Kent Müzesi’nde Fatma Sağlam Olcaytu ile “Kent ve Mimarlık” Konuşuldu

30 Ağustos 2013

Kentin ilk kadın mimarı olan Fatma Sağlam Olcaytu, 28 Ağustos 2013 Çarşamba günü gerçekleşen “Kent ve Mimarlık” sohbet konusu ile Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin konuğu oldu.

Kentte Mimarlar sergisinin ilham kaynağı olduğu belirtilen Fatma Sağlam Olcaytu, kentin mimarlık tarihine dair bilgilerini paylaştığı sohbette kente geldiği zamanlarda kentin mimar nüfusunun 3- 4 kişi ile sınırlı olduğunu söyledi. İlk bürosunu açtıktan sonra tarihi yapıların kontrolünün Edirne Koruma Kurulu’na bağlı olmasından dolayı çektikleri sıkıntıları ifade eden Olcaytu, kente geldiği zamanlarda ilgi alanı olan tarihi binaları ilgi ile izlediğini, onların önünden bakmadan geçemediğini ifade etti.

Kent Müzesi binasının yan tarafında bitişik binaların da tarihi bina olduklarını, Müze sırasında bulunan, günümüzde özel bir telefon şirketinin kullandığı binanın yok olmasına tanık olduğunu belirten Olcaytu, o binaya ait olan kuş motifli çerçevelerden birisini hatıra olarak günümüze kadar sakladığını, bundan sonrası için ise en uygun saklama yerinin Kent Müzesi olduğunu düşündüğünü söyleyerek çerçeve tahtalarını Müzeye bağışladı.

Sohbette, 14 Ağustos 2013 tarihinde N. Ali Hacıalioğlu tarafından giriş yapılan, bu haftaki sohbette detaylı olarak konuşulacağı duyurulan Çanakkale Evleri Yaşatma Projesi (ÇEYAP)’nin detayları da paylaşıldı. Fatma Sağlam Olcaytu, başlangıcından beri içinde yer aldığı projenin önderliğini İsmail Erten’in yaptığını belirtirken kentteki mimarların buluşma ve ortak iş yapma imkanı bulduğu ÇEYAP’ın öncüsü olan ilk çalışmanın Çanakkale’deki eski yapıların tespiti ile başladığını, 7 kişilik bir grupla çıktıkları bu yolda koruma kuruluna gönderdikleri çalışmaların onaylanması ile birlikte kentte değişimlerin başladığını ifade etti. Olcaytu, daha sonra da bu çalışmanın ÇEYAP’a dönüşerek daha geniş kitlelere ulaştığını söyledi. Aynı sürece ilişkin paylaşımlar konukların da katılımı ile zenginleşti.

Fatma Sağlam Olcaytu, mekan olarak Sanat Galerisi ile başlayan daha sonraları buluşma ve çalışma mekanı olarak Yalı Han’ının seçildiği projede kentteki çalışmalar için kentli ile buluştukları ve her aşamasında kentlinin katılımı ile gelişen projenin başlangıcında, siyasetteki görevi nedeniyle uğradığı baskılardan da bahsetti. Proje alanındaki yapı sahiplerinin ilk olumsuz tepkilerinin ardından binaların yenilenmesi karşısında duydukları beğeni ile projeyi desteklemeye başladıklarını söyledi. Olcaytu, bu proje ile birlikte kentin günümüz mimarisinde de önemli etkiler yarattıklarını, böylesine önemli bir projenin o yıllarda Çanakkale kentinde uygulanabilir olmasının da çok önemli olduğunu belirtti. Sohbet, konukların katılımı ve mimarlık ile ilgili bilgilerin paylaşımının ardından sona erdi.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 4 Eylül 2013 Çarşamba günü 18.00- 19.00 saatleri arasında Sevil Ural tarafından “Mimarlar Sergisinin Süreci ve Mimarlık” isimli sohbet gerçekleştirilecek.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir