“Kaliteli Süt, Çanakkale’den Geçer”

23 Temmuz 2016

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile işbirliği halinde yürütülen “Kaliteli Süt Çanakkale’den Geçer” projesi kapsamında “Küçükbaş hayvanlarda meme dezenfeksiyonu” ve “Sağım Kaplarında Dezenfeksiyonun Önemi” konulu 2 adet metod demonstrasyonu gerçekleştirildi.

Küçükbaş hayvanlarda (koyun ve keçi) süt üretiminde hijyen sağlanarak, hastalıklardan korumak, sağlıklı, kaliteli ve güvenilir süt elde etmek amacıyla Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen demonstrasyonlara; Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Aynur Konyalı ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Yonca Yücer ve Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran ile çiğ süt üretimi yapan yetiştiriciler ve İl Tarım Müdürlüğü teknik personeli olmak üzere toplam 30 kişi katıldı. Metod demonstrasyonu; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim Halil Rıfat Anıl ve Ziraat Mühendisi Zübeyde Yurt tarafından gerçekleştirildi. Demonstrasyon sırasında doğru sağım teknikleri, sağım öncesi, sağım sırası ve sağım sonrasında uyulması gereken dezenfeksiyon kuralları ile sağım ekipmanlarının temizlik ve dezenfeksiyonu, sağım kaplarının hijyeni, doğru saklama koşulları, yetiştiriciler tarafından kolaylıkla yapılabilir olan PH metre kağıt testi ile gizli mastitis testinin yapılması gösterildi.

Halileli köyünde bulunan Sanen keçi işletmesinde yapılan etkinlikte; Prof. Dr. Aynur Konyalı “Küçükbaş hayvanlarda meme dezenfeksiyonu”, “Sağım kaplarında dezenfeksiyonun önemi” konularında, Prof. Dr. Yonca Yücer “Sağılan Sütün Soğuk Zincirle Muhafaza Edilmesi, “Sütteki Mikrobiyel Yük” konularında ve Doç. Dr. Ferhan Savran ise “Güneş Paneli ile Makineli Mobil Sağım Sistemi” hakkında teknik bilgiler verdiler. Ayrıca demonstrasyon sonunda katılan her yetiştiriciye kendi işletmelerinde de uygulayabilmeleri için ücretsiz olarak PH metre kağıt testi ve dezenfeksiyon için daldırma kabı dağıtımı yapıldı. Demonstrasyon sonucunda küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin, sağım dezenfeksiyonu yapmayı benimseyerek, canlı bakteri ve somatik hücre sayısı azaltılmış, ilaç kalıntısı olmayan hijyenik süt elde etmeleri ve sağılan sütleri soğuk zincirde saklayarak diğer yetiştiricilere örnek olmaları hedeflenmektedir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir