Japon JETRO Güney Marmara’da

09 Eylül 2014

Japonya Dış Ticaret Teşkilatı JETRO’nun üst düzey temsilcileri geçtiğimiz hafta sonu Güney Marmara’daydı. Bandırma, Balıkesir ve Çanakkale’de temaslarda bulunan JETRO temsilcileri Güney Marmara’nın lojiktik potansiyelinin çok büyük olduğunu söyledi.

Japonya’nın Dış Ticaret Teşkilatı’na bağlı olarak çalışan JETRO (Japan External Trade Organization), geride bıraktığımız hafta sonu bir dizi temas için Balıkesir ve Çanakkale’deydi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın bölgedeki iş ve yatırım fırsatlarının uluslararası aktörlere tanıtılması amacıyla gerçekleştirdiği organizasyonda JETRO Genel Müdürü Yasuyuki Ishiga, Direktör Ryosuke Ushida ve Dış Ticaret Uzmanı Nesrin İşcan bir dizi temasta bulundu.

Japon Ekonomi Bakanlığı bünyesinde Dış Ticaret Teşkilatı’na bağlı olarak İstanbul’da faaliyetlerini sürdüren JETRO, Türkiye’ye gelen Japon firmalarının ilk temas noktası. Türkiye’ye yatırım ve ticaret yapma düşüncesiyle gelen firmalar, JETRO’dan Türkiye ve sektörler hakkında rehberlik hizmeti alarak yatırımlarını yönlendiriyor. JETRO aynı zamanda hazırladığı raporlarla başta Japonya olmak üzere dünyanın birçok yerindeki Japon firmalara, bulundukları ülkeler hakkında çeşitli bilgilendirme ve tanıtımlar yapıyor.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)’nın davetlisi olarak Balıkesir ve Çanakkale’ye gelen JETRO heyeti bölge hakkında bir çok konu hakkında bilgi alarak bölgeyi tanıma fırsatı buldu.

Denizyoluyla Bandırma’ya gelen JETRO heyeti ilk olarak Bandırma Organize Sanayi Bölgesiİ (OSB)’ne bir ziyarette bulundu. Burada rüzgâr tribünlerinin kuleleri üreten Gestamp Wind Steel Bandırma’nın tesislerinde ağırlanan JETRO heyetine, Bandırma OSB ve firmanın faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler verildi. Bandırma OSB Müdürü Onur Yüce ve Bandırma OSB Yönetim Kurulu üyesi ve Gestamp Wind Steel Bandırma’nın Fabrika Müdürü Bülent Şentürk’ün yaptıkları sunumda Bandırma OSB’nin altyapısından, lojistiğine, işletmedeki firmaların yapısından, gelecekteki genişleme alanlarına kadar birçok konu masaya yatırıldı.

Bandırma OSB’deki ziyaretin ardından JETRO Heyeti Balıkesir Valiliği’ne hareket etti. Burada Balıkesir Valisi ve GMKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Turhan ile Valilik Makamında bir görüşme yapıldı.

Bölgenin İmkânları Bizi Heyecanlandırdı
JETRO Heyetinin Balıkesir Valiliği ziyaretinde konuşan JETRO Genel Müdürü Yasuyuki Ishiga, “Bölgenin gelecekteki potansiyeli ve özellikle lojistik imkânlarının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. BALO projesi ve bölgedeki gelişmeler bizi heyecanlandırdı” dedi.

Türkiye’de İstanbul merkezli faaliyetlerine devam eden JETRO’nun yakın bölgeleri de incelediklerini söyleyen Genel Müdür Ishiga, “Güney Marmara gibi bir bölgeyi gelip görmeden tanıyamıyor, imkânlarını bilemiyorsunuz” dedi.

Türk ve Japon Halklarının Güçlü Bağları Var
Ziyaretten dolayı memnuniyetini ifade eden Balıkesir Valisi ve GMKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Turhan, JETRO heyetine teşekkürlerini iletti. GMKA’nın bölge hakkında her türlü bilgiyi kendilerine verebileceğini söyleyen Vali Turhan, “Türk ve Japon Halklarının geçmişten gelen güçlü bağları ve kültürel benzerlikleri var” dedi.

Balıkesir ve Çanakkale hakkında çeşitli bilgiler veren Vali Turhan, “Ülkemizin 2023 Vizyonu doğrultusunda hayata geçireceği Çanakkale-İzmir Otoyolu, Gebze-İzmir Otoyolu, demiryolu projeleri ile bölgemiz önemli bir lojistik merkez olacak. Bu anlamda Güney Marmara bu imkânlarıyla yatırım için oldukça cazip bir bölge” diye konuştu.

Japon Firmalarını Yönlendireceğiz
Balıkesir Valiliğinde bölge hakkında teknik detaylar ve yatırım fırsatlarını bizzat Balıkesir Valisi Ahmet Turhan’dan dinleyen JETRO heyeti görüşmeden oldukça memnun olduklarını belirtti. JETRO Direktörü Ryosuke Ushida, “Bölgenin yatırım potansiyeli bizim için çok önemli. Lojistik konusunda çok avantajlı bir bölge. Çanakkale’de yapılacak köprü için Japon firmalarından büyük bir ilgi var. Bize başvuran Japon firmalarını buraya yönlendireceğiz” dedi.

Bölgede çevre duyarlılığı konusunda da oldukça büyük bir hassasiyetin olmasına dikkat çeken Ryosuke Ushida, özellikle biyogaz teknolojisi konusunda Japon firmalarıyla bu bölgedeki firmalar arasında partnerlik yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Lojistik Köy Önemli Avantaj
Balıkesir Valiliğindeki programdan sonra JETRO Heyetinin Balıkesir programı Balıkesir OSB ve Balıkesir Lojistik Köye de bir ziyaret düzenlendi. Balıkesir OSB’de gerçekleşen ziyarete Balıkesir OSB Müdürü Gökmen Zeytun, Sanayi Odası Genel Sekreteri İbrahim Barbaroshan Aynaoğlu ve yetkililer katıldı.

Balıkesir OSB hakkında bir sunum yapan Balıkesir OSB Müdürü Gökmen Zeytun, Balıkesir OSB’nin bölgedeki en büyük OSB olduğunu, genişleme çalışmalarının sürdüğünü söyledi ve ekledi:

“15 Kasım’da faaliyete geçmesi planlanan Lojistik Köy ve BALO Projesi Balıkesir OSB’nin en önemli avantajlarından birisi. Bu bölge için yeni bir dönem başlayacak”

Balıkesir OSB ziyaretinden JETRO Heyeti Lojistik Köy ve Kastamonu Entegre firmasının üretim tesisleri gezdikten sonra Çanakkale temasları için Çanakkale’ye geçti.

Ziyaret Japonya ile ilişkilerimiz güçlendirecek
JETRO heyetinin Çanakkale’deki temasları öğle yemeği ile başladı. Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer’in katıldığı yemeğinin ardından Güney Marmara Kalkınma Ajansı Çanakkale Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran’ın Çanakkale hakkındaki sunumuyla devam etti.

JETRO’nun Çanakkale’deki toplantısına Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sadık Akdoğan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güven Barış Yüksel, Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekteri Sevcan Elver ve GMKA temsilcileri katıldı.

Yemekte konuşan Çanakkale Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, “Öncelikle Çanakkale’ye hoşgeldiniz. Sizleri Çanakkale’de görmekten Çanakkale Valiliği adına çok memnun olduğumuzu söylemek isterim. Bu görüşmeler iki ülke arasında ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesi ve kardeşlik bağlarını güçlenmesine katkısı olacağını düşünüyorum. Gelişiniz Çanakkale’de iş yapacak firmaların ve buradaki Çanakkale’li firmalar için faydalı olacaktır” dedi.

Ardından Çanakkale sunumuna geçildi. GMKA Çanakkale Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran, JETRO heyetine Çanakkale’nin sosyo-ekonomik durumu ve potansiyeli hakkında bilgiler verdi.

Sunumun ardından JETRO heyeti Türkiye’nin önemli bölümlerinden biri olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Japonca Öğretmenliği Bölümünün öğretim üyeleri Yard. Doç. Aydın Özbek, Yard. Doç. Tolga Özşen ve Okutman Yukiko Kondo ile bir araya geldi.

JETRO heyetinin Çanakkale programı Truva Antik Kenti’nde devam etti. Burada Turist Rehberleri Odası İkinci Başkanı Hasan Çekimli’nin gezdirdiği Japon heyet Truva Antik kentinden ve buranın tarihinden çok etkilendi. Heyetin Çanakkale programı Truva Antik kentinin gezilmesiyle son buldu.

Bölgeye Japon Firmaları İlgi Gösterecektir
Balıkesir ve Çanakkale bölgesi ziyaretiyle ilgili olarak kısa bir değerlendirmede bulunan JETRO Genel Müdürü Yasuyuki Ishiga, “Buraya gelmeden önce bu bölgeyi bilmiyorduk ama bu ziyaretten sonra birçok şey öğrendik” dedi.

Ziyaretin somut yansımaları hakkında bilgiler veren Genel Müdür Ishiga, “Öncelikle bu ziyaretten sonra Japon firmalarına bölge hakkında bilgi vermek için bir rapor hazırlayacağız. Yakın zamanda ise demir-çelik konusunda bölgedeki ilgili firmalarla çeşitli temaslarımız olabilir. Bölgede lojistik altyapı daha da geliştirildiğinde, büyük otoyol projelerinin tamamlanmasıyla Japon firmalarının geleceğini, ayrıca Japon teknolojisinin bu projelerde yer alacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Son olarak GMKA’dan özel bir ricası olan JETRO Genel Müdürü Yasuyuki Ishiga, “Japon firmaları Türkiye’ye geldiğinde partnerlik kurabileceği, sizin yönlendirebileceğiniz güvenilir firmalarla iletişim sağlamanızı bekliyoruz” dedi.

[gmka.org.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir