İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplandı

21 Ocak 2013

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün sekretaryasını yaptığı İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2013 yılı ilk olağan toplantısı Ticaret Borsası’nda gerçekleştirildi.

İstihdam Hizmetleri, Mesleki Eğitimler ve İşgücü Piyasası Analiz Raporu konularının görüşüldüğü toplantıda Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Çalışkan Çanakkale işgücü piyasası hakkında bilgiler verdi.

Vali Güngör Azim Tuna başkanlığında toplanan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunda konuşan Çalışkan; “Çanakkale ilinde İŞKUR’a kayıtlı işgücü sayısı 2011 yılına göre 2012 yılında 11.179 kişi aratarak 20.919 kişi, kayıtlı işsiz sayısı ise 5.949 kişi artarak 13.303 kişi olmuştur. Kayıtlı işgücü sayısı % 115 oranında artarken, kayıtlı işsiz sayısı ise %81 oranında artmıştır. 13.303 kayıtlı işsizden 3.227’si işe yerleşmiş, kayıtlı işsizlerin işe yerleşme oranı %26 olmuştur. 2012 yılında Çanakkale ilinde işyerlerinden 5.804 kişilik açık iş ilanı alınmış, 7.319 kişi işverenlere yönlendirilmiş, 3.427 kişi işe yerleştirilmiştir. İlanların karşılanma oranı %60, işe yönlendirilenlerin işe alınma oranı %47 dir. Çanakkale ilinde 2012 yılında 13.303 kayıtlı işsizden 3.427 kişi işe yerleştirilmiş olup, bunların 3.297’si normal, 125’i özürlü ve 5’i de eski hükümlüdür. Özürlülerin istihdamını sağlamak amacıyla İl Müdürlüğümüzde eşleştirme günleri düzenlenmekte; işveren yetkilileri ile özürlüler kurumumuzda bir araya getirilerek iş görüşmeleri yaptırılmaktadır” dedi.

“Mesleki eğitimler sürüyor”
Çalışkan mesleki eğitimlere önem verdiklerin kaydederek; “Uzmanlaştırılmış Mesleki Eğitim Merkezi Projeleri(UMEM), İstihdam garantili İşgücü Yetiştirme Kursları, İşbaşı Eğitimi Programları, Toplum Yararına Çalışma Programları(TYÇP) ve Girişimcilik kapsamında toplam 160 kurs ve program açılmıştır. Bunlardan 119 tanesi sona ermiş olup 41 tanesi devam etmektedir. İstihdam garantisi aranmaksızın düzenlenen, bir meslekte ilerleme ve yükselmeyi amaçlayan Uzmanlaştırılmış Mesleki Eğitim Projeleri kapsamında 29 tanesi İşbaşı Eğitimi Programı olan toplam 69 adet kurs açılmıştır. UMEM projelerinden 702’si erkek 193’i kadın olmak üzere toplam 895 kişi faydalanmıştır. Kamu kurumlarında istihdam edilmek üzere kamuya açık alanların temizliği ve bakımının sağlanmasını amaçlayan Toplum Yararına Çalışma Programlarından 141 erkek 346 kadın toplam 487 kişi faydalanmıştır. Kendi işini kurmak isteyen girişimcilere yönelik olarak 3 adet girişimcilik kursu düzenlenmiş, bu kurslardan 75 kişi faydalanmıştır. Kursiyerlerden projesi uygun bulunanlara KOSGEB tarafından kredi desteği sağlanmaktadır. En az 2 kişi istihdam edilen işletmelerde en fazla altı ay süreli düzenlenen ve işi yaparken meslek edindirmeyi amaçlayan işbaşı eğitimi kapsamında toplam 78 eğitim düzenlenmiş; 308i erkek 123’ü kadın olmak üzere toplam 431 kişi işbaşı eğitiminden faydalanmıştır. Programlara katılan 228 stajyer istihdam edilmiştir” diye konuştu.

“İşgücü analizi yapıldı”
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Çalışkan işgücü analizi uygulamasına da değinerek; “Çanakkale İli işgücü piyasası yapısının daha iyi anlaşılması amacıyla verileri TÜİK’ ten alınan 10 ve üzerinde işçi çalıştırılan 753 işletmede işgücü piyasası analiz çalışması yapılmıştır. 31 Ekim de anket bölümü tamamlanan plan araştırma ile toplanan verilerin analizi yapılarak sonuç raporu hazırlanmıştır. Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Çanakkale genelinde açık iş oranı yüzde 3,3 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 8,7 ile Maden ve Taş Ocakçılığı sektöründe olduğu görülmektedir. Maden ve Taş Ocakçılığı sektörünü yüzde 8,3’lük açık iş oranı ile Bilgi ve İletişim sektörü ve yüzde 4,9’luk açık iş oranı ile İnşaat sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir” dedi.

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir