alanların konut yapımı için iskana açılmadığı gözlemlenmiştir. İtalya, Batı Avrupa’nın en önemli tarım ürünü üreticilerinden birisidir. Oldukça geniş ürün yelpazesi içerisinde tahıl, pirinç, hayvan yemi ve kuzeyden gelen meyveler bulunmaktadır. Üzüm bağlan hemen hemen her yerde görülmektedir. Zeytin ağaçları orta ve güney İtalya’nın tepelik bölgelerinde, turunçgiller özellikle daha ılıman ve güneşli olan güneyde bol olarak bulunmaktadır” denildi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir