Kazdağlarında Bir Şaman Köyü: Tahtakuşlar Köyü

11 Ekim 2016

İstanbul’dan haftasonlarında kaçıp uzaklaşmak insanın ruhuna oldukça iyi geliyor. Bunun için en güzel yerlerden biri de Kazdağları ve çevresi. Burası İstanbul’dan yaklaşık 5-6 saatlik bir araba yolculuğu gerektiriyor. Biz de geçtiğimiz haftalarda Jollytur‘un davetiyle Yeşilyurt Köyü ve çevresini ziyaret ettik. Bu ziyaretlerimiz esnasında bir köy oldukça ilginç geldi ve onu ayrıca yazmak istedim: Tahtakuşlar Köyü.

Tahtakuşlar Köyü Neden Çok İlginç?

Köyün bu kadar ilginç olmasının birçok nedeni var. Bunlardan benim bildiklerim şöyle:

  • Burası şaman adetleri ve törenlerinin yapıldığı kimilerine göre Alevi kimilerine göre Şaman Köyü
  • Tuncel Kurtiz vasiyetinde gömülmek istediği ama gömülemediği köy
  • Anadolu’da etnografya galerisi açılan ilk köy

Tahtakuşlar Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Tahtakuşlar Köyü, Balıkesir’i Güre ilçesine bağlı ufak bir köy. Buraya gitmek için Edremit Çanakkale Yolu’nda Güre’yi geçtikten sonra ilk sağdan girip sonrasında yaklaşık 2 km yol almanız gerekiyor.

Tahtakuşlar Köyü ve Şamanizm

Tahtakuşlar Köyü bir Alevi Köyü olarak biliniyor. Köyde konuştuğumuz biri ise buranın aslında bir Şaman Köyü olduğunu ve hatta şaman ayinlerinin de yapıldığını iddia ediyordu. Burası gördüğümüz kadarıyla Alevi gelenekleri ile Şamanizmin bir arada harmanlandığı bir köy. Öğrendiğimiz kadarıyla şaman ayinlerine dışarından kimse kabul edilmiyor.

Şamanizm aslında Türklerin müslüman olmadan önce inandıkları bir din. Genelde doğadaki ruhlar ve atalarının ruhlarına tapınılan bir din. Nereden çıktığı ve kurucusunun kim olduğu bilinmiyor. Son olarak Erdal Beşikçioğlu’nun son dizisi olan 46’da kız kardeşinin hastalığını yenebilmesi Erdal Beşikçioğlu bir şaman ayinine katılıyordu.

Tahtakuşlar Köyü ve Tuncel Kurtiz

Köyün günümüzde bu denli popüler olmasının başlıca nedeni ünlü oyuncu Tuncel Kurtiz’in (nam-ı değer Ramiz Dayı) vasiyetinde gömülmek istediği köy olmasının da payı büyük. Tuncel Kurtiz her ne kadar buraya gömülmek istemişse de vasiyeti gerçekleşememiş. Talebi köyün ihtiyar heyeti değerlendirip reddetmiş. Sonrasında Alevi derneklerinin girişimi ile köy muhtarı halktan onay gelirse cenazenin mezarlığa defninde sorun olmayacağını belirtmiş. Ancak Kurtiz’in ailesi onay çıksa da artık Tahtakuşlar’a değil Çamlıbel Köyü’ne gömeceklerini söylemiş ve bu konuda orada noktalanmış.

Tahtakuşlar Gezilecek Yerler

Burası sokaklarını gezmeye başladığınızda sıradan bir köy edasında. Açıkçası hikayesini bilmeseniz buranın olayı ne niye geldik buraya diyebilirsiniz. Ancak yukarıda da anlatığım gibi burayı gezmek için birçok farklı neden var. Burada gezilecek yerler kısa şöyle:

Alibey Kudar Etnografya Galerisi
Burası Anadolu’da etnografya galerisi açılan ilk köy. Bu açıdan çok anlamlı. Galeri bu köyde doğmuş emekli ilkokul öğretmeni Alibay Kudar tarafından kurulmuş. İlk adı Tahtakuşlar Etnografya Galerisi imiş. Ancak köy halkı köyün adından istifade ediyorsun diye söylenince galerinin adını Alibey Kudar Etnografya Galerisi olarak değiştirmiş. Buraya giriş ücreti öğrenciler için 2 TL, diğerleri için 4 TL.
Etnografya galerisi içerisinde geleneksel yöre kıyafetlerinden, şaman kültürüne dair malzemeler yer alıyor. Yine dünyada sergilenen en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağası, 105 yaşındaki Caretta Caretta yine galerinin en ilgi çekici parçaları.

Alibey Kudar Etnografya Galerisi Adresi: 
Tahtakuşlar Köyü
10390 Akçay – Edremit
Balıkesir-TÜRKIYE
Tel: (0266) 387 33 40 (îş)
(0266) 387 32 30 (Ev)

Anıt Ağaç

Köyde görmeniz gereken bir diğer şey ise Tahtakuşlar Meşesi adlı anıt ağaç. Ağacın tahmini yaşının 180 olduğu düşünülüyor. 2009 yılında kayda alınan anıt ağacın türü mazı meşesi ve denizden yükseliği 125 metre.

Tahtakuşlar Köyü Kahvaltı

Tahtakuşlar Köyü’ne kadar gelip de burada birşeyler yememek olmaz. Özellikle sabah erken gelirseniz kahvaltı için İkizler Çay Bahçesi‘ni öneririm. Buranın eşsiz manzarasında gözlemelerin tadına bakmanızı öneririm. Gözlemelerin fiyatı 7 Lira. 1 demlik çay ise 20 TL.

Burası köyün tepesinde yer aldığı için çıkışta tabanlara kuvvet gerekiyor. Biz buraya giderken yolda bir traktörü durdurup traktörle çıktığımız için yol bizim için çok daha keyifli geçti desek yalan olmaz.

Tahtakuşlar Köyü’nde Nerede Kalınır?

Açıkçası bu köyü gezmek için yarım gün yeterli o yüzden burada kalmanıza gerek yok. Tabi akşam bir şaman ayinine katılmayacaksanız. Biz Yeşilyurt Köyü’nde İda Taş Konak Otel’de kaldık. Yeşilyurt ve Adatepe Köyleri bence konaklama için düşünülebilir.

Kazdağları’nda Gezilecek Diğer Yerler

  • Kaz Dağları Milli Parkı
  • Mehmetalan Köyü
  • Hasan Boğuldu Sütüven Şelalesi
  • Kızılkeçili
  • Kavurmacılar
  • Pınarbaşı Günübirlik Kullanım Alanları
  • Çamlıbel
  • Şahin Deresi  Kanyonu
  • Doyran
  • Mıhlı Çayı
  • Adatepe Köyü (Zeus Altarı)
  • Yeşilyurt Köyü
  • Behramkale
  • Assos
  • Truva

Osman Kurt Kimdir?
Önce Galatasaray Lisesi sonrasında Galatasaray Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Askerlik molası sonrasında Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın Eyfel Başarı Bursu ile IAE de Nice’de Pazar Araştırması Yüksek Lisansı yaptı. Fransa’dan döndükten sonra Bloomberg Businessweek’te başladığı iş hayatına Türk Telekom ve BCM Ajans gibi şirketlerde devam etti. İş hayatında başladığı gezme serüvenine sonrasında blog vesilesiyle daha da devam etti. 30’un üzerinde ülke 60’ın üzerinde şehri gezip, bu sürede birçok da otomobil test etme fırsatı buldu. Çok Gezen Adam dışında gezi yazıları The Gate ve Urbanista gibi dergilerde yayınlanıyor. Dijital pazarlama üzerine de Digitalage dergisinde köşe yazıları yayınlanıyor. Ekonomi Gazetecileri Derneği, Bilişim Muhabirleri Derneği ve Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Üyesi. Ayrıca 2015 ve 2016 yıllarında TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması jüri üyesi. Halen kurumsal iletişim ve dijital medya yöneticisi olarak çalışan Osman Kurt Fransızca ve İngilizce biliyor.

Kaynak: http://cokgezenadam.com/kazdaglarinda-bir-saman-koyu-tahtakuslar-koyu/

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir