Kadınlar şiddete karşı belgesel çekiyor

18 Ocak 2018

Batman Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi olan Kardelen Kırnıç (22), Çanakkale’de Sokak Cadıları Derneği’nde “Kadına Şiddet” konulu belgesel çekimlerine başladı. Kadınların her alanda yaşadığı şiddet olaylarını ele alan belgesele, Çanakkale’deki kadınlar yaşam öykülerini anlatarak destek sunuyor.

Ülkemizde giderek artan şiddet olayları, üniversite öğrencilerinin yakın markajında. Çanakkale’de yaşayan ve Batman Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi olan Kardelen Kırnıç (22), “Kadına Şiddet” konulu belgesel çekimleri ile son günlerde tırmanışa geçen şiddet olaylarına farklı bir pencereden ayna tutmak istiyor. Daha önceden çekimleri Batman’da yapmak istediğini, fakat gerekli koşulları sağlayamadığı için çekimleri Çanakkale’de gerçekleştirme kararı aldığını söyleyen Kırnıç, “Türkiye’ye baktığınızda terör, iktidar, muhalefet ve ekonomi gibi sıkıntılar sayılıyor. Ama bence en önemli olay kadına, çocuklara karşı artan şiddet olaylarıdır. Kadın Türkiye’de kilit noktada olduğu için bu belgeseli çekmek istedim. Çanakkale’yi Batman’dan ziyade daha iyi tanıyorum. Aslında Batman en yüksek kadına şiddet olaylarının göründüğü yerler arasında. Fakat gel gelelim ki kimse orada şiddet gördüğünü kabul etmiyor. Ve bunun anormal bir durum olduğunu kabul etmiyor. Kocamdır döver diyerek tepki gösteriyor. Burada kadınlar daha fazla sorunlarını konuşabiliyor. Belgesel konulu ödevim kapsamında Çanakkale’de şiddet mağduru kadınlarla görüşmek istedim. Ve kadınlarda kendi yaşadıkları şiddet olaylarını anlatarak bu belgesele destek vermeye başladı. Belgeselin en önemli noktası ise meslekler ve ekonomik durum oldu. Aslında şiddeti sokağa çıkıp sorsan, düşük ekonomide bulunan kadınların yaşadığı bir durum olarak gösteriyorlar. Ekonomisi olmadığı için kadınlar buna göz yumuyor diyorlar. Ben bu işin öyle olmadığını göstermek istiyorum. Ekonomi evet şiddeti tetikliyor fakat, kendine özgüveni olan kadınlarda bu ülkede şiddete uğrayabiliyorlar. Özellikle vurgulamak istediğim diğer bir nokta ise psikolojik şiddet. Psikolojik şiddette çok önemli bir konu. Şiddet sadece fiziksel değil,maalesef her alanda olabiliyor ”dedi.

“Hastalık ve canilik arasında fark var”

Çekimlerde rol alan Sokak Cadıları Derneği’nden Ayla Eroğlu ise, “Kadına şiddet oranları son yıllarda gittikçe artıyor. Bu iktidarın politikası haline gelmiş durumda.Kadın cinayetleri, çocuk cinayetleri giderek artıyor. Bunlara dur demek için sessiz kalmayarak bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bundan dolayı bu belgesele katılmak istedim. Umarım şiddet gerçeği daha fazla görünür olur. Toplumun kanayan yarası aslında bu. Üniversite öğrencileri kendi senaryolarını kendilerini yazıyormuş, ben bir oyuncu değilim ama senaryoya baktığımda kadına şiddet konusunu gördüm. Bu bile aslında ne kadar acı bir şey. Artık öğrenciler bile bunu sahiplenmişler, bir şey yapmak için çırpınıyorlar. Korkunç bir duruma gidiyor ülkemiz. Kadına cezalandırmak adına eşler çocuklarını öldürüyorlar. Bu bir hastalık değildir. Hastalık ayrı bir şeydir ve hasta olan insanlara hakarettir. Bakırköy’deki insanlarımız en masum insanlardır, bu olaylar caniliktir.Hastalık ve canilik arasında fark vardır” diye konuştu.

“Çanakkale’de de gizli bir el kadınları tutuyor”
Kendisininde zamanında şiddete uğradığını ve bu konuyu saklamaktansa konuşmayı tercih ettiğini söyleyen Eroğlu; “Bu bizim utancımız değil. Ever Çanakkale’de de gizli bir el kadınları tutuyor. Çanakkale’de istatistiklere bakarsak daha çok rahat kesimler ve okumuş kesimlerde şiddet olaylarını görebiliyoruz. Kendi ekmeğini kazanan kadınlar şiddete uğruyor. Artık ekonomide fayda etmiyor. Ben ne zaman şiddet görmeye başladım diye sorarsanız eğer, ne zaman çocuk doğurdum, ekonomik anlamda kocama bağlı oldum o zaman şiddet görmeye başladım. Artık şiddet daha da meşrulaştı diyebilirim. İktidar diyor ki 5 çocuk yapın ben maaş bağlayacağım kadınlara diyor. Ama kamusal alandan kadınları eve çekiyorlar. Bu ülkenin asgari ücreti bellidir. Kadınlar bu ücretlerle 5 çocuğa nasıl baksın. Hiç iyi niyetli kadını düşünen bir politika değil. Her alanda şiddetin dozu artmış durumda. Ve bu duruma dur diyecek yine biz kadınlarız. Çanakkale kadınların en rahat hissettiği yer. Burada evet rahatız, ama ekonomik olarak darbe yiyoruz diyebilirim. Mesela erkek egemen sektörlerde, erkekler tarafından linç edilebiliyoruz. Çanakkale bu konuda çok aldatıcı olabiliyor” dedi.

“Utanması gerekenler bizler değiliz”

Kadınların şiddet olaylarına karşı sessiz kalmaması gerektiğini söyleyen Eroğlu son olarak; “Bu konuda diğer kadınlardan da destek bekliyorum. Saklamasınlar, şiddet görüyorlarsa utanmasınlar. Bu bizim utancımız değil.Belgeselde yer almak isteyen kadınlar Ece Ayhan sokakta bulunan Sokak Cadıları Derneği’ne gelebilirler. Biz bu konuda hassasiyet göstermezsek kimse göstermez” dedi.
1

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir