Kent Müzesi’nde “Calvertler ve Troia” Konuşuldu

22 Kasım 2012

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 25. süreli sergi olan “Kentte Calvert Ailesi”nin ilk Çarşamba etkinliği kapsamında 21 Kasım Çarşamba günü Doç. Dr. Rüstem Aslan “Calvertler ve Troia” isimli konferans konusu ile Kent Müzesi’nin konuğu oldu.

Doç. Dr. Rüstem Aslan konferansına Müze kütüphanesinde de yer alan Calvert Ailesi içerikli kaynakları tanıtarak başladı. 1830’lu yıllarda kente gelen ailenin konut ve bahçesinin yalnız Halk Bahçesi ile sınırlı olmadığını bugünkü Devlet Hastanesi’nden başlayarak, İngiliz Mezarlığı’nı içine alan ve Sarıçay’a kadar olan geniş bir alana yayıldıklarını ifade etti. Konferansına Calvert ailesi fertlerini tanıtarak devam ederken aile fertlerinden Troia için çok önemli bir yere sahip olan Frank Calvert’i kentlilere tanıttı: “Frank Calvert, otodidakttı (kendi kendini yetiştirmiş kişi) ama kendini çok iyi yetiştirmişti, çok zekiydi. İlk olarak Troia’nın Hisarlık Tepe’de olduğuna 1822’li yıllarda yayınlanmış, 1863’te yılında ise kitaplaştırılmış Maclaren’in makalesinde rastlamış ve onu unutmamış. Sonrasında ağabeyi Frederick Calvert’in mekanlarının sınırları içerisinde kalan alanları kazmış ve yorumlamış. Hisarlık Tepe’nin yakınlarındaki arazileri de satın alarak 1863 yılında burada da çalışmalara başlamış. Böylece 100 yıl boyunca bir yanlışın izlerini takip eden arkeologlara ışık olup Troia’yı Ballıdağ’dan Hisarlık Tepeye taşımış.”

Rüstem Aslan konferansında bilimsel mecralarda bu keşfin Frank Calvert tarafından yayılmadığını fakat 1868’de Alman Arkeolog Schlimenn ile tanışmasının ve Troia’nın Hisarlık Tepe olduğuna dair keşfinin paylaşımı ile Troia’nın gerçek yerinin tespit edilebildiğini ifade etti. Rüstem Aslan bugünkü arkeolojik çalışmalar için Calvert ailesinin önemine değindiği konferansında, Calvert ailesinin Müzecilik faaliyetlerini de kente ilk taşıyan aile olduğunu belirtti. Arkeoloji Müzesi’nin Calvert koleksiyonlarından oluştuğunu söyleyen Aslan, kentlerin kimliğinin anlaşılabilmesi için kentin önemli ailelerinin incelenmesi gerektiğini söyleyerek Kent Müzesi’nin Calvert Ailesi ile başlattığı sergi dizisinin diğer ailelerle de devam etmesini dilediğini söyledi.

Konferans, konukların soruları ve Calvert Ailesine dair bilgilerinin paylaşımı ile sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 28 Kasım 2012 Çarşamba saat 18.00’da “Calvert Ailesinin Kentteki Mekansal İzleri” konferans konusu ile Mimar İsmail Erten olacak.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir