“Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi”

26 Eylül 2014

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yürütülen ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi’, koordinasyon ve farkındalık yaratma semineri Çanakkale’de de yapıldı. Kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadelede rol oynayan faktörler, şiddetin boyutları, yasal gelişmeler, başvuru mekanizmaları gibi bir çok konunun ele alındığı seminerler dizisi, kadına yönelik aile içi şiddet ile mücadelede daha iyi bir koordinasyon ve işbirliği mekanizması için, bir yol haritası oluşturulmaya çalışılıyor.

Seminerde ilk olarak “Jandarma, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ediyor” video gösterimi yapıldı. Gösterimden sonra sırası ile Çanakkale İl Jandarma Komutanı Jandarma Kd. Albay Enver Aydın, Bursa Bölge Jandarma Komutanı Jandarma Tümgeneral Seyfullah Saldık, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar konuşma yaptı. Proje Sorumlusu Jandarma Binbaşı Hasan Ali Gider’in proje ile ilgili bugüne kadar yapılanları özetleyen sunumundan sonra Toplumsal Cinsiyet uzmanı Gülsen Ülker’in sunuşuna geçildi. İl Jandarma Komutanı Jandarma J.Kd. Albay Enver Aydın da yaptığı konuşmada; şiddetin tanımı, kadına şiddetin suç olması ve kurumlar arası işbirliğine yönelik vurgular yaptı.

Daha sonra söz alan Bursa Bölge jandarma Komutanı Tümgeneral Seyfullah Saldık, sürdürülmekte olan proje ile ilgili bilgiler verdi. Proje metodu ve uygulama sorunları ve sorunların çözümü ile ilgili çalışmaların sürmekte olduğunu söyleyen Saldık, 2011 yılında yapılan Uluslararası Hukuki düzenlemeden bahsetti. Polis ve Jandarmanın kanuna göre önleyici olduğunu ve bu önleyiciliğin bir zorunluluk oluşturduğunu, müşterek akılla soruna çözüm aranması gerektiğini vurgulayarak sözlerine son verdi.

Vali Ahmet Çınar da konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Kadına şiddet ahlaksızlıktır. Şu anda uygulanmakta olan mevzuat çağın ihtiyacına cevap verir durumdadır. Bölgesel olarak böyle bir çalıştayın yapılıyor olması saygı duyulacak bir konudur. Bu bakımdan düzenleyicilerini tebrik ediyorum. Güvenlik birimlerini çağa uygun görev hassasiyeti çok önemlidir. Şiddetin sadece kadına uygulananı değil her türlüsü ama özellikle kadına olanı ahlaksızlıktır. Bu güçlünün zayıfa zalimlik yapmasıdır. Devletler bile dünyada bu tür bir şiddeti uyguluyorlar. Kendine olmayana, kendi görüşüne uygun olmayana şiddet uygulayarak ahlaksızlık yapmaktan vaz geçmiyorlar. Erkek fiziken bazı istisnalar dışında kadına göre daha güçlüdür. Bu nedenle burada erkeğe şiddeti konuşmuyoruz. Dünyanın her yerinde yağın bir türü farklı şiddet bicileri yaşanıyor. Her sosyo- ekonomik kesimde şiddet var. Geri kalmış toplumlarda şiddet daha da yaygın. Örf ve adetlerimiz, dinimiz bizde şiddeti bir manada engelleyen birer unsurdur. Ama yine örf ve adetlerimizin ‘Berdel’ gibi, ‘Evlilikte kız evladın rızasının aranmaması…’ gibi örfeler de kendi başına şiddet türüdür…”

Bu arada daha önce yaptıkları görevler sırasında yaşadıklarından örnekler veren Vali Çınar, sözlerini “Hindistan’da kadının ölen kocasının cenazesi ile birlikte canlı canlı yakılması gibi örnekler de var. Şiddet, medeniyet seviyemizin yükselmesi, ahlaki değerlerimizin gerçek manada yaşama geçirilmesi ile azaltılabilir. Ancak her rakamsal seviyedeki oranı yüksek kabul etmek lazımdır. Kolluk güçlerine intikal etmeyen de birçok olay var. Çocuklarımız bu durumdan doğrudan etkilenen günahsızlardır. Şiddet hakkında hepimize düşen çok iş var. Kolluk gücüne gitmeyecek gerek duymayacak bir toplumsal yaşamı oluşturmak için çalışmamız lazım. Jandarmamız bu proje ile ciddi bir caydırıcılık yapıyor. Ahlaklı, medeni bir toplum için adımlarımızı hızlandırmalıyız. Kadınlar eli öpülesi olanlardır” diyerek sonlandırdı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir