Kent Konseyleri Buluşmasının Ardından

Oral Kaya
30/03/2012

Çanakkale’nin en önemli demokratik uygulamalarının başlarında yer alan Kent Konseyi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 3üncü Türkiye Kent Konseyleri Buluşması çok önemli bir organizasyon idi. Belki de geçtiğimiz haftanın en önemli toplantısı idi. Yaklaşık 40 kentin Kent Konseyleri başkanları, üyeleri ve hatta bazı kentlerin belediye başkanları bu buluşmada bir araya geldi. Herkesin gözlerinde heyecan ve kentleri ile ilgili olarak bir şeyler yapabiliyor olmanın verdiği huzur okunuyordu. Konuştuğum, heyecanları paylaştığım birçok insan da zaten bunu dile getirdi.

Birleşmiş Milletler’in tam 20 yıl önce Rio’da yayınladığı bildirge sonucunda oluşturulan Yerel Gündem 21’ler ve bu demokratikleşme sürecinin en önemli kazanımı Kent Konseylerini Çanakkale verimli bir şekilde yaşadı. İçişleri Bakanlığının bir genelgesi ile yasal yapıya kavuşan Kent Konseylerinin Çanakkale Buluşmasında beni en çok heyecanlandıran, kurumların kendi iç dinamiklerinde yaşadıkları deneyimleri burada diğer kentler ile paylaşmaları idi. “İyi uygulama örnekleri” adı altında yapılan oturumda sunulan örneklerin daha geniş anlatımlı olarak bir kitap haline getirilecek olması ise çok daha verimli. Bu örneklerin sunulması, salona ayrı bir heyecan kattı. Sunum yapanlar gururlarını paylaşır iken, hatta bazıları da dert ve sıkıntılarını paylaşırken, dinleyicilerdeki merak gözlerden kaçmıyordu. Genellikle Kent Konseylerinin çalışma grupları tarafından gerçekleştirilen projelerin sunulduğu oturumda belki de en heyecan verici olan Nilüfer Kent Konseyi’nin Mahalle Komiteleri uygulaması çok önemli bir yer tutuyordu. Çanakkale Kent Konseyinin de önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeye çalıştığı Mahalle Meclisleri uygulamasına yakın olan uygulamanın ayrıntıları için kitabın çıkmasını sabırsızlıkla beklediğimi belirtmem gerekir. Bu satırlarda sizlere bazı proje uygulamalarından örnekler vermek istedim. Diğer kentler neler yapıyor, yapmak için çabalar harcıyor.

? Akçakoca Kent Konseyi, gizli madde bağımlılığını ortaya çıkarmak için bir proje gerçekleştirmiş.
? Batman Kent Konseyi, taşkınlara ve can kayıplarına neden olan İluh deresi kentsel dönüşüm projesini uygulamaya başlamış.
? Gebze Kent Konseyi, kentin içindeki belirlenmiş boş bir araziye 1000 adet ceviz fidanı dikmiş ve her birine bir çocuğun adını vererek çocuk ve velilerinin bu ağaçları sahiplenmesini sağlamış.
? Gönen Kent Konseyi, sokaklardaki yangın musluklarının rehabilitesi ile ilgili projesini gerçekleştirmiş.
? Samsun Kent Konseyi, çocuklara çevre bilincinin verileceği bir eğitim kampı gerçekleştirmiş.
? Kahramanmaraş Kent Konseyi bir kent müzesi kurulması için çalışmalara başlamış.
? Kastamonu Kent Konseyi, kente gelen turistlere hizmet verecek tur operatörlerinin yetişmesi için adımlar atmış.
? Mardin Kent Konseyi, kentte önemli bir açık olarak gördükleri çocuk bakıcılığının çözülmesini bir eğitim programı ile çözmüş.
? Tekirdağ Kent Konseyi, çocuklara hizmet verecek bir trafik eğitim pisti gerçekleştirmiş.

Yukarıdaki örneklerden de görüleceği gibi, kentlerin sorunları bitmez. Siz nereden başlarsanız, bir sorunun çözümü için adım atmış olacaksınız. Bunun en önemli mecrası da Kent Konseyleri. Orada tüm kentlilere yer var. Kapıları da, sorunlara bir çözümü olduğunu iddia eden herkese sonuna kadar açık. Demokratik bir katılım için bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz gerekmekte. Siz de gelin.

‘ÇANAKKALE İÇİNDE’ Notu: Bu yazı Oral Kaya’nın izniyle, http://oralkaya.blogspot.com adresli blogundan alınmıştır.

Oral Kaya Son Yazıları...

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir